Bir Kahraman Doğuyor Çözümlü Test Soruları 1. Ünite
8. Sınıf İnkılap Tarihi dersi 1. ünite “bir kahraman doğuyor” çözümlü test soruları toplam 45 adet soru içermektedir. Bu testimiz 15 sorudan oluşmaktadır. Yazılı sınav öncesi hazırlık ve konu tekrarı için kullanabilirsiniz.
Soru 1
Aşağıdaki gelişmelerden hangisinin sonuçları Osmanlı Devleti’ni ekonomik açıdan olumsuz etkilemiştir?
A) Fransız İhtilali
B) Sanayi Devrimi
C) Tanzimat Fermanı
D) Kanunuesasi’nin ilanı Sanayi Devrimi, Avrupa'da makineleşme ve seri üretimi artırarak Osmanlı gibi geleneksel ekonomileri olumsuz etkiledi.
Doğru Cevap BABCD
Soru 2
Aşağıdakilerden hangisi Mustafa Kemal’in fikir hayatına katkı yapmış unsurlardan biri değildir?
A) Yaşadığı şehirler
B) Öğretmenleri
C) Kaldığı evler
D) Arkadaşları Mustafa Kemal'in fikir hayatına yaşadığı şehirler, öğretmenleri ve arkadaşları doğrudan etki ederken, kaldığı evlerin böyle bir etkisi yoktur.
Doğru Cevap CABCD
Soru 3
Mustafa Kemal’in hayatında eğitim gördüğü şehirlerin, bu şehirlerde yaşadığı olayların, tanıştığı kişilerin etkisi çok büyüktür.
Buna göre, Mustafa Kemal’in eğitim gördüğü şehirler arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
A) İstanbul
B) Manastır
C) Sofya
D) Selanik Mustafa Kemal, eğitim hayatı boyunca Selanik, Manastır ve İstanbul gibi şehirlerde bulunmuştur. Sofya'da ise askeri ataşe olarak görev yapmıştır, eğitim görmemiştir.
Doğru Cevap CABCD
Soru 4
Mustafa Kemal Sofya’da bulunduğu sırada Türklerin yaşadığı yerleri ziyaret etmiş, onların haklarının savunulması ve geliştirilmesi için yoğun çaba sarf etmiştir.
Buna göre Mustafa Kemal’in hangi kişilik özelliği çıkarılabilir?
A) Millet sevgisi
B) Vatan sevgisi
C) Açık sözlülük
D) Planlılık Mustafa Kemal'in Sofya'da Türklerin yaşadığı yerleri ziyaret etmesi ve hakları için çaba göstermesi, onun milletine duyduğu sevgiyi ve onların refahını önemsediğini gösterir.
Doğru Cevap AABCD
Soru 5
Selanik’in karışık sokak aralarında tatlı sürprizlerle karşılaşılırdı; kâh yeşilliklerin arasında birdenbire denize açılan manzaralar, kâh çocuk sesleri ile Kur’an nağmelerinin taştığı sıbyan mektepleri, kâh muntazam vuruşlarla bakır veya demir döven çekiç seslerinin duyulduğu karanlık atölyeler, kâh kırlangıç yuvası gibi geçmişin birçok faciasını yaşamış yüksek evler... Bu şehrin dilleri ve dinleri farklı insanları, bu küçük tatlardan büyük mutluluklar çıkarmasını bilirdi.
Bu parçaya verilebilecek en uygun başlık aşağıdakilerden hangisidir?
A) Selanik’in Jeopolitik Konumu
B) Selanik ve Kültürel Zenginlik
C) Selanik ve Milliyetçilik
D) Selanik ve Milli Mücadele Parçada Selanik’in farklı kültürlerden insanların bir arada yaşadığı, çeşitliliğe sahip bir şehir olduğu anlatılmaktadır. Bu nedenle en uygun başlık “Selanik ve Kültürel Zenginlik” olacaktır.
Doğru Cevap BABCD
Soru 6
Mustafa Kemal, Selanik Askerî Rüştiyesinde okurken kendisine “Kemal” adını veren ve matematik dersini sevdiren öğretmeni kimdir?
