8. Sınıf Bir Kahraman Doğuyor Çözümlü Test 2

Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatının erken dönemlerinden başlayarak, "Bir Kahraman Doğuyor" ünitesindeki önemli olayları ve gelişmeleri çözümlü testlerle öğren! Avrupa'daki gelişmelerin Osmanlı Devleti'ni nasıl etkilediğini, Mustafa Kemal'in çocukluk ve öğrenim hayatındaki önemli adımları ve askerlik kariyerindeki kritik anları test sorularıyla pekiştirerek konuları daha iyi anla. Bu testler, sınavlara hazırlanırken sana rehberlik edecek ve başarıya ulaşmanı sağlayacak!

Soru 1
İtalya ile Osmanlı Devleti arasında imzalanan Uşi Antlaşması’nın;
I.Trablusgarp ile Bingazi İtalya’ya verilecek,
II.Oniki Ada geçici olarak İtalya’ya verilecek,
III.Trablusgarp halkı dinî bakımdan halifeye bağlı kalacak
maddelerine göre Osmanlı Devleti ile ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

A) Trablusgarp halkı ile kültürel bağları sürdürmeyi amaçlamaktadır.
B) Toprak kaybetmiştir.
C) Egemenlik alanı genişlemiştir.
D) Adalarını koruyacak güçte değildir. Uşi Antlaşması, Osmanlı Devleti'nin toprak kaybettiğini (Trablusgarp ve Bingazi'yi İtalya'ya vermesi) ve adalarını koruyacak güçte olmadığını (On İki Ada'nın geçici olarak İtalya'ya verilmesi) gösterir. Ayrıca, Trablusgarp halkının dini bakımdan halifeye bağlı kalması maddesi, Osmanlı Devleti'nin bu halkla kültürel bağları sürdürmeyi amaçladığını gösterir. Ancak antlaşma, Osmanlı Devleti'nin egemenlik alanını genişletmemiştir, aksine toprak kaybetmesine neden olmuştur.
Doğru Cevap C
ABCD

Soru 2
I. Osmanlı sınırları içerisinde yaşayan tüm milletleri Osmanlı milleti adı altında bir araya getirmeyi amaçlayan fikir akımıdır.
II. Tüm Müslümanları Osmanlı halifesi etrafında toplamayı amaçlayan fikir akımıdır.
III. Dünyadaki bütün Türklerin bir yönetim altında toplanmasını amaçlayan fikir akımıdır.
Yukarıda verilen bilgilerle fikir akımlarını eşleştirdiğimiz takdirde hangi fikir akımı dışarda kalır?

A) Osmanlıcılık
B) Batıcılık
C) Türkçülük
D) Ümmetçilik I. ifade Osmanlıcılık fikir akımını tanımlar. II. ifade Ümmetçilik fikir akımını tanımlar. III. ifade Türkçülük fikir akımını tanımlar. Batıcılık fikir akımı ise Osmanlı Devleti'nin sorunlarını çözmek için Batı'nın bilim, teknoloji ve yönetim anlayışını örnek almayı savunan bir akımdır. Bu nedenle dışarıda kalan fikir akımı Batıcılık'tır.
Doğru Cevap B
ABCD

Soru 3
Genç Mustafa’nın okumaya karşı büyük bir ilgisi vardı. Yerli ve yabancı birçok fikir adamını okur ve onların fikirlerini analiz ederdi. Kitapları okurken sayfa kenarlarına notlar alır, kimi zaman kendi fikirlerini de bu notların yanına yazardı. Mustafa Kemal yabancı düşünce adamlarının eserlerinden istifade edebilmek için Fransızca öğrenmişti.
Yukarıdaki durumun Mustafa Kemal üzerindeki etkisi hangisi olabilir?

