Ampullerin Parlaklığını Etkileyen Değişkenler

Ampullerin parlaklığı devredeki ampul sayısı ve pil sayısına bağlıdır. Devredeki ampul ve pil sayılarının artması veya azalması ampullerin parlaklığını değiştirir.

Aşağıda özdeş (aynı) pillerle hazırlanmış olan Şekil 1 ve Şekil 2'deki devreleri inceleyiniz. Şekil 2 de devreye 3 ampul bağlandığı için, bu üç ampul pilin sağladığı elektrik enerjisini paylaşacağından her bir ampule düşen enerji daha az olacaktır. Bu nedenle 3 ampul bağlı devredeki ampullerin parlaklığı daha az olacaktır. Şekil 1 de ise pilin enerjisi 1 ampul için harcandığından bu ampul daha parlak yanacaktır.

ampullerin parlaklığı

Öyleyse devredeki pil sayısı sabit iken ampul sayısı artarsa ampullerin parlaklığı azalır, devredeki ampul sayısı azalırsa ampullerin parlaklığı artar.

Acaba ampul sayısı sabitken pil sayısını değiştirirsek ampullerin parlaklığı nasıl değişir?

Aşağıda özdeş (aynı) pillerle hazırlanmış olan Şekil 1 ve Şekil 2'deki devreleri inceleyiniz. Devredeki anahtarları kapatarak ampullerin parlaklığını gözlemlediğimizde; Şekil 2'deki devrede daha fazla pil bağlandığından, devreden geçen elektrik enerjisi artacaktır. Dolayısıyla ampul daha parlak ışık verecektir.

Şekil 1 de 1 pil kullanıldığı için ampul parlaklığı az, Şekil 2'deki devrede 3 pil bağlandığı için ampul parlaklığı daha fazla olacaktır.

Sonuç olarak basit bir elektrik devresinde ampul sayısı sabit kalmak şartıyla devreye bağlanan pil sayısı arttıkça ampulün parlaklığı artar, pil sayısı azaldıkça ampulün parlaklığı azalır.

Bağımlı değişken ve Bağımsız Değişken

Yukarıda elektrik devrelerindeki ampullerin parlaklığını pil sayısını ve ampul sayısını değiştirerek azaltıp artırabileceğimizi öğrendik. O hâlde ampulün parlaklığını etkileyen değişkenler pil sayısı ve ampul sayısıdır.

Bir elektrik devresinde sadece ampul sayısını değiştirdiğimizde ampul sayısı bağımsız değişken, pil sayısı değişmediğinden pil sayısı sabit tutulan değişkendir. Ampullerin parlaklığı ise ampul sayısına göre değiştiğinden buna bağımlı değişken denir.

Fen Bilimleri Konu Anlatımları Ampullerin Parlaklığı Konu Anlatımı için yapılan yorumlar



Henüz yorum yapılmamış.