A) Sait Halim Paşa
B) Kolağası Mehmet Tevfik
C) Yüzbaşı Mustafa Bey
D) Nakiyüddin Bey Mustafa Kemal'e Selanik Askeri Rüştiyesinde okurken "Kemal" adını veren ve matematik dersini sevdiren öğretmeni Yüzbaşı Mustafa Bey'dir.
Doğru Cevap CABCD
Soru 7
Melek;
“Büyük bir lider, başarılı bir devlet adamı olan Mustafa Kemal'in Millî Mücadele’nin lideri olmasında 1919'a kadar bulunduğu görevler ve edindiği askerî becerilerin etkisi büyük olmuştur.” diye belirtmiştir.
Melek’in bu açıklamasına aşağıdakilerden hangisi örnek gösterilemez?
A) Trablusgarp halkını İtalyan işgaline karşı örgütlemiştir.
B) Sofya Askerî Ataşeliği görevini başarıyla yürütmüştür.
C) Büyük Millet Meclisi’ni açmıştır.
D) Vatan ve Hürriyet Cemiyeti Melek’in ifadesi, Mustafa Kemal’in 1919'a kadar olan dönemdeki deneyimlerinin Milli Mücadele liderliğine etkisini vurguluyor. Büyük Millet Meclisi’nin açılması 1920 yılında gerçekleştiği için bu ifadeye örnek gösterilemez.
Doğru Cevap CABCD
Soru 8
Osmanlı devlet adamları, 19.yy’da devleti dağılmaktan kurtarmak için çeşitli çalışmalar yaptılar. Padişah iradesiyle yayınlanan Tanzimat Fermanı (1839), bunlardan biriydi. Bu fermanla gayrimüslim (Müslüman olmayan) halkın var olan hakları yasal güvence altına alındı.
Buna göre Tanzimat Fermanı’nın yayınlanmasındaki asıl amaç aşağıdakilerden hangisidir?
A) Padişahın otoritesini güçlendirmek
B) Avrupa devletlerinin saygısını kazanmak
C) Azınlıkların devlete olan bağlılığını artırmak
D) Osmanlı halkını bilinçlendirmek Tanzimat Fermanı'nın temel amacı, Osmanlı Devleti içindeki gayrimüslim halkın haklarını güvence altına alarak onların devlete bağlılığını arttırmak ve ayrılıkçı hareketleri engellemekti.
Doğru Cevap CABCD
Soru 9
Küçük Mustafa’nın okula başlayacağı zamanlarda aile içerisinde nasıl bir eğitim alması gerektiği konusunda tartışma çıktı. Annesi ilahilerle okula başlamasını ve daha geleneksel, dini ağırlıklı bir eğitim almasını; babası ise daha modern, yeni yöntemlere göre bir eğitim almasını istiyordu. Annesinin isteği doğrultusunda ilk olarak Mahalle Mektebinde okula başladı.
Buna göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
A) Mustafa, ilk olarak babasının istediği okulda eğitime başlamıştır.
B) Ailesi Mustafa’nın eğitim hayatına önem vermektedir.
C) Ailede Mustafa’nın eğitimi konusunda görüş ayrılığı vardır.
D) Selanik’te farklı eğitim veren okullar bulunmaktadır. Metinde Mustafa'nın ilk olarak annesinin isteği doğrultusunda Mahalle Mektebi'nde eğitime başladığı belirtiliyor. Bu nedenle "Mustafa, ilk olarak babasının istediği okulda eğitime başlamıştır" ifadesine ulaşılamaz.
Doğru Cevap AABCD
Soru 10
Mustafa Kemal ilk görev yeri Şam’da Vatan ve Hürriyet Cemiyeti’ni kurmuştur.
Bu bilgiye göre Mustafa Kemal’in kişilik özelliklerinden hangisine ulaşılamaz?
