Whatsapp'da Paylaş



5. Sınıf Ay’ın Yapısı ve Özellikleri Test Soruları (Çözümlü)

5. Sınıf Fen Bilimleri Gökyüzündeki Komşularımız ve Biz 1. ünite alt konu başlığı olan Ay’ın yapısı ve özellikleri konusu ile ilgili önemli kazanımlara vurgu yapan çözümlü test soruları ile öğrenmiş olduğunuz konuyu pekiştirebilirsiniz.

Soru 1
Ay’ın Dünya’ya uzaklığı Ay’ın Dünya’ya olan uzaklığı yaklaşık olarak km’dir?

A) 29 bin
B) 384 bin
C) 150 bin
D) 1 milyon Ay’ın Dünya’ya olan ortalama uzaklığı yaklaşık olarak 384.400 kilometredir. Bu da 384 bin kilometreye yuvarlanabilir.
Doğru Cevap B
ABCD

Soru 2
Ay ile ilgili olarak hangi bilgi yanlış verilmiştir?

A) Ay’da yaşam yoktur.
B) Ay’ın yüzeyinde yeşil alanlar vardır.
C) Ay ışık kaynağı değildir.
D) Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı çok fazladır. Ay’ın yüzeyinde su ve atmosfer olmadığı için yeşil alanlar, yani bitkisel yaşam, bulunmamaktadır. Bu nedenle (B) şıkkı yanlıştır. Diğer şıklar doğrudur.
Doğru Cevap B
ABCD

Soru 3
ay Ay’ın yüzeyinde gök cisimlerinin çarpması sonucunda oluşan derin çukurlara ne ad verilir?

A) krater
B) vadi
C) volkan
D) buzul Ay’ın yüzeyindeki gök cisimlerinin (meteorlar, asteroitler) çarpması sonucu oluşan dairesel ve derin çukurlara “krater” adı verilir.
Doğru Cevap A
ABCD

Soru 4
Dünya’dan bakıldığında Ay’ın, Güneş’ten daha büyük görünmesinin sebebi nedir?

A) Güneş’in Dünya etrafında dönmesi
B) Ay’ın Güneş’ten daha büyük olması
C) Ay’ın Dünya etrafında dönmesi
D) Ay’ın Dünya’ya daha yakın olması Ay, Güneş’ten çok daha küçük olmasına rağmen, Dünya’ya olan yakınlığı nedeniyle gökyüzünde daha büyük görünür. Bu durum, perspektif ilkesiyle açıklanır: yakındaki bir cisim, uzaktaki bir cisimden daha büyük görünür.
Doğru Cevap D
ABCD

Soru 5
ay Ay yüzeyindeki çukurların oluşma nedeni nedir?

A) Meteor (gök taşı)
B) Akarsular
C) Buzullar
D) Yanardağlar Ay’ın yüzeyindeki çukurlar, yani kraterler, yok denecek kadar ince olması nedeniyle yüzeye çarpan meteorların (gök taşlarının) etkisiyle oluşmuştur.
Doğru Cevap A
ABCD

Soru 6
Ay için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Atmosferi çok ince bir tabaka halindedir.
B) Günlük sıcaklık farkları çok yüksektir.
C) Yüzeyinde yüksek dağlar, vadiler ve kayalar bulunmaz.
D) Dünyanın tek doğal uydusudur. Ay yüzeyinde yüksek dağlar, vadiler ve kayalık alanlar bulunmaktadır. Örneğin, “Ay Alpleri” ve “Ay Dağları” gibi dağ zincirleri mevcuttur. Bu nedenle (C) seçeneğinde verilen ifade yanlıştır. Diğer şıklarda doğru bilgiler verilmiştir.
Doğru Cevap C
ABCD

Soru 7
Ay’dan bize ulaşan ışığın kaynağı ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?

A) Ay, ışığını Dünya’dan alır.
B) Ay’ın kendi ışığıdır
C) Ay ışığını yanardağlardan alır
D) Ay ışığını Güneş’ten alır. Ay, kendi ışık kaynağı değildir. Güneş’ten aldığı ışığı yansıtarak Dünya’dan görünür olmasını sağlar.
Doğru Cevap D
ABCD

Soru 8
Aşağıdakilerden hangisi Ay’da yaşam olmamasının sebeplerinden birisi değildir?

A) Atmosfere sahip olmaması
B) Yüzeyinde su bulunmaması
C) Isı ve ışık kaynağı olmaması
D) Oksijene sahip olmaması Ay’da yaşam olmamasının temel sebepleri, atmosferin ve suyun olmamasıdır. Bunlar, yaşam için gerekli olan temel koşullardır. Ay’ın ısı ve ışık kaynağı olmaması yaşam olmamasının temel nedeni değildir. Temel neden atmosfer ve suyun yokluğudur.
Doğru Cevap C
ABCD

Soru 9
I. Ay, ışık kaynağı değildir.
II. Ay’ın atmosferi Dünya’daki atmosfer kadar yoğundur.
III. Ay’da yağmur ve rüzgar gibi hava olayları meydana gelmez.
Yukarıda Ay ile ilgili verilen ifadelerden hangileri yanlıştır?

