8. Sınıf İnkılap Tarihi Atatürkçülük ve Çağdaşlaşan Türkiye Çözümlü Test 2
8. Sınıf İnkılap Tarihi 4. ünite Atatürkçülük ve Çağdaşlaşan Türkiye çözümlü test soruları aşağıdaki konu başlıkları ile ilgili sorular içermektedir.
- Çağdaşlaşan Türkiye’nin temeli olan Atatürk ilkeleri,
- Siyasi alanda meydana gelen gelişmeler,
- Hukuk alanındaki gelişmelerin toplumsal hayata yansımaları,
- Eğitim ve kültür alanlarındaki inkılaplar ve gelişmeler,
- Toplumsal alandaki inkılaplar ve gelişmeler,
- Ekonomi alanındaki gelişmeler,
- Atatürk Dönemi’nde sağlık alanında yapılan çalışmalar,
- Cumhuriyet’in sağladığı kazanımları ve Atatürk’ün Türk milleti için gösterdiği hedefler,
- Atatürk ilke ve inkılaplarını oluşturan temel esasları
Soru 1
Milli Mücadele’nin askeri safhası, Büyük Taarruz’un kazanılmasıyla başarıya ulaştı. Lozan Barış Antlaşması’nın da imzalanmasıyla Türkiye, varlığını dünyaya kabul ettiren siyasi bir başarı elde etti. Askeri ve siyasi alanda gelen bu başarıları, Mustafa Kemal’in de dediği gibi ekonomik zaferlerle taçlandırmak gerekiyordu. Bu amaçla ekonomik alanda birçok çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalardan biri, özel sektöre mali destek verilmesiydi. Ancak tüm desteklere rağmen özel sektör istenilen seviyeye ulaşamadı. 1929 yılında da tüm dünyada ekonomik bunalımın ortaya çıkması, Türkiye’nin ekonomik alanda yeni arayışlar içine girmesini zorunlu hale getirdi.
Bu durum aşağıdaki ilkelerden hangisini uygulama gerekliliğini doğurmuştur?
A) Cumhuriyetçilik
B) Halkçılık
C) Devletçilik
D) Milliyetçilik Ekonomik alanda özel sektöre mali destek verilmesine rağmen beklenen seviyeye ulaşılamaması ve 1929’daki ekonomik bunalım, devletin ekonomik kalkınmada devreye girmesi gerekliliğini ortaya koymuştur. Bu durum, özel sektörün yetersiz kaldığı noktalarda devletin üretim ve yatırım alanında devreye girmesini savunan Devletçilik ilkesinin uygulanmasını gerektirmiştir.
Doğru Cevap C ABCD
Soru 2
Halkçılık, bireyler arasında hiçbir ayrım gözetmemek, kişilerin yasalar önünde eşitliğini benimsemek ve egemenliğin halka ait olduğunu kabul etmektir. Buna göre halkçılık ilkesinin toplumda,
I. Yönetime katılma
II. Hiçbir kişi ya da gruba ayrıcalık tanımama
III. Devlet imkânlarından eşit olarak faydalanabilme
hedeflerinden hangilerini gerçekleştirmeye yönelik olduğu söylenebilir?
A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III Halkçılık, bireyler arasında eşitlik, ayrıcalık tanımama ve yönetimin halka ait olduğunu kabul etme prensiplerini içerir. Bu bağlamda;
I. Yönetime katılma,
II. Hiçbir kişi ya da gruba ayrıcalık tanımama ve
III. Devlet imkânlarından eşit olarak faydalanabilme hedefleri, halkçılık ilkesinin kapsamına girmektedir.
Bu nedenle, tüm maddeler gerçekleştirilmek istenmiştir.
Doğru Cevap D ABCD
Soru 3
“Efendiler, bu büyük zaferin çeşitli unsurları üstünde en önemlisi ve büyüğü, Türk milletinin kayıtsız şartsız egemenliğini eline almış olmasıdır.”
Atatürk’ün bu sözü aşağıdaki ilkelerden hangisiyle ilgilidir?
