Bir Kahraman Doğuyor Çözümlü Test 1
"Bir Kahraman Doğuyor" ünitesindeki önemli alt başlıkları kapsayan çözümlü test sorularıyla 8. sınıf İnkılap Tarihi dersindeki başarını arttır! Avrupa'daki gelişmelerin Osmanlı Devleti üzerindeki etkilerini, Mustafa Kemal Atatürk'ün çocukluk ve öğrenim hayatındaki önemli dönüm noktalarını ve askerlik kariyerindeki kritik adımları öğrenirken, konuları daha iyi anlamana yardımcı olacak test sorularını çözerek bilgini sına.
Soru 1
II. Abdülhamit tarafından devlet politikası haline getirilen bu anlayışa göre dünya Müslümanları Osmanlı Halifesi etrafında birleştirilirse Osmanlı Devleti’nin yıkılması önlenebilir.
Açıklaması verilen fikir akımı, aşağıdakilerden hangisidir?
A) İslamcılık
B) Batıcılık
C) Osmanlıcılık
D) Türkçülük Soruda açıklaması verilen fikir akımı, dünya Müslümanlarını Osmanlı Halifesi etrafında birleştirerek Osmanlı Devleti'nin yıkılmasını önlemeyi amaçlamaktadır. Bu, İslamcılık fikir akımının temel hedeflerinden biridir.
Doğru Cevap AABCD
Soru 2
•Mustafa Kemal farklı şehirlerde öğrenim gördü. Bir subay olarak Osmanlı Devleti’nin farklı bölgelerinde görev yaptı. Yerli ve yabancı bir çok şair ve yazarın kitabını okudu.
Bu gelişmeler Mustafa Kemal’e;
I. Askerî yeteneklerini geliştirme,
II. Bilgi ve deneyimlerini arttırma,
III. Düşünce dünyasını zenginleştirme
özelliklerinden hangilerini kazandırmıştır?
A) Yalnız I
B) I ve II
C) II ve III
D) I, II ve III Mustafa Kemal'in farklı şehirlerde öğrenim görmesi, farklı bölgelerde görev yapması ve çok sayıda kitap okuması, onun askeri yeteneklerini geliştirmesine, bilgi ve deneyimlerini artırmasına ve düşünce dünyasını zenginleştirmesine katkı sağlamıştır. Bu nedenle I, II ve III. özellikler doğru cevap olarak kabul edilir.
Doğru Cevap DABCD
Soru 3
Mustafa Kemal’in harp akademisinde aldığı eğitim onun Türklük, vatan ve millet fikirlerinin olgunlaşmasında ve Batı’ya dönük “çağdaşlaşma” düşüncelerinin gelişmesinde etkili olmuştur.
Buna göre, harp akademisinde aldığı eğitim, Mustafa Kemal’in kişilik özelliklerinden hangilerinin gelişmesine katkı sağlamıştır?
A) Açık sözlülüğü - İdealistliği
B) Milliyetçiliği - Kararlılığı
C) Vatan ve millet sevgisi - İnkılapçılığı
D) İleri görüşlülüğü – Çok yönlülüğü Harp akademisindeki eğitim, Mustafa Kemal'in vatan ve millet sevgisi gibi milliyetçi duygularını güçlendirmiş ve Batı'yı örnek alarak ülkeyi çağdaşlaştırma düşüncesini, yani inkılapçılığını geliştirmiştir.
Doğru Cevap CABCD
Soru 4
Mustafa Kemal, 1892 yılına gelindiğinde annesinin isteği ile Selanik Mülkiye Rüştiyesi’ne kaydoldu. Ancak asker olmak istediği için bu sivil okula devam etmek istemedi. Annesinden habersiz girdiği askeri okul sınavını kazanan Mustafa Kemal daha sonra annesinin rızasını alarak bu okulda öğrenimine devam etti.
Bu olay Mustafa Kemal’in hangi kişilik özelliğini gösterir?
A) Planlı
B) İleri görüşlü
C) Sabırlı
D) Kararlı Mustafa Kemal'in annesinin isteğiyle sivil bir okula kaydolmasına rağmen, asker olmak istediği için askeri okul sınavına girmesi ve annesinin rızasını alarak bu okulda öğrenimine devam etmesi, onun kararlılık özelliğini gösterir. Hedefine ulaşmak için engelleri aşmaktan çekinmemiştir.