A) Yalnız II
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III I. Ay, ışık kaynağı değildir: Doğrudur. Ay, Güneş’ten aldığı ışığı yansıtır.
II. Ay’ın atmosferi Dünya’daki atmosfer kadar yoğundur: Yanlıştır. Ay’ın atmosferi yok denecek kadar incedir.
III. Ay’da yağmur ve rüzgar gibi hava olayları meydana gelmez: Doğrudur. Atmosfer olmadığı için Ay’da hava olayları görülmez.
Bu durumda sadece II. seçenekte verilen bilgi yanlıştır.
Doğru Cevap A
ABCD

Soru 10
1. Güneş’ten aldığı ışığı yansıtır.
2. Kendi etrafında dönmez.
3. Şekli küreye benzer.
4. Güneş’in uydusudur.
Yukarıda Ay ile ilgili verilen ifadelerden hangileri doğru bilgilerdir?

A) 1 ve 4
B) 1 ve 3
C) 2 ve 3
D) 1, 2 ve 3 1. Güneş’ten aldığı ışığı yansıtır: Doğrudur. Ay, kendi ışığı olmayan bir gök cismidir.
2. Kendi etrafında dönmez: Yanlıştır. Ay, kendi etrafında döner.
3. Şekli küreye benzer: Doğrudur. Ay, küresel bir şekle sahiptir.
4. Güneş’in uydusudur: Yanlıştır. Ay, Dünya’nın doğal uydusudur.
Doğru Cevap B
ABCD

Doğru
0
Yanlış
0
Boş
10
Benzer İçerikler

5. Sınıf Dünya, Güneş ve Ay’ın Şekil ve Büyüklükleri
5. Sınıf Fen Bilimleri Dünya’nın Hareketleri Konu Anlatımı
5. Sınıf Fen Bilimleri Ay’ın Hareketleri Konu Anlatımı
5. Sınıf Fen Bilimleri Ay’ın Evreleri Konu Anlatımı
5. Sınıf Fen Bilimleri Güneş’in Yapısı ve Özellikleri Çözümlü Test
5. Sınıf Ay’ın Hareketleri ve Evreleri Cevaplı Test
5. Sınıf Fen Bilimleri Güneş, Dünya ve Ay Çözümlü Test 1
5. Sınıf Fen Bilimleri Güneş, Dünya ve Ay Çözümlü Test 2
5. Sınıf Fen Bilimleri Güneş, Dünya ve Ay Doğru Yanlış Soruları
5. Sınıf Fen Bilimleri Güneş Dünya ve Ay Boşluk Doldurma Soruları

Kullanıcı Yorumları
  • Çok kolay ve az sıfır yanlışım var.
  • Test çok güzel ve yeni müfredata uygun ama soruları çok ama çok kolay sanki biraz daha zor olabilirdi ama yine de çok güzel bir sayfa.
  • Test güzel ancak çok basitti herkese tavsiye ederim.
  • Yazılıya çalışırken buradan çözüyorum.
  • Çok güzel bir site gerçekten çoook beğendim çok güzel ve akıl verici sınavdan 98 aldım kim yaptıysa çık güzel olmuş mutlaka deneyin çok iyi.
  • Bence uygulama mükemmel ben bayıldım öğrendiğimde beri bu uygulamadan çalışıyorum.
  • Çok yardımcı oldu teşekkürler başarılar herkese!
  • Çok güzel test sınava hazırlanırken girdim bu teste aşırı aşırı güzel tüm 5 sınıflara öneriyorum.
  • Teşekkürler çok güzel bir uygulama olmuş ellerinize sağlık 10/10 yaptım.
  • Çok kısa bir test ve sorular çok kolay.
  • Çok iyi ama daha uzun bir test olabilirdi.
  • Bu uygulamayı keşfettiğimden beri buradan çalışıyorum.
  • Bu sayfayı çok seviyorum sürekli bu sayfadan test çözüyorum.
  • Çok iyi olmuş ben fenden 73 alırken bunda 82 aldım çok teşekkürler.
  • Gerçekten güzel bir test yararlı denemenizi tavsiye ederim.
  • Merhaba sanalokulumuz biz okul olarak kampanya başlatıyoruz ve tüm öğrencilere bu testlerin devamını istiyoruz dinlediğiniz için teşekkürler ve saygılar.
  • Bayıldım herkese tavsiye ederim kolay tam bizim konularımız yarın sınavda işime yarayacağına inanıyorum şimdiden kendimi hazır hissediyorum. Yapımcılara çok teşekkür ederim. Elinize emeğinize sağlık.
  • Mükemmel bir test full çektim bu siteyi sınıfına tanıtıcam.
  • Gerçekten sorularınız çok güzel sınava hazır oldum tam.
  • Sınıfça çözdük ve hepsi doğru sizlerin attığı testler için teşekkürler. Okul başkanımızda okula bu testi tanıtacak.
  • Ben çok beğendim soruların bir değişiği sınavda çıkmıştı bana yardımcı oldular.
  • Testin tamamı doğru çıktı. Testlerimi buradan çözmeye devam edeceğim.