A) Laiklik
B) Cumhuriyetçilik
C) Milliyetçilik
D) Devletçilik Atatürk’ün sözünde, zaferin en önemli unsuru olarak Türk milletinin kayıtsız şartsız egemenliğine vurgu yapılmaktadır. Bu ifade, egemenliğin millete ait olması ve halkın kendi kendini yönetmesi anlayışını yansıtan Cumhuriyetçilik ilkesine işaret eder.
Doğru Cevap B ABCD
Soru 4
“Büyük devletler kuran atalarımız, büyük ve kapsamlı medeniyetlere de sahip olmuştur. Bunu aramak, tetkik etmek, Türklüğe ve cihana bildirmek bizler için bir borçtur.”
Atatürk bu sözü doğrultusunda aşağıdaki kurumlardan hangisinin çalışmalarına öncülük etmiştir?
A) Türk Tarih Kurumu
B) Türk Dil Kurumu
C) Millet Mektepleri
D) Musiki Muallim Mektebi Atatürk’ün ifade ettiği düşüncede, Türk milletinin geçmiş medeniyetlerine ve büyük devletlere vurgu yapılarak tarih bilincinin ve medeniyetin araştırılmasının önemi dile getirilmiştir.
Bu amaç doğrultusunda çalışmalar yürüten kurum, Türk tarihinin sistematik araştırılmasını sağlayan Türk Tarih Kurumudur.
Doğru Cevap A ABCD
Soru 5
“Her şeyden evvel, her gelişmenin ilk yapı taşı olan soruna değinmek isterim. Her araçtan evvel, büyük Türk milletine kolay bir okuma yazma anahtarı vermek gerekir. Büyük Türk milleti bilgisizlikten, az emekle kısa yoldan ancak kendi güzel ve soylu diline kolay uyan böyle bir araç ile sıyrılabilir.”
Mustafa Kemal Atatürk’ün sözünü ettiği anahtar aşağıdaki hangi gelişme ile Türk milletine verilmiştir?
A) Yeni Türk Harflerinin kabul edilmesi
B) Türk Dil Kurumunun Kurulması
C) Tevhidi Tedrisat Kanunu
D) Üniversite Reformu * Atatürk, bu sözleriyle okuma yazmayı kolaylaştıracak ve halkın cehaletten kurtulmasını sağlayacak bir araçtan bahsediyor.
* Bu araç, 1 Kasım 1928'de kabul edilen Yeni Türk Harfleridir. Latin alfabesine dayanan bu harfler, Arap alfabesine göre Türk dilinin yapısına daha uygun olduğu için okuma yazmayı kolaylaştırmıştır.
* Atatürk, bu harflerin kabulüyle birlikte okuryazarlık oranının artacağına ve Türk milletinin daha hızlı gelişeceğine inanıyordu.
Doğru Cevap A ABCD
Soru 6
• Atatürk Orman Çiftliği kurulmuştur.
• Ankara’da “Yüksek Ziraat Enstitüsü” kurulmuştur.
• Topraksız köylüye toprak dağıtılmıştır.
• Aşar vergisi kaldırılmıştır.
Yukarıda verilen gelişmeler hangi alanda yapılan çalışmalarla ilgilidir?
A) Tarım
B) Sanayi
C) Ticaret
D) Ulaşım Verilen uygulamalardan; Atatürk Orman Çiftliği’nin kurulması, Ankara’da Yüksek Ziraat Enstitüsü’nün açılması, topraksız köylüye toprak dağıtımı ve Aşar vergisinin kaldırılması, hepsi tarım sektöründe verimliliğin artırılması ve modern tarımın geliştirilmesine yöneliktir.
Bu nedenle çalışmalar Tarım alanında yapılmıştır.
Doğru Cevap A ABCD
Soru 7
“Bugünkü hükûmetimiz, devlet teşkilatımız doğrudan doğruya milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptığı bir devlet ve hükûmet teşkilatıdır. Artık hükûmet ile millet arasında geçmişteki ayrılık kalmamıştır. Hükûmet millet ve millet hükûmettir.”
Atatürk’ün bu sözleri aşağıdaki ilkelerden hangisiyle daha çok ilgilidir?
A) Laiklik
B) Halkçılık
C) İnkılapçılık
D) Cumhuriyetçilik Atatürk’ün “Hükûmet millet, millet hükûmettir” sözü, egemenliğin doğrudan halka ait olması ve yönetimin kaynağının millet olması prensibini vurgular. Bu anlayış, Cumhuriyetçilik ilkesinin temelini oluşturmaktadır.
