Whatsapp'da Paylaş



7. Sınıf Fen Bilimleri Işık Ünitesi ile İlgili Çözümlü Test

7. Sınıf Fen Bilimleri ışık ünitesi çözümlü test soruları; aynalar, mercekler, ışığın kırılması, ışığın soğurulması ve az yoğun ortamdan çok yoğun ortama ve çok yoğun ortamdan az yoğun ortama geçen ışık ışınları ile ilgili sorular içermektedir.

Soru 1 Aşağıda su dolu renksiz cam bir bardağa bırakılmış kalem kırık gibi görülmektedir.
Bunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir? ışığın kırılması bardaktaki kalem

A) Işığın kırılması
B) Işığın soğurulması
C) Işığın yansıması
D) Işığın renklerine ayrılması

A B C D
📝 Çözümü Göster

Kalemin kırık görülmesinin sebebi ışığın kırılmasıdır. Işık ışınları, farklı yoğunlukta iki ortam arasında geçiş yaparken kırılırlar ve cismin görüntüsünün farklı bir yerde oluşmasına neden olurlar.

Doğru Cevap A

Soru 2 ışığın kırılması az ve çok yoğun ortam B ortamının yoğunluğu A ortamından daha büyüktür. Buna göre A ortamından B ortamına gönderilen ışın hangi yolu izler?

A) 1     B) 2     C) 3     D) 4

A B C D
📝 Çözümü Göster

Işık ışınları az yoğun A ortamından, çok yoğun B ortamına geçerken normale yaklaşarak kırılırlar. Bu nedenle 4 numaralı yolu izler.

Doğru Cevap D

Soru 3 Aşağıda verilen renk gruplarından hangisi sadece ana renkleri içerir?

A) Yeşil - Mavi - Sarı
B) Kırmızı - Yeşil - Mavi
C) Beyaz - Siyah - Kırmızı
D) Sarı - Yeşil - Kırmızı

A B C D
📝 Çözümü Göster

Kırmızı, Yeşil ve Mavi ana renklerdir.

Doğru Cevap B

Soru 4 ışık filtresi sarı yeşil Şekildeki çocuk filtrelerden geçen ışığı hangi renk görür?

A) Siyah     B) Sarı     C) Yeşil     D) Kırmızı

A B C D
📝 Çözümü Göster

Sarı filtre sadece sarı ve tonlarını geçirir. Diğer renkleri soğurur.
Sarı filtreden gelen sarı ışık ışını yeşil filtreden yeşil olarak geçer.
Çünkü sarı rengi oluşturan renklerden biri yeşildir. Bu nedenle sarının içinde bulunan yeşil renk, yeşil filtreden geçer ve çocuk yeşil renk görür.

Doğru Cevap C

Soru 5 ışık prizması Yanda verilen prizmadan çıkan ışınları sırası ile yazacak olursak, 2 ve 5 numaralı yerlere hangi renkler gelmelidir?

A) Turuncu ve Yeşil
B) Mavi ve Kırmızı
C) Turuncu ve Mavi
D) Mavi ve Sarı

A B C D
📝 Çözümü Göster

2 ve 5 numaralı yerlere Turuncu ve Mavi gelmelidir.
Not : Işık prizmasının ters çevrili olduğu sorularda, yukarıda verilen renk sıralaması da ters olur.

Doğru Cevap C

Soru 6 Işığın bir prizmada renklerine ayrılması ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

A) Yansıma olayı sonucunda oluşması
B) Kırılma olayı sonucunda oluşması
C) Soğurulma olayı sonucunda oluşması
D) Işığın renklerinin kaynağı prizma olması

A B C D
📝 Çözümü Göster

Işık prizmasında beyaz ışığın kendini oluşturan renklere ayrılmasının nedeni;
ışığın havadan cama geçerken kırılmasıdır.

Doğru Cevap B

Soru 7 Aşağıdakilerden hangisi görülemeyen ışındır?

A) Mor     B) Kızıl ötesi     C) Mavi     D) Beyaz

A B C D
📝 Çözümü Göster

Kızıl ötesi ışınlar, mor ötesi ışınlar ve X ışınları görülemeyen ışınlardır.
Not : Mor ile mor ötesi ışınlar aynı şey değildir.

