Whatsapp'da Paylaş



8. Sınıf Matematik Ondalık Gösterimlerin Üslü Gösterimi

2024-2025 eğitim öğretim yılı için güncellenen yeni müfredat kapsamında, 8. sınıf matematik dersinde ondalık gösterimlerin üslü gösterimi konusu ile ilgili çözümlü test soruları bulabilirsiniz. Yeni müfredata uygun olarak hazırlanan bu sorular, öğrencilerin sınavlara hazırlık sürecinde önemli bir kaynak olacaktır. Ondalık gösterimlerin üslü gösterimi konusunu kavramak ve matematik başarısını artırmak isteyen tüm 8. sınıf öğrencileri için bu çözümlü test soruları vazgeçilmezdir.

Soru 1 Aşağıdaki sayılardan hangisinin üslü gösterimi 2,76 . 10−3’tür?

A) 0,00276
B) 0,0276
C) 2760
D) 276

A B C D
📝 Çözümü Göster

10−3, ondalık noktanın sola doğru 3 basamak kaydırılacağını gösterir.
2,76 . 10−3 = 0,00276

Doğru Cevap A

Soru 2 4.102 + 1.100 + 3.10-1 + 5.10-3
Yukarıda çözümlenmiş hali verilen ondalık gösterim aşağıdakilerden hangisidir?

A) 41,35
B) 41,305
C) 401,305
D) 401,35

A B C D
📝 Çözümü Göster

Verilen sayıları ilgili basamaklara yazarak sayıyı bulalım.
4.102 + 1.100 + 3.10-1 + 5.10-3 ondalık gösterim örnek

Doğru Cevap C

Soru 3 I. 24,2 . 10-23 = 242 . 10-22
II. 0,000000000000542 = 542 . 10-15
III. 0,0351 . 1016 = 351 . 1012
Yukarıda verilen eşitliklerden hangileri doğrudur?

A) Yalnız I     B) I ve II     C) I ve III     D) II ve III

A B C D
📝 Çözümü Göster

I. Yanlış. Çünkü 24,2 . 10-23 ≠ 242 . 10-22.
24,2 . 10-23 = 242 . 10-24 olmalıdır.
II. Doğru. 542 sayısının en sağından virgülün olduğu yere kadar 15 basamak vardır.
III. Doğru. Virgülü 4 basamak sağa kaydırdığımızda 351 sayısı elde edilir ve 10’un üssü 4 azalır.

Doğru Cevap D

Soru 4 x . 1032 = 3,9 . 1027 eşitliğini sağlayan x değeri kaçtır?

A) 0,0039
B) 0,00039
C) 0,000039
D) 0,0000039

A B C D
📝 Çözümü Göster

Eşitliğin her iki tarafını 1032'ye bölerek x’i yalnız bırakalım:
x . 10321032 = 3,9.10271032
x = 3,9 . 1027 − 32
x = 3,9 . 10−5
x = 0,000039

Doğru Cevap C

Soru 5 0,000001056 . 10x sayısının değeri 1000’den büyüktür. Buna göre x yerine yazılabilecek en küçük doğal sayı kaçtır?

A) 8     B) 9     C) −9     D) −10

A B C D
📝 Çözümü Göster

Verilen ondalık sayının 1000’den büyük olabilmesi için sayının tamamının virgülden kurtulması gerekir. Bunun için, virgülün sağa doğru 9 basamak kaydırılması gerekir.
0,000001056 . 109 = 1056
Böylece sayımız 1000’den büyük olur.
Bu durumda x en az 9 olacaktır.

Doğru Cevap B

Soru 6 7 . 103 + 3 . 102 + 4 + 5 . 10−1 + 2 . 10−3
Yukarıda çözümlemesi verilen sayının onda birler basamağı ile binler basamağındaki rakamın çarpımı kaçtır?