Doğru Cevap D ABCD
Soru 8
“…Bizim toplumumuz için ilim ve fen lüzumlu ise bunları aynı derecede hem erkek ve hem de kadınlarımızın elde etmeleri gerekir... Bundan dolayı kadınlarımız ilim ve fen sahibi olacaklar ve erkeklerin geçtikleri bütün öğretim basamaklarından geçeceklerdir... Kadınlar toplum yaşamında erkeklerle birlikte yürüyerek birbirinin yardımcısı ve destekçisi olacaklardır.”
Atatürk bu konuşmasıyla,
I. Kadınların eğitimine gereken önemin verilmesi
II. Kadın-erkek eşitliğine yönelik adımların atılması
III. Kadınların sosyal hayata aktif katılımının sağlanması
durumlarından hangilerini amaçladığı söylenebilir?
A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III Atatürk’ün sözlerinde kadınların ilim ve fen alanında erkeklerle aynı eğitim olanaklarına sahip olmaları, kadın-erkek eşitliğinin sağlanması ve kadınların toplum yaşamına aktif katılımının desteklenmesi hedeflenmektedir. Bu bağlamda;
I. Kadınların eğitimine gereken önemin verilmesi,
II. Kadın-erkek eşitliğine yönelik adımların atılması ve
III. Kadınların sosyal hayata aktif katılımının sağlanması amaçlanmıştır. Üç seçenekte doğrudur.
Doğru Cevap D ABCD
Soru 9
Milliyetçilik düşüncesi bağımsız bir Türk devletinin kurulmasında çok etkili olmuştur. Millî Mücadele yıllarında milletimiz farklı dünya görüşlerinde olsa da millyetçilik düşüncesi çerçevesinde Büyük Millet Meclisi çatısı altında ve ortak bir gaye etrafında birleşerek verdiği mücadeleyi kazanmıştır.
Yukarıdaki metinde milliyetçilik ilkesinin hangi özelliğinden söz edilmiştir?
A) Millî değerleri korumasından
B) Millî kültürü geliştirmesinden
C) Birlik ve beraberliği sağlamasından
D) Kültürün nesillere aktarılmasından Metinde, milliyetçilik düşüncesinin farklı görüşlere sahip milletin, ortak bir amaç ve yüce ideoloji etrafında birleşerek mücadele vermesini sağladığı ifade edilmektedir. Bu durum, milliyetçilik ilkesinin birlik ve beraberliği sağlaması özelliğine işaret eder.
Doğru Cevap C ABCD
Soru 10
“Ben milletimin en büyük ve ecdadımın en kıymetli mirası olan istiklal aşkı ile dolu bir insanım.”
M. Kemal ATATÜRK
Verilen söz aşağıdaki Atatürk ilke ve inkılaplarının temel esaslarından hangisi ile ilgilidir?
A) Millî birlik ve beraberlik
B) Bağımsızlık ve özgürlük
C) Egemenliğin millete ait olması
D) Millî kültürün geliştirilmesi Atatürk’ün “istiklal aşkı” ifadesi, milletin bağımsızlık ve özgürlük tutkusunu vurgular. Bu söz, milli varlığın ve bağımsızlığın en temel değerlerinden olan Bağımsızlık ve özgürlük ilkesini öne çıkarır.
Doğru Cevap B ABCD
Soru 11
Osmanlı Devleti’nde kişilerin soyadı yoktu. Onun yerine, sadece belirli ailelerin taşıdığı dinsel, sosyal ve asalet kaynaklı birtakım lakaplar vardı. Cumhuriyet’in onuncu yılı “imtiyazsız, sınıfsız, kaynaşmış bir millet” düşüncesiyle kutlandı. Böyle bir durumda imtiyaz ve sınıf farklılıklarının da ortadan kaldırılması gerekmekteydi. Batı ülkelerinde olduğu gibi her aileye bir soyadı verilerek farklılıkların da önüne geçilecekti. Ayrıca soyadı yasası ile toplumsal karmaşa ortadan kaldırılacaktı.
