- Çalışkan öğrenci İyi olmuş ellerinize sağlık kolay bir testti öğretmenim bunlardan bazılarını seçmiş ve sınava koymuş olabilir iyi ki varsınız çok teşekkür ederim.
- Ela Cook güzel kısa ve öz olmuş ellerinize sağlık.
- Yorum Bence çok güzel testleriniz var.
- Yorgun biri Çok güzel konuları daha iyi anlıyorum teşekkür ederim.
- 6/B Testler çok güzel herkese tavsiye ederim. Çözenler pişman olmaz.
- Havva Çok güzel olmuş yapanın ellerine kollarına sağlık.
- Ecrin Güzel bir konu anlatımı olmuş teşekürler.
- Zeki Kız Çok yakında bununla ilgili sınavım vardı bide uzaktan eğitim alıyorum çoooook teşekkürler.
- Papatya Bence konu anlatımı çok güzeldi. Kısa ve öz. Tavsiye ederim
- Fatih Helal olsun sizin anlatma şekliniz çok güzel profesyonel öğretmenlik budur.
- Melani yiğitoğulları 6b Müthiş yaa bu site sayesinde fenden 100 aldım.
- Uğur böceği Projeme çok yardımcı oldunuz, çooook teşekkürler.
- Ece Çok teşekkür ederim ödevime yardımcı oldunuz.
- Zeki kız Çok teşekkürler projemde çok yardımcı oldunuz.
- Sinem Çok güzel bir site testleri çok güzel konu anlatımı da derslerimde yardımcı oluyor çok teşekkürler :) :)
- Za za Konu anlatımı iyi ama testler süper.
- Adsız kullanıcı Bence burada güzelde yarın yazılı var hocanın soruları da güzel keşke buradaki sorular çıksa yazılıda.
- Sevgi Bence çok güzel ve cok iyi anlaşılır olmasını çok beğendim.
- Ahmet Biraz daha kolay sorular sorar mısınız.
- Selin Çok güzel şeyleri kolayca öğrendim ben 5. sınıfa gidiyorum.
6. Sınıf Fen Bilimleri Sindirim Sistemi Organları Öğrenelim
Sindirim Organları Ağız : Besinlerin dişler yardımıyla koparılıp, çiğnenip parçalanarak ve tükürükle ıslatılarak yumuşatıldığı yerdir. Ağızda hem mekanik hem kimyasal sindirim gerçekleşir. Besinlerin mekanik sindirimi, dişler yardımı ile kesilip parçalanarak ve çiğneme ile gerçekleşir. Besinlerden sadece karbonhidratların kimyasal sindirimi ağızda başlar. Bu ise tükürük içinde bulunan tükürük salgısı (amilaz) sayesinde gerçekleşir. Dil ise lokmaları ağız içinde çevirir ve yutağa atar.
Yutak : Ağız boşluğundan sonra gelen kısımdır. Besinlerin ağızdan yemek borusuna iletilmesini sağlar. Ağız ve burun boşluğuyla, yemek ve soluk borusunun birleştiği bir kavşak gibidir. Yutma sırasında küçük dil soluk borusunu kapatarak besinlerin soluk borusuna kaçmasını engeller ve besinler yemek borusuna geçer. Bu sırada solunum kısa bir süre için durur. Yutakta mekanik ve kimyasal sindirim olmaz.
Yemek Borusu : Yutakla mide arasında yaklaşık 20 - 25 cm kadar uzunlukta düz kaslardan yapılmış bir organdır. Yemek borusu kaslarının kasılıp gevşemesi ile besinlerin mideye iletilmesini sağlar. Bu kasların ters yönde kasılması kusmaya neden olur. Yemek borusunda fiziksel veya kimyasal sindirim gerçekleşmez.
Sindirim Organları
Mide : Besinler burada uzun süre bekletilir. Besinlerin mekanik sindirimi midenin kasılıp gevşeme hareketi ile; kimyasal sindirim ise mide özsuyu içinde bulunan mide asidi ve enzimler ile gerçekleştirilir. Böylece besinler parçalanarak küçük moleküller hâline getirilmiş olur. Proteinlerin kimyasal sindirimi midede başlar ve ince bağırsakta sonlanır.
İnce Bağırsak : Yetişkin insanlarda yaklaşık 6 - 8 m uzunluğundadır. Yağların kimyasal sindirimi ince bağırsakta başlar. İnce bağırsağa gelen safra, pakreas özsuyu ile yağların, karbon hidratların ve proteinlerin sindirimi tamamlanır. Besinler ince bağırsakta en küçük moleküllerine kadar parçalanır. Bu moleküllerin ince bağırsaktan kan damarlarına geçmesi olayına emilim adı verilir. ince bağırsak sindirim sistemimizin en uzun bölümüdür. İnce bağırsakların iç yüzeyi villüs adı verilen ince parmak şeklindeki çıkıntılarla kaplıdır. Emilim, villüslerde gerçekleşir. Villüsler ince bağırsaklardaki emilim yüzeyini artırır. İnce bağırsağın mideden sonra gelen başlangıç kısmına oniki parmak bağırsağı denir.
Kalın Bağırsak : Yaklaşık 1,5 m uzunluğundadır. Kalın bağırsak besinlerde kalan su, vitamin ve minerallerin emilerek kana geçirilmesini sağlar. Böylece yararlı maddelerin dışarı atılmasını önler. Besin maddelerinin parçalanmayan bölümleri olan atık maddeleri ise anüse doğru hareket ettirir. İnce bağırsakla kalın bağırsağın birleştiği yere kör bağırsak, kör bağırsağın ucundaki çıkıntıya apandis adı verilir.
Sindirim Sisteminin Yardımcı Organları
Sindirim Sisteminin Yardımcı Organları karaciğer ve pankreas organlarıdır. Bu organlar ürettikleri salgıları birer kanalla ince bağırsağa aktarır.
Karaciğer : Karın boşluğunda, midenin sağ üst kısmında yer alır. Karaciğer vücudumuzun kimya laboratuvarıdır. Karaciğer hücreleri safra adı verilen bir salgı üretir. Yağların kimyasal sindirimi için gerekli bir salgı olan safra, ince bağırsağa gönderilir.
Pankreas : Pankreas öz suyunu salgılar. Pankreas öz suyu proteinlerin, karbonhidratların ve yağların kimyasal sindirimini gerçekleştiren enzimler içerir. Hem sindirim enzimleri hem de hormon salgılayan karma bezdir. Ayrıca insülin ce glukagon hormonları salgılayarak kan şekerini ayarlar.
6. Sınıf Fen Bilimleri Sindirim Sistemi ve Görevleri Konu Anlatımı
6. Sınıf Fen Bilimleri Sindirim Sistemi Hastalıkları Konu Özeti
6. Sınıf Fen Bilimleri Boşaltım Sistemi ve Organları Konu Özeti
6. Sınıf Fen Bilimleri Destek ve Hareket Sistemi Çözümlü Test
6. Sınıf Fen Bilimleri Solunum Sistemi Cevaplı Test Soruları
6. Sınıf Fen Bilimleri Dolaşım Sistemi Cevaplı Test Soruları
6. Sınıf Boşaltım Sisteminde Görevli Organlar Cevaplı Test
6. Sınıf Fen Bilimleri Sindirim Sistemi Çözümlü Test
6. Sınıf Fen Bilimleri Boşaltım Sistemi Çözümlü Test Soruları
6. Sınıf Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler Cevaplı Test