7. Sınıf Hücre ve Temel Kısımları Konu Özeti

Hücre canlıların yaşam özelliklerinin gerçekleştiği en küçük yapı birimine denir. Hücreler genellikle gözle görülemeyecek kadar küçüktür. İncelenmeleri için mikroskopta büyütülmeleri gerekir. Bir yapraktan küçük bir kesit alarak ışık mikroskobu ile baktığımızda yaprak hücrelerini görebiliriz. Bu hücrelere elektron mikroskobu ile baktığımızda ise hücrelerin organellerini inceleyebiliriz.

Ağaçlardan karıncalara, kuşlara, çimenlere kadar birçok canlının hücrelerden yapılmış olduğunu artık biliyorsunuz. Yaşamlarını tek bir hücre olarak sürdüren bir hücreli canlılar ve çok sayıda hücreden meydana gelmiş çok hücreli canlılar vardır. Örneğin amip, öglena ve terliksi hayvan bir hücreli canlılardandır. İnsanlar, hayvanlar, bitkiler ve mantarlar ise çok hücreli canlılardır.

Biçim ve görev farklılıklarına rağmen tüm hücrelerde üç temel yapı vardır. Bu yapılar dıştan içe doğru hücre zarı, sitoplazma ve çekirdektir. Bitki hücrelerinde hücre zarının etrafında hücre duvarı bulunur. Bu üç temel yapının görevi; Hücrenin büyümesini, gelişmesini ve çoğalmasını sağlamaktır. Şimdi bu bölümleri inceleyelim.

HÜCRE ZARI
» Hücreyi çepe çevre sararak şekil kazandırır.
» Canlı, esnek ve saydamdır.
» Hücre sitoplazmasının dağılmasını önler.
» Seçici geçirgendir.
» Kendisine gerekli olan maddelerin (besin ve oksijen) girişine, atık maddelerin (karbondioksit vb.) atılmasına izin verir.
» Hem hayvan hem de bitki hücresinde bulunur.

HÜCRE DUVARI (ÇEPERİ)
Hücre duvarı yalnız bitki hücrelerinde bulunur; hayvan hücrelerinde bulunmaz. Hücre zarını çevreleyen cansız bir yapıdır. Yapısında selüloz bulunur. Görevi: Hücreye dayanıklılık sağlamak, hücreyi dış etkilere karşı korumak ve hücrenin sınırını korumaktır.

ÇEKİRDEK
Çekirdek, hücrenin beyni gibi düşünülebilir. Çekirdek hücrenin büyüme, gelişme, bölünme, onarım ve denetim merkezidir. Genellikle hücrenin ortasında yer alır. Çekirdek içerisinde canlının kalıtsal özelliklerini taşıyan ve kromozom adı verilen yapılar bulunur. Çekirdekteki kalıtsal bilgiler hücre bölünmesi ile yeni hücrelere aktarılır. Hücrenin yaşamını sürdürebilmesi için mutlaka gerekli olan bir yapıdır. Çekirdeği çıkarılan hücre yaşayamaz, bir süre sonra ölür. Birden fazla çekirdeği olan hücreler olduğu gibi çekirdeği olmayan hücreler de vardır.

SİTOPLAZMA
Sitoplazma hücre zarı ile çekirdek arasını dolduran, içinde yaşamsal olayların gerçekleştiği yumurta akı kıvamında ve yarı saydam bir sıvıdır. Sitoplazmanın ağırlığının yüzde 80 - 95 ini su oluşturur. Canlı, renksiz ve yarı geçirgen yapıya sahiptir.

 

Hücrenin Keşfi

Robert Hook

Hücre kavramı ilk kez Robert Hooke (Rabırt Huk) tarafından kullanılmıştır. Hook yaptığı basit mikroskopla şişe mantarından aldığı bir kesiti inceleyerek bal peteği gibi gördüğü her boş odacığa hücre adını vermiştir. Aslında şişe mantarı ölü bir yapıda olduğuna göre Hook’un gördükleri canlı hücreler değildi. Daha sonra yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda hücrenin boş bir odacık olmadığı, canlının yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştiren yapıları içerdiği görülmüştür.

Antoni van Leeuwenhoek

Mikroskopla canlı hücreleri inceleyen ilk kişi ise Antoni van Leeuwenhoek (Anton van Lövenhuk)’tur. Lövenhuk 16.yüzyılda yaşamıştır ve asıl mesleği kumaş alım satımıdır. Kumaşları incelemek için merceklerden yararlanmış, sonra merceklere olan ilgisi giderek artmıştır. Boş zamanlarında mercekleri kullanarak daha çok büyütme yeteneğinde olan ve adına mikroskop denilen bir alet geliştirmiştir. Leeuwenhoek gölden aldığı suyun bir damlasını mikroskobunda incelediğinde kendisini bambaşka bir dünyada bulmuştur. Burada gördüğü çok sayıda küçük bir hücreli canlı onu şaşırtmıştır. Leeuwenhoek’un bu keşfine kadar bir hücreli canlıların varlığından kimsenin haberi yoktu. Mikroskobun bulunuşu ve tek hücreli canlıların keşfi, biyolojide büyük gelişmelere yol açmıştır. Mikroskopların geliştirilmesi ile hücreler daha da ayrıntılı şekilde incelenmiştir.

Benzer İçerikler


Hücre Bölünmesi: Konu Anlatımı – 7. Sınıf
Mitoz ve Mayoz Arasındaki Farklar – 7. Sınıf
Mitoz Bölünme ve Özellikleri: Konu Anlatımı – 7. Sınıf
Mayoz Bölünme Özellikleri ve Evreleri: Konu Anlatımı – 7. Sınıf
Hücre Organelleri ve Görevleri: Konu Özeti – 7. Sınıf
Bitki ve Hayvan Hücresi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Hücreden Organizmaya Tek Hücreden Çok Hücreli Canlılara
Hücre Organelleri ve Görevleri: Test Çöz – 7. Sınıf
Mitoz Bölünme: Çözümlü Test Soruları – 7. Sınıf
Mayoz Bölünme: Cevaplı Test Soruları – 7. Sınıf

Hücre ve Temel Kısımları Konu Anlatımı – Yorumlar

  • Harikaydı cok iyi anladım.
  • Harika sınavı geçtim 100/100 yaptım.
  • Harika sınavlarda çok yardımcı oldu sayesinde 100 aldım.
  • Harika sınavlarda yardımcı olur.
  • Tek kelime ile muhteşem proje ödevime yardımcı oldu tşk sanal okulum.
  • Gerçekten konu anlatımları çok iyi çok beğendim. herkese tavsiye ederim. süper ve şahane bir sayfa.
  • Çok güzel yazmışsın yarın sınavım var umarım yüksek alırım yeniden ellerine sağlık.
  • Çok güzel bir konu anlatımlı herkese tavsiye ederim çok sağ olun sanal okulum.
  • Araştırma ödevime çok yardımcı oldunuz. Teşekkür ederim.
  • Çok güzel bir konu anlatımlı herkese tavsiye ederim çok sağ olun sanal okulum.
  • iyi olmuş neredeyse okuldaki kadar güzel anlatmışlar yazanın ellerinden öpüyorum.
  • Bence çok güzel olmuş sınavdan normalde 70 80 alırken 98 aldım 1.sınavda 95 2.sınavda 100 3.sınavda 98 aldım kim kurduysa teşekkürler.