Paragrafa göre, Soyadı Kanunu’nun temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Toplumsal düzeni ve eşitliği sağlama
B) Lakapları koruma
C) Cumhuriyeti ilan etme
D) Batı’ya özenme Paragrafta, soyadı kanununun amacı; toplumdaki imtiyaz, sınıf ve lakap ayrımlarını ortadan kaldırarak, toplumsal düzeni sağlamak ve eşitliği temin etmektir. Bu doğrultuda, soyadı kanununun temel amacı Toplumsal düzeni ve eşitliği sağlamadır.
Doğru Cevap A ABCD
Soru 12
Laiklik ilkesi, Türk devlet geleneğinden ve Türk kültürü çerçevesinde üretilen değerlerden en iyi şekilde yararlanılarak demokrasinin güçlenmesine katkı sağlayacak bir düşüncedir. Laiklik düşüncesi, inanç özgürlüğü ve demokrasi ile ilgili sorunların bilimin ışığında ve bilimsel yöntemlerle çözümlenmesini öngörür.
Buna göre laikliğin aşağıdakilerden hangisine dayandığı söylenemez?
A) İnsan hak ve hürriyetlerine
B) Akılcı düşünceye
C) Milli değerlere
D) Milli bağımsızlığa Laiklik, inanç özgürlüğü, akılcı düşünce ve bilimsel yöntemler ışığında demokrasinin güçlenmesine katkı sağlar. Bu ilkenin dayandığı unsurlar arasında insan hak ve hürriyetleri, akılcı düşünce ve milli değerler yer alabilir. Ancak, milli bağımsızlık laikliğin temel dayanağı olarak öne çıkmaz. Dolayısıyla, laikliğin milli bağımsızlığa dayandığı söylenemez.
Doğru Cevap D ABCD
Soru 13
İzmir İktisat Kongresinde alınan bazı kararlar şöyledir;
I. Ham maddesi yurt içinden temin edilen sanayi dalları kurulmalıdır.
II. El işçiliğinden fabrika ve büyük işletmeye geçilmelidir.
III. Özel sektörün gerçekleştiremeyeceği yatırımları devlet gerçekleştirmelidir.
IV. İşletmelere kredi sağlayacak bankalar kurulmalıdır.
Alınan bu kararlar ile aşağıdakilerden hangisi amaçlanmamıştır?
A) Ekonomide dışa bağımlılığı azaltmak
B) Yerli sanayinin oluşmasını sağlamak
C) Halkı tüketime yönlendirmek
D) Milli iktisat politikasını geliştirmek İzmir İktisat Kongresi’nde alınan kararlar; ham madde temini, üretimin modernize edilmesi, devletin özel sektörün gerçekleştiremeyeceği yatırımları üstlenmesi ve kredi imkânlarının sağlanması gibi ekonomik politikaları içermektedir. Bu kararların amacı, ekonomik bağımlılığı azaltmak, yerli sanayiyi oluşturmak ve milli iktisat politikasını geliştirmektir.
Ancak, bu kararların halkı tüketime yönlendirmek amacı gütmediği açıktır.
Doğru Cevap C ABCD
Soru 14
TBMM, 1 Kasım 1922 tarihinde saltanat ve halifeliği birbirinden ayırarak saltanatı kaldırdı. Bu olaydan sonra Padişah Vahidettin, İngiliz koruyuculuğunu isterken yazdığı mektupta “Osmanlı Padişahı” unvanını değil, “Müslümanların Halifesi” sıfatını kullandı. Padişahın bu tutumu;
I. Millî egemenliğin güçlendiği,
II. TBMM’nin ülke içerisindeki otoritesinin arttığı,
III. Osmanlı hanedanının yurt dışına çıkarıldığı
değerlendirmelerinden hangilerini doğrular?
A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III TBMM’nin saltanat ve halifeliği birbirinden ayırarak saltanatı kaldırması, millî egemenliğin güçlendiğini ve TBMM’nin ülke içerisindeki otoritesinin arttığını gösterir. Bu durum aynı zamanda Osmanlı hanedanının gücünün yitirilerek yurt dışına çıkarılması anlamını taşır. Yani,
I. Millî egemenliğin güçlendiği,
II. TBMM’nin otoritesinin arttığı ve
III. Osmanlı hanedanının yurt dışına çıkarıldığı durumlar söz konusudur. Üç seçenekte doğrudur.
Doğru Cevap D ABCD
Soru 15
1924 Anayasası’nın bazı maddeleri aşağıda verilmiştir.
• Türkiye Devleti bir Cumhuriyet’tir.
• Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.
• On sekiz yaşını tamamlayan her erkek oy kullanma hakkına sahiptir.
Bu maddeler dikkate alındığında,
I. Devletçiliğe aykırı maddeler içermektedir.
II. Ulusal irade vurgulanmıştır.
III. Yönetimde her kesimin kararı dikkate alınmıştır.
yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
A) Yalnız I
B) I ve II
C) II ve III
D) I, II ve III 1924 Anayasası’nın maddeleri; Türkiye’nin cumhuriyet rejimi olduğunu, egemenliğin millete ait olduğunu ve yetişkin erkeklere oy hakkı tanınmasını içerir. Bu maddelerde ulusal iradenin vurgulandığı ve yönetimin demokratik yansımalarının öne çıkarıldığı görülür.
Dolayısıyla, ulusal iradenin vurgulanması (II) ve yönetimde her kesimin kararının dikkate alınması (III) mesajı verilmektedir.
Doğru Cevap C ABCD
Soru 16
Türk Medeni Kanunu ile;
I. Kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.
II. Kadınlara istediği mesleğe girme hakkı verilmiştir.
III. Her aileye bir soyadı alma zorunluluğu getirilmiştir.
IV. Patrikhanelerin din dışındaki işlerle ilgilenmeleri yasaklanmıştır.
yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
A) I ve II
B) I ve III
C) II ve IV
D) II, III ve IV Türk Medeni Kanunu çerçevesinde gerçekleştirilen reformlarda, kadınların meslek seçme özgürlüğü (II) ve her ailenin soyadı edinme zorunluluğu (III) yer almaktadır.
Ayrıca, dinî kurumların (patrikhanelerin) din dışı işlere karışmalarının yasaklanması gibi düzenlemeler de yapılmıştır (IV).
Ancak, kadınlara seçme ve seçilme hakkı (I) Türk Medeni Kanunu yerine daha sonra siyasi haklar konusunda çıkarılan düzenlemelerle verilmiştir.
Bu durumda, II, III ve IV maddelerine ulaşılabilir.
Doğru Cevap D ABCD
Soru 17
I. Uluslararası ilişkilerde uyum sağlamak
II. Eğitim-öğretimde birliği sağlamak
III. Çağdaşlaşmak
IV. Ölçü ve tartılarda karışıklığı ortadan kaldırmak
Yukarıda verilenlerden kaç tanesi takvim, saat ve ölçülerde yapılan değişiklikler ve yeniliklerin amaçlarındandır?
A) 4
B) 3
C) 2
D) 1 Takvim, saat ve ölçü gibi alanlarda yapılan yeniliklerin amaçları arasında, uluslararası ilişkilerde uyum sağlamak (I), çağdaşlaşma (III) ve ölçü-tartı karışıklığının giderilmesi (IV) yer almaktadır. Eğitim-öğretimde birliği sağlamak (II) ise bu değişikliklerin doğrudan amacı değildir.
Buna göre, üç tanesi (I, III ve IV) bu kapsamda amaçlanmıştır.
Doğru Cevap B ABCD
Soru 18
Ey ulus! İyi biliniz ki Türkiye Cumhuriyeti, şeyhler, dervişler, müritler, mensuplar memleketi olamaz. En doğru, en gerçek tarikat, uygarlık tarikatıdır.
Aşağıdaki inkılâplardan hangisi Atatürk’ün bu sözü doğrultusunda yapılmıştır?
A) Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması ile ilgili kanun çıkarılması
B) Kılık Kıyafet Kanunu’nun çıkarılması
C) Soyadı Kanunu’nun çıkarılması
D) Tevhii Tedrisat Kanunu’nun çıkarılması Atatürk’ün sözünde, ülkenin dini cemaatlerin (şeyhler, dervişler vb.) egemenliğine dayalı bir yapıya ev sahipliği yapamayacağı belirtilmektedir. Bu doğrultuda, dini tarikatların kapatılması yönünde bir adım atılmıştır.
