Düzlemdeki Doğrular ve Birbirine Göre Durumlarını İnceleyelim
Düzlemdeki doğrular içinde, iki doğru birbirine göre dört durumda olabilir. İki doğru birbirine göre paralel, çakışık, kesişen ve dik kesişen durumda olabilir. Doğruların birbirine göre durumlarını detaylı olarak inceleyelim.
Paralel Doğrular: Aynı düzlemde bulunan ve ortak noktaları olmayan doğrulara, paralel doğrular denir. Örneğin; kalorifer petekleri birbirini hiç kesmez. Sınıf tahtamızın kısa kenarları birbirini hiçbir zaman kesmez ve birbirine paraleldir. Aşağıdaki şekilde P düzlemi içinde verilen k ve m doğruları birbirine paralel iki doğrudur.
Kesişen Doğrular: Bir noktası ortak olan doğrulara kesişen doğrular denir. Bir düzlemde iki doğru birbirine paralel değil ise mutlaka kesişirler. Birbirine paralel olmayan iki doğru bazen kesişmiyor gibi durabilir. Fakat doğruların uçlarını uzattığımızda kesiştiklerini görebiliriz. Aşağıdaki şekilde P düzlemi içindeki k ve m doğruları birbirini A noktasında kesmektedirler.
Dik Kesişen Doğrular: Aynı düzlemde birbirini 90 derecelik açıyla kesen dorulara dik doğrular denir. Aşağıdaki şekilde P düzlemi içindeki k ve m doğruları birbirini dik olarak kesmektedirler.
Çakışık Doğrular: Aynı düzlemde bütün noktaları ortak olan doğrulara çakışan doğrular denir. Aşağıdaki düzlem içindeki d ve k doğruları çakışık doğrulardır.
DOĞRU ile DÜZLEMİN BİRBİRİNE GÖRE DURUMLARI
Doğru düzlemin içindedir. Yukarıdaki şekilde A ve B noktaları hem m doğrusunun, hem de P düzleminin elemanıdır. Bu durumda m doğrusu P düzlemi içindedir.
Doğru ile düzlemin hiçbir ortak noktası yoksa doğru düzleme paraleldir. Yukarıdaki resimde m doğrusu P düzlemine paraleldir.
Doğru düzlemi bir noktada keser.Yukarıdaki şekilde A noktası hem P düzleminin hem de d doğrusunun elemanıdır. Öyleyse d doğrusu P düzlemini bir noktada kesiyor demektir. d doğrusu P düzlemini A noktasında keser.
Konu Özeti
» Aynı doğrulardan oluşan doğrulara çakışık doğrular denir
» Tek bir ortak noktası olan doğrulara kesişen doğrular denir.
» Kesişim kümesi boş küme olan doğrulara paralel doğrular denir.
» Bir nokta bir doğrunun ya üzerindedir, ya da dışındadır.
» Uzunlukları eşit olan doğru parçalarına eş doğru parçaları denir.
» Bir noktadan sonsuz sayıda doğru geçer.
» Doğru parçası her iki ucundan sınırlıdır.
» Ortak noktaları olmayan doğrular paralel doğrulardır.
Düzlemdeki doğrular konu anlatımı ile ilgili testleri çözerek konuyu pekiştirebilirsiniz. Başarı yüzdenizin düşük çıkması halinde bu konuyu ve diğer konu başlıklarını tekrar etmenizi öneririz.
Benzer İçerikler
Nokta ve Doğru: Konu Anlatımı – 5. Sınıf Matematik
Doğru Parçası ve Işın: Konu Anlatımı Sembol ile Gösterimi – 5. Sınıf
Üçgenleri Kenarlarına ve Açılarına Göre Sınıflandırma – 5. Sınıf
Çokgenler ve Özellikleri: Konu Anlatımı – 5. Sınıf Matematik
Dörtgenler ve Özellikleri: Konu Anlatımı – 5. Sınıf Matematik
Çokgenler: Çözümlü Test Soruları – 5. Sınıf
Dörtgenler: Çözümlü Sorular – 5. Sınıf
Doğru, Doğru Parçası ve Işın: Çözümlü Test Soruları – 5. Sınıf
5. Sınıf Doğru Işın ve Doğru Parçası Çözümlü Test 1
Açılar: Çözümlü Test Soruları – 5. Sınıf Matematik
Düzlemdeki Doğrular Konu Anlatımı – Yorumlar