A) Teşkilatçılık
B) Çok yönlülük
C) Vatanseverlik
D) Liderlik Mustafa Kemal’in Şam'da Vatan ve Hürriyet Cemiyeti’ni kurması onun teşkilatçılık, vatanseverlik ve liderlik özelliklerini gösterir. Ancak bu bilgi doğrudan onun çok yönlülük özelliğine işaret etmez. Çok yönlülük, farklı alanlarda yetenekli ve başarılı olmak anlamına gelir.
Doğru Cevap BABCD
Soru 11
Osmanlı Devleti’nin dağılmasını önlemek amacıyla devletin sınırları içerisinde yaşayanları hangi din veya milletten olursa olsun kaynaştırarak tek bir millet oluşturmayı amaçlar.
Buna göre, Osmanlı Devleti’ni kurtarabilmek için ortaya atılmış olan fikir akımı hangisidir?
A) Türkçülük
B) Batıcılık
C) İslamcılık
D) Osmanlıcılık Osmanlıcılık, farklı din ve milletlerden insanları bir araya getirerek tek bir Osmanlı milleti oluşturmayı amaçlayan fikir akımıdır.
Doğru Cevap DABCD
Soru 12
Millî şair olarak bilinen Mehmet Emin Yurdakul’un şiirleriyle okul yıllarında tanışan Mustafa Kemal, onun için: “Şiirlerinde bana millî benliğimin gururunu tattıran ilk anlatımı bulmuştum.” demiştir.
Buna göre Mehmet Emin Yurdakul’un Mustafa Kemal’de;
I. vatan sevgisi,
II. millî şuur,
III. adalet
duygularından hangilerinin gelişimine katkı sağladığı söylenebilir?
A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III Mehmet Emin Yurdakul'un şiirlerinin Mustafa Kemal'de milli benlik gururunu uyandırdığı belirtiliyor. Bu durum, vatan sevgisi ve milli şuur duygularının gelişimine katkı sağladığını gösterir. Adalet duygusuyla doğrudan bir bağlantı kurulamaz.
Doğru Cevap AABCD
Soru 13
Büyük bir yıkımla sonuçlanan Balkan Savaşları sonrasında Osmanlı Devleti, daha önce çıkan ayrılıkçı isyanlarla pek çok bölgesini kaybettiği Balkan topraklarını terk etmek zorunda kalmıştır.
Aşağıdakilerden hangisi Balkan Savaşları sonrasında bağımsızlığını elde ederek Osmanlı Devleti’nden ayrılan son Balkan devletidir?
A) Yunanistan
B) Sırbistan
C) Bulgaristan
D) Arnavutluk Balkan Savaşları sonrasında Osmanlı Devleti'nden ayrılan son Balkan devleti Arnavutluk'tur.
Doğru Cevap DABCD
Soru 14
Selânik şehrinin bazı özellikleri şunlardır:
* Farklı milletlerin bir arada yaşaması
* İşlek bir limanının olması
* Farklı fikirlere açık bir yer olması
Selânik’in verilen özellikleri aşağıdaki alanlardan hangisi ile ilişkilendirilemez?
A) Sosyal
B) Kültürel
C) Ekonomik
D) Dinî Selanik’in farklı milletlerin bir arada yaşaması, işlek bir limanının olması ve farklı fikirlere açık bir yer olması özellikleri sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarla ilişkilendirilebilir. Ancak bu özellikler doğrudan dini bir alanla ilişkilendirilemez.
Doğru Cevap DABCD
Soru 15
Mustafa Kemal’in, askerlik ve siyasetin birbirinden ayrılması gerektiğini düşündüğü için fikir ayrılığına düşüp ayrıldığı cemiyet verilenlerden hangisidir?
A) Genç Osmanlılar
B) İttihat ve Terakki Cemiyeti
C) Vatan ve Hürriyet Cemiyeti
D) Anadolu ve Rumeli Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti Mustafa Kemal, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin askerlik ve siyaseti birbirine karıştırdığını düşünerek bu cemiyetten ayrılmıştır.
Doğru Cevap BABCD
0Yanlış
0Boş
15
8. Sınıf İnkılap Tarihi » 1. Ünite bir kahraman doğuyor çözümlü test soruları için yapılan yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.