Dolayısıyla, bu söz doğrultusunda tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması ile ilgili kanun çıkarılması öngörülmüştür.
Doğru Cevap A ABCD
Soru 19
Özel sektörün yetersiz kaldığı durumlarda, yatırımların devlet tarafından yapılmasını öngören ilkeye “devletçilik” denir. Devletçilik bir ekonomi politikası olarak ortaya çıkmıştır. Bu sistemde devlet, yatırım yapan vatandaşlarını destekler. Vatandaşların yapamadığı büyük yatırımları ise kendisi yapar. Böylece devletle vatandaşlar el ele vererek ekonomik kalkınmayı birlikte gerçekleştirirler. Cumhuriyetin ilk yıllarında vatandaşın elinde yeterli sermayenin bulunmaması ve dünya üzerindeki ekonomik kriz sebebiyle büyük yatırımların devlet tarafından yapılması zorunlu olmuştur.
Devletçilik ile ilgili açıklamalara göre;
I. Zorunluluktan ortaya çıkmıştır.
II. Amaç, ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmektir.
III. Bütün yatırımların devlet tarafından yapılmasını destekler.
IV. Ortaya çıkışında ulusal ve uluslararası faktörler etkili olmuştur.
İfadelerinden hangilerine ulaşılabilir?
A) I ve III
B) II ve IV
C) I, II ve IV
D) I, II, III ve IV I. Zorunluluktan ortaya çıkmıştır: Metinde, "Cumhuriyetin ilk yıllarında vatandaşın elinde yeterli sermayenin bulunmaması ve dünya üzerindeki ekonomik kriz sebebiyle büyük yatırımların devlet tarafından yapılması zorunlu olmuştur." ifadesiyle bu bilgiye ulaşılabilir.
II. Amaç, ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmektir: Metinde, "Böylece devletle vatandaşlar el ele vererek ekonomik kalkınmayı birlikte gerçekleştirirler." ifadesiyle bu bilgiye ulaşılabilir.
III. Bütün yatırımların devlet tarafından yapılmasını destekler: Metinde, "Devletçilik bir ekonomi politikası olarak ortaya çıkmıştır. Bu sistemde devlet, yatırım yapan vatandaşlarını destekler. Vatandaşların yapamadığı büyük yatırımları ise kendisi yapar." ifadesiyle devletin, vatandaşların yapamadığı yatırımları yaptığını, tüm yatırımları yapmadığını anlarız.
IV. Ortaya çıkışında ulusal ve uluslararası faktörler etkili olmuştur: Metinde, "Cumhuriyetin ilk yıllarında vatandaşın elinde yeterli sermayenin bulunmaması ve dünya üzerindeki ekonomik kriz sebebiyle büyük yatırımların devlet tarafından yapılması zorunlu olmuştur." ifadesiyle hem ulusal (yetersiz sermaye) hem de uluslararası (ekonomik kriz) faktörlerin etkili olduğu anlaşılmaktadır.
Bu durumda, I, II ve IV. maddelere ulaşılabilir.
Doğru Cevap C ABCD
Soru 20
• 1930’da çıkarılan kanunla kadınlara belediye seçimlerinde seçme hakkı verildi.
• 1933’te çıkarılan kanunla kadınlara muhtarlık seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı verildi.
• 1934’te anayasaya eklenen madde ile kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı verildi.
Verilenlere göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?
A) Türkiye’de kadınlara hakları diğer ülkelerden sonra verilmiştir.
B) Siyasi alanda kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması için adımlar atılmıştır
C) Aile hukuku konusundaki ayrıcalıklar ortadan kaldırılmıştır.
D) Türk kadını siyasi haklarını erkeklerden önce elde etmiştir. 1930, 1933 ve 1934 yıllarında çıkarılan kanunlarla, kadınlara sırasıyla belediye, muhtarlık ve milletvekili seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Bu gelişmeler, siyasi alanda kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması yönünde önemli adımlar atıldığını göstermektedir.
Bu nedenle, siyasi alanda kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması için adımlar atılmıştır.
Doğru Cevap B ABCD
0Yanlış
0Boş
20
8. Sınıf İnkılap Tarihi Atatürkçülük ve Çağdaşlaşan Türkiye 4. Ünite Test 1
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!