Doğru Cevap B

Soru 8 kırmızı ışık filtresi Kırmızı camdan yapılmış gözlük ile trafik lambalarına bakıldığında hangi renk veya renkler siyah olarak görünür?

A) Yalnız Yeşil
B) Sarı ve Yeşil
C) Yeşil ve Kırmızı
D) Kırmızı ve Sarı

A B C D
📝 Çözümü Göster

Kırmızı ışık → kırmızı camdan geçer → kırmızı görünür.

Sarı ışık (kırmızı + yeşil içerir) → kırmızı kısmı geçer → kırmızımsı görünür (siyah olmaz)

Yeşil ışık → kırmızı cam tarafından tutulur → geçemez → siyah görünür

Doğru Cevap A

Soru 9 ışık kırılması
Yandaki kırılma olayı ile ilgili hangisi ya da hangileri doğrudur?


I. 2.ortamın yoğunluğu daha azdır.
II. Işık 1.ortamda daha hızlıdır.
III. 1.ortam cam 2.ortam hava olabilir.

A) Yalnız I     B) Yalnız II     C) II - III     D) I - II

A B C D
📝 Çözümü Göster

Işık az yoğun ortamdan çok yoğun ortama geçerken normale yaklaşarak kırılır.
Bu nedenle 1.ortamın yoğunluğu daha azdır.

Işık az yoğun ortamda daha hızlıdır. Bu nedenle 1.ortamda daha hızlıdır.

Cam, havadan daha yoğun olduğu için 1.ortam cam olamaz.

Doğru Cevap B

Soru 10 ışık kırılma açısı Yandaki şekilde ışık çok yoğun ortamdan az yoğun ortama geçtiğine göre kırılma açısı olan A açısı kaç derece olabilir?

A) 30     B) 35     C) 40     D) 45

A B C D
📝 Çözümü Göster

Çok yoğun ortamdan az yoğun ortama geçen ışık ışınları normalde uzaklaşır.
Bu nedenle kırılma açısı gelme açısından daha büyük olur.
Kırılma açısı 40 dereceden daha büyük olmalıdır. Bu nedenle şıklar arasındaki 45 derecelik açı olabilir.

Doğru Cevap D

Soru 11 Işıkla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Beyaz maddeler ışığı soğurur.
B) Su, ışığın yönünü değiştirebilir.
C) Işık bir enerjidir.
D) Cisimleri ışık sayesinde görürüz.

A B C D
📝 Çözümü Göster

Beyaz maddeler ışığı soğurmazlar. Beyaz maddeler ışığı yansıtırlar. Yaz aylarında açık renkli giyinmemizin sebebi budur.

Doğru Cevap A

Soru 12 ışığın havadan suya geçişi

A B C D
📝 Çözümü Göster

K : Gelen ışın
L : Kırılan ışın
β : Kırılma açısı

Doğru Cevap C

Soru 13 Aşağıdakilerin hangisinde kalın kenarlı merceğe gönderilen ışık ışınının kırılması doğru verilmiştir? kalın kenarlı mercekten ışığın kırılması

A B C D
📝 Çözümü Göster

B seçeneğindeki gibi eksene paralel gelen ışık ışını, uzantısı asal eksenden geçecek şekilde kırılır.
Kalın kenarlı merceklerde eksene paralel gelen ışınlar dağılarak kırılırlar.

Doğru Cevap B

Soru 14 mercekler ışığın kırılması Yukarıdaki merceklerde birbirine paralel gönderilen ışık ışınlarının izlediği yollar gösterilmiştir. Buna göre hangi veya hangilerinde ışık ışının izlediği yol doğru çizilmiştir?

A) Yalnız II     B) Yalnız III     C) I ve II     D) II ve III

A B C D
📝 Çözümü Göster

II numaralı ince kenarlı mercektir. İnce kenarlı merceğe gönderilen paralel ışık ışınları birbirine yaklaşarak odak noktasında kesişirler. II numaralı çizim doğrudur.

I ve III numaralı mercekler ise kalın kenarlı merceklerdir. Kalın kenarlı merceklere paralel olarak gönderilen ışık ışınları birbirinden uzaklaşarak, uzantıları odak noktasından geçecek şekilde kırılırlar. Kırılan ışınlar, sanki merceğin arkasındaki bir noktadan geliyormuş gibi olur. Bu durumda III numaralı çizim doğrudur.