Doğru Cevap DABCD
Soru 5
II. Meşrutiyet’in ilanında aşağıdaki etkili olan cemiyetin adı nedir?
A) İttihat ve Terakki Cemiyeti
B) Düyun-u Umumiye
C) Vatan ve Hürriyet Cemiyeti
D) Jön Türkler (Genç Osmanlılar) II. Meşrutiyet'in ilanında etkili olan cemiyet, İttihat ve Terakki Cemiyeti'dir. Bu cemiyet, Osmanlı Devleti'nde yönetimde reform yapılması ve meşrutiyet yönetimine geçilmesi için faaliyetlerde bulunmuştur.
Doğru Cevap AABCD
Soru 6
Mustafa Kemal'in, Anafartalar’da askerlerine verdiği “Size ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve komutanlar geçebilir.” emri Mustafa Kemal’in;
I. Kararlı,
II. Çağdaş,
III. Cesaretli
kişilik özelliklerinden hangileri ile ilgilidir?
A) Yalnız I
B) I ve III
C) I ve II
D) I, II ve III Mustafa Kemal'in Anafartalar'da askerlerine verdiği emir, onun kararlı ve cesaretli bir lider olduğunu gösterir. Ancak bu emir, doğrudan onun çağdaş kişilik özelliğiyle ilgili değildir. Çağdaşlık, yeniliklere açık olma ve modernleşmeyi benimseme anlamına gelir.
Doğru Cevap BABCD
Soru 7
“Çağdaş batı toplumlarında gelişen düşünce, yönetim biçimi ve yaşam tarzını uygulayarak ülkemizin kalkınmasını sağlamalı ve dağılmayı önlemeliyiz.”
Bu görüşü savunan kişi hangi fikir akımını desteklemektedir?
A) Batıcılık
B) Türkçülük
C) İslamcılık
D) Osmanlıcılık Verilen görüş, Batı'nın düşünce, yönetim biçimi ve yaşam tarzını örnek alarak ülkenin kalkınmasını sağlamayı ve dağılmayı önlemeyi savunmaktadır. Bu, Batıcılık fikir akımının temel prensiplerinden biridir.
Doğru Cevap AABCD
Soru 8
Mustafa Kemal’in ilk görev yeri aşağıdakilerden hangisidir?
A) Şam
B) Samsun
C) İstanbul
D) Çanakkale Mustafa Kemal'in ilk görev yeri, 1905 yılında mezun olduktan sonra atandığı Şam'dır. Burada 5. Ordu'da görev yapmıştır.
Doğru Cevap AABCD
Soru 9
Mustafa Kemal’in çocukluk yıllarının geçtiği Selânik şehrinin;
I. Çok uluslu bir yapıya sahip olması
II. Batıya açılan bir kapı konumunda olması
III. Avrupa’da basılan gazete ve dergilerin kolayca temin edilebilmesi
özelliklerinden hangileri Mustafa Kemal’in fikir hayatı üzerinde etkili olmuştur?
A) II ve III
B) I ve III
C) I ve II
D) I, II ve III Selanik'in çok uluslu yapısı, Batı'ya açılan bir kapı konumunda olması ve Avrupa'da basılan yayınların kolayca temin edilebilmesi, Mustafa Kemal'in farklı kültürleri tanımasına, Batı'yı yakından gözlemlemesine ve düşünce dünyasını zenginleştirmesine olanak sağlamıştır.
Doğru Cevap DABCD
Soru 10
“Komşumuz Binbaşı Kadri Beydi. Onun oğlu Ahmet askeri okula gidiyordu. Askeri mektep elbiseleri giyiyordu. Onu görünce bende böyle elbiseler giymeye hevesleniyordum. Sokaklarda zabitler (subay) görüyordum. Onların derecesine varmak için takip edilmesi lazım gelen yolun askeri rüştiyeye girmek olduğunu anladım.”
Buna göre aşağıdakilerden hangisi Mustafa Kemal’in askerlik mesleğine yönelmesinde etkili olmuştur?
A) Babası B) Annesi C) Sosyal çevresi D) Öğretmenleri Metinde, Mustafa Kemal'in komşusunun oğlu Ahmet'in askeri okula gitmesi ve askeri elbiseler giymesinden etkilenerek askerlik mesleğine yöneldiği anlatılmaktadır. Bu durum, sosyal çevresinin onun meslek seçiminde etkili olduğunu gösterir.
Doğru Cevap CABCD
Soru 11
Mustafa Kemal Atatürk aşağıdaki şehirlerden hangisinde Osmanlı hükümeti emrinde görev yapmamıştır?
