7. Sınıf Matematik Oran ve Orantı Çözümlü Test 1
Oran ve orantı, 7. sınıf matematik müfredatının temel konularından biridir ve problem çözme becerilerinin geliştirilmesinde büyük öneme sahiptir. Bu yazıda, çözümlü oran ve orantı test soruları sunarak öğrencilerin konuyu kavramalarını kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Yeni müfredata uygun ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda hazırlanan bu testler, hem okul sınavlarında hem de genel matematik başarısında fark yaratacak.
Soru 1
4 traktörün 20 günde sürdüğü tarlayı, 8 traktör kaç günde sürer?
A) 10 B) 15 C) 20 D) 40 Traktör sayısı arttığında tarla daha kısa sürede sürülecektir. Traktör sayısı artarken, gün sayısı azaldığı için ters orantı vardır.
8x = 4 . 20
8x = 80
x = 10
Doğru Cevap A ABCD
Soru 2
Sayılarımız 3 ün ve 5 in katıymış. Bu durumda;
Küçük sayı = 3k, Büyük sayı = 5k olur.
Küçük sayı 45 e eşit olduğuna göre;
3k = 45
k = 15 tir. Büyük sayı ise;
5k = 5 . 15 = 75 olur
Doğru Cevap B ABCD
Soru 3
3 işçinin 20 günde kazdığı kuyuyu, aynı hızla çalışan, 5 işçi kaç günde yapar?
A) 6 B) 8 C) 10 D) 12 İşçi sayısı arttığında iş daha az günde yapılacağı için ters orantı vardır.
5 . x = 3 . 20
5x = 60
x = 12
Doğru Cevap D ABCD
Soru 4
a ile b ters orantılı olarak değişiyor, a = 18 iken
b = 32 ise a = 24 iken b' nin değeri kaç olur?
A) 16 B) 20 C) 24 D) 32 Ters orantıda sayıların çarpımı sabittir.
Doğru Cevap C ABCD
Soru 5![]()
orantısını gerçekleyen x' in değeri nedir?
A) 2,8 B) 2,1 C) 0,14 D) 1,4 İçler dışlar çarpımı yapıp büyük sayılar ile uğraşmak yerine, eşitliğin kaç kat genişlediğini kullanarak da çözebiliriz.
0,7 . 3 = 2,1
Doğru Cevap B ABCD
Soru 6
4 m kumaştan bir takım elbise dikilmektedir. 144 m kumaştan kaç takım elbise dikilir?
A) 24 B) 28 C) 32 D) 36 Kumaş uzunluğu arttığı için dikilebilecek elbise sayısı da artacaktır. Doğru orantı vardır.
4 . x = 144 . 1
4x = 144
x = 36
Doğru Cevap D ABCD
Soru 7
6 saatte 420 km yol giden bir araç, aynı hızla 9 saatte kaç km yol gider?
A) 180 B) 540 C) 630 D) 700 
Doğru Cevap C ABCD
Soru 8![]()
Yukarıda verilen orantıda x kaçtır?
A) 24 B) 36 C) 48 D) 60
12 . 5 = 60
Doğru Cevap D ABCD
Soru 9
Bir üçgenin iç açılarının ölçüsü 9, 12, 15 sayıları ile orantılıdır. Bu üçgenin en büyük iç açısı kaç derecedir?
A) 60 B) 75 C) 96 D) 120 Üçgenin iç açıları 9, 12 ve 15 sayılarının katları olduğu için;
İç açıları 9k, 12k ve 15k olur.
Üçgenin iç açıları toplamı 180 derece olduğu için;
9k + 12k + 15k = 180
36k = 180
k = 5 olur.
En büyük açı ise; 15k = 15 . 5 = 75o olur.
Doğru Cevap B ABCD
Soru 10
3 saatte 270 km yol alan bir otomobil, 8 saatte kaç km yol alır?
A) 720 B) 560 C) 480 D) 300
3 . x = 8 . 270
x = 8 . 90
x = 720 km
Doğru Cevap A ABCD
Soru 11
Bir araç 10 litre benzinle 80 km yol gidiyor. Bu araç 28 litre benzinle kaç km yol gider?
A) 100 B) 114 C) 224 D) 134 10 . x = 80 . 28
x = 8 . 28
x = 224 km yol alır.
Doğru Cevap C ABCD
Soru 12
Bu sayılar 2k ve 3k dır. (2 ve 3 ün katlarıdır)
Toplamları 30 ise;
2k + 3k = 30
5k = 30
k = 6 olur. Bu sayılar;
2k = 2 . 6 = 12 ve
3k = 3 . 6 = 18 dir. Çarpımları ise;
12 . 18 = 216 olur.
Doğru Cevap D ABCD
Soru 13
42 kg undan 63 tane ekmek yapılabiliyor. 54 tane ekmek yapmak için kaç kg un gerekir?
A) 32 B) 36 C) 40 D) 48
63 . x = 42 . 54 (Sadeleştirmeler yapılırsa)
x = 36 kg un gerekir.
Doğru Cevap B ABCD
Soru 14
5 Çiftçi, bir tarlayı 12 günde çapalıyor. Çapalama işinin 6 günde bitirilebilmesi için, aynı nitelikte kaç çiftçiye ihtiyaç vardır?
A) 10 B) 8 C) 6 D) 4 Daha az günde yapılabilmesi için daha fazla çiftçi gerekir. Bu nedenle ters orantı vardır.
6 . x = 5 . 12
6x = 60
x = 10
Doğru Cevap A ABCD
Soru 15
Bir fıçı sirke 0,5 cl'lik 600 şişeye dolduruluyor. Bu fıçıdaki sirke 2,5 cl'lik kaç şişeye doldurulur?
A) 100 B) 110 C) 120 D) 130 0,5 cl'lik şişelerden 600 tane olduğu için, fıçının kaç cl olduğunu bulmak için;
0,5 . 600 = 300 cl
Şimdi bu 300 cl'lik fıçıyı 2,5 cl'lik şişelere bölelim.
300 / 2,5 = 120 şişe gerekli.
Doğru Cevap C ABCD
0Yanlış
0Boş
15
7. Sınıf Matematik Oran ve Orantı Çözümlü Test 2
7. Sınıf Matematik Yüzde Problemleri Çözümlü Test Soruları
7. Sınıf Matematik Doğru ve Ters Orantı Konu Özeti ve Örnekler
7. Sınıf Matematik Doğru ve Ters Orantı Çözümlü Test
7. Sınıf Matematik Oran Orantı Problemleri Çözümlü Test
7. Sınıf Bir Çokluğun Yüzdesini Bulma Çözümlü Test Soruları
7. Sınıf Yüzdesi Verilen Sayının Tamamını Bulma Çözümlü Test
7. Sınıf Bir Çokluğu Diğer Bir Çokluğun Yüzdesi Olarak Hesaplama Testi