A) Dış politika yeteneğinin gelişmesi
B) Askeri tecrübeler kazanması
C) Milli tarih bilincine sahip olması
D) Düşünce hayatının zenginleşmesi Mustafa Kemal'in yerli ve yabancı birçok fikir adamını okuması ve onların fikirlerini analiz etmesi, onun düşünce hayatını zenginleştirmiştir. Bu sayede farklı bakış açıları kazanmış ve kendi fikirlerini geliştirmiştir.
Doğru Cevap D
ABCD

Soru 4
“Eğer hitabet hocamız imdadıma yetişmeseydi, ben de şair olup çıkacaktım çünkü hevesim vardı. Asım Efendi bir gün beni çağırdı: “Bak oğlum Mustafa dedi, şiiri filan bırak. Bu iş senin iyi asker olmana mani olur. Diğer hocalarınla da konuştum. Onlar da benim gibi düşünüyorlar. Sen Naci’ye bakma, o hayalperest bir çocuk. İleride belki iyi bir şair ve hatip olabilir fakat askerlik mesleğinde katiyen yükselemez.” Hocamın ne kadar haklı olduğunu hadiseler ispat etti. Çok arzu ettiği hâlde Naci, Erkânıharp (kurmay) zabiti olamadı.”
Metne göre Ömer Naci’nin Mustafa Kemal’i etkilediği alan hangisidir?

A) Felsefe     B) Tarih     C) Geometri     D) Edebiyat Metinde, Mustafa Kemal'in hitabet hocası Asım Efendi'nin, Ömer Naci'nin hayalperest bir çocuk olduğunu ve askerlik mesleğinde yükselemeyeceğini söylediği belirtilmektedir. Bu durum, Ömer Naci'nin Mustafa Kemal'i edebiyat alanında etkilediğini gösterir.
Doğru Cevap D
ABCD

Soru 5
Selanik, Avrupa’nın etkisine açık olduğu için birçok kültürü içerisinde barındırmaktaydı. Farklı dil, din ve kültürden insanların kaynaşarak bir arada yaşadığı bir şehir kimliğindeydi. Şehirde Türk okullarının yanında pek çok yabancı okul da bulunmaktaydı.
Buna göre Selanik’le ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A) Zengin bir kültürel ortam vardır.
B) Batıdan en çok etkilenen şehirdir.
C) Eğitim - öğretim birliği sağlanmıştır.
D) Türkler çoğunluğu oluşturmaktadır. Selanik'in Avrupa'nın etkisine açık olması ve farklı dil, din ve kültürden insanların bir arada yaşaması, şehirde zengin bir kültürel ortamın olduğunu gösterir.
Doğru Cevap A
ABCD

Soru 6
Genç Mustafa’nın okumaya karşı ilgisi çok büyüktü. Yerli ve yabancı birçok fikir adamını okur ve onların fikirlerini analiz ederdi. Kitapları okurken sayfa kenarlarına notlar alır, kimi zaman kendi fikirlerini de bu notların yanına yazardı. Mustafa Kemal yabancı düşünce adamlarının eserlerinden istifade edebilmek için Fransızca öğrenmişti.
Bu durumun Mustafa Kemal üzerindeki etkisi aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) Düşünce hayatının zenginleşmesi
B) Askeri tecrübeler kazanması
C) Milli tarih bilincine sahip olması
D) Dış politika yeteneğinin gelişmesi Mustafa Kemal'in yerli ve yabancı birçok fikir adamını okuması ve onların fikirlerini analiz etmesi, onun düşünce hayatını zenginleştirmiştir. Bu sayede farklı bakış açıları kazanmış ve kendi fikirlerini geliştirmiştir.
Doğru Cevap A
ABCD

Soru 7
Avrupalı Devletlerin parçalanmayı desteklemesi gayrimüslim halkın cesaretlenmesine neden oldu. Osmanlı Devleti buna engel olmak için önemli adımlar atmaya başladı. Ancak II. Meşrutiyet’in ilanından kısa bir süre sonra Berlin Antlaşması ile Sırbistan, Karadağ ve Romanya’nın Osmanlı Devleti’nden ayrılarak bağımsızlıklarını kazanmaları ile Osmanlıcılık fikrinin uygulanamayacağı anlaşıldı.
Bu parçaya göre aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