Doğru Cevap D

Soru 15 Evlerin dış kapılarında gelen kişileri görebilmek için gözetleme deliğinde aşağıdakilerden hangisi kullanılır?

A) Kalın kenarlı mercek
B) İnce kenarlı mercek
C) Tümsek ayna
D) Çukur ayna

A B C D
📝 Çözümü Göster

Kapı deliklerinde kalın kenarlı mercek kullanılır. Böylece kapı deliğinden bakıldığında boyut olarak küçük görünmesine rağmen daha çok şey görebilmekteyiz.

Doğru Cevap A
Doğru
0
Yanlış
0
Boş
15
Benzer İçerikler

7. Sınıf Fen Bilimleri Işık Boşluk Doldurma ve Doğru Yanlış Soruları

Kullanıcı Yorumları
  • Çok Normal Bir 7. Sınıf Öğrencisi 2026-05-12 Bence güzel testti ama daha fazla açık uçlu soru veya test olsa daha iyi olurdu. Fen bilimlerini çok fazla sevmiyorum ama buradan çözmek hoşuma gidiyor. Teşekkür ederim!
  • 8.soru 2026-05-05 Sekiz yanlış değil çünkü sarı renk kırmızı + yeşilden oluşur bu yüzdende renkler içinde bulundurduğu renkleri yansıtır bu yüzdende sarı ve kırmızı lambaları kırmızı görürüz.
  • Pawatlove 2026-05-05 Soru sayısı biraz daha fazla olsaydı daha iyi olurdu ama güzel testti.
  • Medine 2026-04-15 Mükemmel sorular.
  • İcardi 2026-03-24 Test biraz zordu açıkçası ama 14 doğrum var ağlamayın.
  • Birkan 2025-12-04 Test güzel bitirmek istemedim daha fazla soru olabilirdi fakat 8. soru bana hatalı gibi geldi.
  • Stranger 2025-11-09 Böyle test sayfaları öğrencilere gerçekten de yardımcı oluyor iyi ki varsınız.
  • Lvbel C5 2025-07-02 Sorular gayet güzel herkese tavsiye ederim.
  • Akif 2025-05-27 Keşke sınavlarda da böyle kolay sorsalar.
  • İsimsiz 2025-05-17 Harika test bir tık daha zor olabilirdi.
  • Aizen 2025-05-01 Ortaydı ama biraz zorlanma yaşadım.
  • Kono Dıo Da! 2025-03-19 Biraz kolay ve nedense soru 8 bana hatalı gibi geldi olsun güzel bir test olmuş.
  • Osturan7 2025-03-18 Çok güzel ama biraz daha fazla soru olabilirdi.
  • Ceren 2025-03-15 Harika her şeyi bulabiliyoruz bence tavsiye ederim bu site sayesinde derslerden notlarım yükseldi.
  • Test pro 2025-03-13 Çok güzeldi. Bence herkes çözmeli.
  • Zeka Küpü 2025-03-10 Evde test kalmamış internetten çözmek zorunda kaldım karşıma bu site çıktı çok güzel aşırı beğendim.
  • Çok Güzel 2025-03-09 Çok güzel olmuş konu anlatımı falanda güzel uygulamayı çOk beğendim müthiş.
  • Kübra 2024-12-14 Çok güzeldi ben bayıldım özellikle yanlış yaptığımız soruları bize anlatması.
  • Ncelik 2024-05-25 konuyu pekiştirmek için güzel sorular gayet güzel site.
  • 3mely 2024-05-17 Çok iyi testlerdir hem de kısa.
  • Geto Suguru 2024-04-25 Biraz zorlandım ama olsun testler harika.
  • Nazlı ve Rümeysa 2024-04-20 Test çok kolaydı sadece bir iki soruyu dikkatsizlikten kaçırdık.
  • Loresima 2024-04-14 Harika olmuş, elinize sağlık..
  • Melis 2024-03-08 Yani güzeldi ama bence kolaydı.
  • Beyza 2024-03-07 Aşırı eğlenceli ve güzel.
  • Mia Kindar Mükemmel olmuş ben herkese tavsiye eder.
  • Kübra Gerçekten çok faydalı oldu teşekkürler.
  • Hhbo 7d Çok güzel inşallah devamı gelir.