A) 35     B) 36     C) 40     D) 42

A B C D
📝 Çözümü Göster

İlk önce sayımızı bulalım.
7 . 103 = 7000 (Binler basamağı 7)
3 . 102 = 300 (Yüzler basamağı 3)
4 (Birler basamağı 4)
5 . 10−1 = 0,5 (Onda Birler basamağı 5)
2 . 10−3 = 0,002 (Binde birler basamağı 2)
Sayımız;
7304,502
Onda birler basamağı ile binler basamağındaki rakamın çarpımı;
5 . 7 = 35

Doğru Cevap A

Soru 7 Aşağıdaki eşitliklerden hangisi doğrudur?

A) 3856 . 1012 = 38,56 . 1013
B) 385,6 . 1014 = 38,56 . 1013
C) 38,56 . 1015 = 3,856 . 1014
D) 3,856 . 1010 = 385,6 . 108

A B C D
📝 Çözümü Göster

A) Yanlış. 3856 . 1012 = 38,56 × 1014 olmalı.
B) Yanlış. 385,6 . 1014 = 38,56 . 1015 olmalı.
C) Yanlış. 38,56 . 1015 = 3,856 . 1016 olmalı.
D) Doğru.

Doğru Cevap D

Soru 8 0,072 . 10−10 = 7,2 . 10a işleminde a sayısı kaçtır?

A) −10     B) −12     C) −13     D) −14

A B C D
📝 Çözümü Göster

Eşitliğin sol tarafındaki 0,072 ondalık sayısını 7,2 ondalık sayısına dönüştürürsek a’yı rahatlıkla buluruz.
0,072 . 10−10 = 7,2 . 10−12 olur.
Virgülü 2 basamak sağa kaydırdığımız için üssü 2 azalttık.
Şimdi denklemi yeniden yazalım.
7,2 . 10−12 = 7,2 . 10a
Ondalık sayılarımız aynı olduğu için üslü sayılarımızda aynı olmalıdır. Bu durumda;
10−12 = 10a
a = −12

Doğru Cevap B

Soru 9 6 . 102 + 8 . 101 + 4 . 100 + 5 . 10−1 + 2 . 10−2 + 3 . 10−3
Yukarıda çözümlemesi verilen sayının, yüzde birler basamağı ile yüzler basamağındaki rakamların çarpımı kaçtır?

A) 30     B) 18     C) 12     D) 10

A B C D
📝 Çözümü Göster

Yüzler basamağı (6 . 102) : 6
Yüzde birler basamağı (2 . 10−2) : 2
Çarpımı: 6 . 2 = 12

Doğru Cevap C

Soru 10 306,547 = 3 . 102 + 0 . 101 + 6 . 100 + a . 10−1 + 4 . 10−2 + b . 10−3
Yukarıdaki eşitliğe göre a + b = ?

A) 12     B) 13     C) 14     D) 15

A B C D
📝 Çözümü Göster

a . 10−1 onda birler basamağıdır ve bu basamakta 5 rakamı bulunuyor.
a = 5
b . 10−3 binde birler basamağıdır ve bu basamakta 7 rakamı bulunuyor.
b = 7
a + b = 5 + 7 = 12

Doğru Cevap A
Doğru
0
Yanlış
0
Boş
10
Benzer İçerikler

8. Sınıf Matematik Üslü Sayılar Konu Özeti
8. Sınıf Matematik Üslü Sayılar Çözümlü Test 1
8. Sınıf Matematik Üslü Sayılar Çözümlü Test 3
8. Sınıf Matematik EBOB ve EKOK Çözümlü Test
8. Sınıf Matematik Üslü İfadeler Çözümlü Test 2
8. Sınıf Matematik Çarpanlar ve Katlar Çözümlü Test Soruları
8. Sınıf Matematik EBOB EKOK Problemleri ve Çözümleri
8. Sınıf Matematik EBOB ve EKOK Cevaplı Test 1
8. Sınıf Matematik EBOB ve EKOK Cevaplı Test 2
8. Sınıf Çok Büyük ve Çok Küçük Sayılar Bilimsel Gösterim Çözümlü Test

Kullanıcı Yorumları
  • Ahmet 2025-11-25 Çok teşekkürler iyi ki torunum için sayfanızı fark ettim yaş 71 ve çocuklara böyle bir sayfa hazırladığınız için alkışlıyorum sağolun.