A) Berlin Antlaşması ile Osmanlı Devleti üstünlük sağlamıştır.
B) Azınlıklar Osmanlı Devleti’ne karşı isyan etmiştir.
C) Osmanlıcılık fikri amacına ulaşmamıştır.
D) Osmanlı Devleti toprak kaybetmiştir. Berlin Antlaşması ile Sırbistan, Karadağ ve Romanya'nın Osmanlı Devleti'nden ayrılarak bağımsızlıklarını kazanması, Osmanlı Devleti'nin toprak kaybettiğini ve Osmanlıcılık fikrinin uygulanamayacağını gösterir. Ayrıca, azınlıkların bağımsızlıklarını kazanmaları, onların Osmanlı Devleti'ne karşı isyan ettiklerini gösterir. Ancak bu durum, Osmanlı Devleti'nin üstünlük sağladığı anlamına gelmez.
Doğru Cevap A
ABCD

Soru 8
Mustafa Kemal 1899 yılında İstanbul Harp Okulu'na başlamıştır. Okuldaki başarısı sayesinde öğretmenlerinin kısa sürede dikkatini çekmiş ve sınıf çavuşluğuna yükselmiştir.
Verilen durumda Mustafa Kemal’in aşağıdaki kişilik özelliklerinden hangisi vurgulanmıştır?

A) Açık sözlülük
B) İleri görüşlülük
C) Liderlik
D) Vatanseverlik Mustafa Kemal'in Harp Okulu'ndaki başarısı ve sınıf çavuşluğuna yükselmesi, onun liderlik özelliklerini gösterir.
Doğru Cevap C
ABCD

Soru 9
Fransız İhtilali ile ortaya çıkan ve dünyaya yayılan bu düşünceyle eski rejimin dayandığı toplumsal hiyerarşinin ilkeleri çürümüş, kişisel ve ailesel ayrıcalıklar ortadan kalkmıştır.
Buna göre Fransız İhtilali ile dünyaya yayılan düşünce aşağıdakilerden hangisidir?

A) Adalet
B) Laiklik
C) Özgürlük
D) Eşitlik Fransız İhtilali ile ortaya çıkan ve dünyaya yayılan düşünce eşitliktir. Eski rejimin dayandığı toplumsal hiyerarşi ve ayrıcalıklar ortadan kalkmıştır.
Doğru Cevap D
ABCD

Soru 10
1911’de İtalyanlar Trablusgarp’a saldırdı. Osmanlı Devleti burayı savunmak için asker gönderemedi. Çünkü karadan gönderse Mısır, İngiliz işgali altındaydı. Denizden gönderebileceği güçlü bir donanması yoktu. Aralarında Mustafa Kemal’in de olduğu bir grup subay gönüllü olarak gizlice Trablusgarp’a gitti.
Mustafa Kemal’in gönüllü olarak gizlice Trablusgarp’a gitmesi onun hangi kişisel özelliğini gösterir?

A) Vatanseverlik
B) Disiplinlilik
C) Liderlik
D) Askeri dehası Mustafa Kemal'in gönüllü olarak gizlice Trablusgarp'a gitmesi, onun vatanseverlik duygusunu gösterir. Vatanını savunmak için kendi hayatını tehlikeye atmıştır.
Doğru Cevap A
ABCD

Soru 11
15. yüzyılın ortalarından itibaren Osmanlı Devleti hızlı bir şekilde gelişdi, üç kıtaya yayıldı. Denizlerde ve karada büyük bir güce ulaştı. Ancak 17. yüzyıldan itibaren devlet askerî, siyasi ve ekonomik yönden güç kaybetmeye başladı.
Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti’nin ekonomik gücünü kaybetmesinde en büyük etkiye sahiptir?