A) Muş B) İzmir C) Çanakkale D) Sofya Mustafa Kemal, askeri kariyeri boyunca Şam, Manastır, Selanik ve Sofya gibi şehirlerde görev yapmıştır. Ancak İzmir'de Osmanlı hükümeti emrinde bir görevi olmamıştır.
Doğru Cevap BABCD
Soru 12
Mustafa Kemal’in Vatan ve Hürriyet Cemiyetinin Selanik şubesinin açılışında yaptığı konuşmanın bir kısmı aşağıda verilmiştir.
“Arkadaşlar! Bizden önce bazı girişimler yapılmıştır. Ancak başarılı olunamamıştır. Çünkü onlar işe teşkilatsız başlamışlardı. Biz kuracağımız teşkilat ile başarılı olup, vatanı ve milleti kurtaracağız.”
Bu konuşmasında Mustafa Kemal’e göre başarılı olmak için özellikle gerekli olan şey aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yabancı devlet desteğinin
B) Padişahın ekonomik yardımının
C) Gelişmiş silahların
D) Yaygın bir örgütlenmenin Mustafa Kemal, Vatan ve Hürriyet Cemiyeti'nin Selanik şubesinin açılışında yaptığı konuşmada, başarılı olmak için teşkilatlı olmanın önemini vurgulamıştır. Ona göre, daha önceki girişimlerin başarısız olmasının nedeni teşkilatsızlıktır.
Doğru Cevap DABCD
Soru 13
19. yüzyılın ikinci yarısında siyasi birliklerini sağlamayı başaran İtalya ve Almanya, dünya güçler dengesini değiştirmiştir. Bazı büyük devletler bu yeni tehditlere karşı birlikte hareket etme yoluna gitmiştir.
Verilen bilgilerden çıkarılabilecek sonuç aşağıdakilerden hangisidir?
A) Avrupa’da çıkar ortaklıkları kurulmuştur.
B) Dünya savaşsız bir döneme girmiştir.
C) İngiltere Almanya ile anlaşmıştır.
D) Avrupa’da egemen güç değişmiştir. 19. yüzyılın ikinci yarısında siyasi birliklerini sağlayan İtalya ve Almanya'nın güçlenmesi, Avrupa'daki güç dengelerini değiştirmiş ve bazı büyük devletlerin çıkar ortaklıkları kurmasına yol açmıştır. Bu durum, Avrupa'da yeni ittifakların oluşmasına ve siyasi bloklaşmanın artmasına neden olmuştur.
Doğru Cevap AABCD
Soru 14
“Yetişecek çocuklarımıza ve gençlerimize görecekleri tahsilin hududu ne olursa olsun en evvel, her şeyden evvel Türkiye’nin istikbaline, kendi benliğine, millî ananelerine düşman olan bütün unsurlarla mücadele etmek lüzumu öğretilmelidir.”
Mustafa Kemal’in bu sözüyle vurgu yaptığı şey aşağıdakilerden hangisidir?
A) Eğitimin önemi
B) Dünya barışı
C) Vatan savunması
D) Milli egemenlik Mustafa Kemal'in bu sözü, çocuklara ve gençlere vatan savunması bilincinin aşılanması gerektiğini vurgular. Eğitimin önemi de bu sözden çıkarılabilir, ancak asıl vurgu vatan savunması üzerinedir.
Doğru Cevap CABCD
Soru 15
Uzun yıllar Balkan coğrafyasına egemen olan Osmanlı Devleti, zamanla topraklarını kaybetmiş ve Anadolu coğrafyasına çekilmeye başlamıştır.
Buna neden olan en önemli olay aşağıdakilerden hangisidir?
A) Coğrafi Keşifler
B) Fransız İhtilali
C) Sanayi İnkılabı
D) Rönesans Osmanlı Devleti'nin Balkan coğrafyasındaki topraklarını kaybetmesinde ve Anadolu'ya çekilmeye başlamasında en önemli etken, Fransız İhtilali ile ortaya çıkan milliyetçilik akımıdır. Bu akım, Balkan uluslarının bağımsızlık mücadelelerine yol açmış ve Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki topraklarını kaybetmesine neden olmuştur.
Doğru Cevap BABCD
0Yanlış
0Boş
15
Benzer İçerikler
Bir Kahraman Doğuyor: Çözümlü Sorular Test 2 – 8. Sınıf İnkılap Tarihi
Bir Kahraman Doğuyor Çözümlü Test 3
8. Sınıf Bir Kahraman Doğuyor Çözümlü Sorular – Yorumlar