A) Aydınlanma Çağı
B) Coğrafi Keşifler
C) Reform hareketleri
D) Rönesans hareketi Coğrafi Keşifler, yeni ticaret yollarının keşfedilmesine ve Avrupa'nın ekonomik gücünün artmasına neden olmuştur. Bu durum, Osmanlı Devleti'nin ekonomik gücünü kaybetmesinde en büyük etkiye sahiptir.
Doğru Cevap B
ABCD

Soru 12
Bir tarihçi coğrafi keşiflerden sonra ‘’ Artık tüm dünyanın ürünleri, zenginlikleri yeni ticaret yollarından, batıya akarken Afrika yoksullaşıyordu.’’
diyorsa hangi kavramı işaret etmektedir?

A) Kültürel Etkileşim
B) Adalet
C) Sömürgecilik
D) Küresel Ticaret Tarihçinin ifadesi, Avrupa'nın yeni ticaret yolları üzerinden Afrika'nın zenginliklerini sömürdüğünü anlatmaktadır. Bu durum, sömürgecilik kavramını işaret etmektedir.
Doğru Cevap C
ABCD

Soru 13
Mustafa Kemal’in ilk kez yayılmacılığa karşı halkı örgütleyerek birlikte başarıya mücadele ederek düşmanın ilerleyişini durdurduğu savaş hangisidir?

A) Balkan Savaşları
B) Trablusgarp Savaşı
C) I. Dünya Savaşı
D) Çanakkale Savaşı Mustafa Kemal, Trablusgarp Savaşı'nda ilk kez yayılmacılığa karşı halkı örgütleyerek birlikte mücadele etmiş ve düşmanın ilerleyişini durdurmuştur. Bu savaş, onun askeri dehasını ve liderlik özelliklerini ortaya koymuştur.
Doğru Cevap B
ABCD

Soru 14
Bu şair “Vatan Şairi” olarak ünlenmiştir. Eserlerinde genellikle vatan ve hürriyet konularını işlemiştir. Yazdığı eserler Mustafa Kemal’i derinden etkilemiştir. Onda vatan ve millet sevgisinin oluşmasına katkı sağlamıştır.
Mustafa Kemal’i etkileyen ve “Vatan Şairi” olarak bilinen şair kimdir?

A) Namık Kemal
B) Tevfik Fikret
C) Mehmet Emin Yurdakul
D) Ziya Gökalp "Vatan Şairi" olarak bilinen ve eserlerinde vatan ve hürriyet konularını işleyen şair, Namık Kemal'dir.
Doğru Cevap A
ABCD

Soru 15
Mustafa’nın çocukluğundan beri hayalini kurduğu meslek askerlikti. Askerliği yüce ve onurlu bir görev olarak gördüğü için eğitim hayatını da askeri okullarda geçirdi.
Buna göre hangisi bu okullardan biri değildir?

A) Askeri İdadi
B) Harp Akademisi
C) Harp Okulu
D) Mülkiye Rüştiyesi Mülkiye Rüştiyesi, sivil memur yetiştirmek amacıyla kurulan bir okuldur. Mustafa Kemal'in askeri eğitim aldığı okullar arasında yer almaz. Diğer seçeneklerdeki okullar ise onun askeri eğitim hayatının bir parçasıdır.
Doğru Cevap D
ABCD

Doğru
0
Yanlış
0
Boş
15

Benzer İçerikler


Bir Kahraman Doğuyor: Çözümlü Test Soruları – 8. Sınıf İnkılap Tarihi
Bir Kahraman Doğuyor Çözümlü Test 3

8. Sınıf Bir Kahraman Doğuyor Çözümlü Sorular – Yorumlar

  • Testler çok güzel çok beğendim.
  • Testler çok güzel.