Whatsapp'da Paylaş



5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 3. Ünite: Kur’an-ı Kerim Test 2

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 3. Ünite Kur’an-ı Kerim test içeriği; Kur’an-ı Kerim’in iç düzeni, Kur’an-ı Kerim’in temel özellikleri, Kuran-ı Kerim’in ana konuları, Kevser suresini ve bu surenin anlamı ile ilgili 15 adet çözümlü test soruları içermektedir.

Soru 1 Kur’an’ın pek çok güzel ismi bulunmaktadır. Furkan, Nur, Şifa, Zikir, Kelam bunlardan bazılarıdır.
Aşağıda yapılan Kur’an’ın ismi-anlamı eşleştirmesinden hangisi yanlıştır?

A) Furkan: İyi ile kötüyü ayırt eden
B) Şifa: Bilgi ve rehberlik kaynağı olan
C) Nur: İnsanlara doğru yolu gösteren
D) Zikir: İnsana yaratıcısını hatırlatan

A B C D
📝 Çözümü Göster

Kur’an’ın isimlerinden Şifa, Kur’an’ın manevi hastalıklar için bir iyileşme kaynağı olması anlamına gelir. “Bilgi ve rehberlik kaynağı olan” ifadesi daha çok Hidayet veya Nur kavramlarıyla ilişkilidir. Diğer seçeneklerdeki Furkan (ayırt eden), Nur (yol gösteren/aydınlatan) ve Zikir (hatırlatan) eşleştirmeleri doğrudur.
B) seçeneğindeki eşleştirme yanlıştır.

Doğru Cevap B

Soru 2 Aşağıdakilerden hangisi Kur’an-ı Kerim’in özelliklerinden biri değildir?

A) Yol gösterici bir kitap olması
B) Hak ile batılı ayıran bir kitap olması
C) Kötülüklerden sakındıran bir kitap olması
D) Anlaşılması zor bir kitap olması

A B C D
📝 Çözümü Göster

Kur’an-ı Kerim, insanlara yol gösteren, doğru ile yanlışı (hak ile batılı) ayıran ve kötülüklerden sakındıran bir kitaptır. Ancak Kur’an, muhatapları tarafından kolayca anlaşılması, üzerinde düşünülmesi ve yaşanması için gönderilmiş bir kitaptır. Bu nedenle “anlaşılması zor bir kitap olması” Kur’an’ın bir özelliği değildir.

Doğru Cevap D

Soru 3 Kur’an-ı Kerim’in tamamını ezberleyen birine aşağıdaki ifadelerden hangisiyle seslenilmelidir?

A) Sahabe
B) Katibe
C) Hafız
D) Ulema

A B C D
📝 Çözümü Göster

İslam geleneğinde Kur’an-ı Kerim’in tamamını ezberleyen kişilere Hafız denir. Sahabe Hz. Peygamber’i gören müminlere, Katibe (vahiy katibi) vahyi yazanlara, Ulema ise alimlere verilen isimdir.

Doğru Cevap C

Soru 4 Aşağıdakilerden hangisi peygamberlerin gönderiliş amaçlarından biri değildir?

A) Gönderildiği kavmin başına yönetici olmak
B) Ahlaki değerlerin benimsenmesini sağlamak
C) Toplumsal huzuru ve adaleti tesis etmek
D) Allah’ın emir ve yasaklarını insanlara ulaştırmak

A B C D
📝 Çözümü Göster

Peygamberlerin temel görevleri Allah’ın mesajlarını insanlara ulaştırmak (tebliğ), ahlaki değerleri yaymak ve adaleti sağlamaktır. Peygamberlerin gönderiliş amacı dünyevi bir makam elde etmek veya bir kavmin başına siyasi bir yönetici olmak değildir.
A) seçeneği bu amaçlardan biri değildir.

Doğru Cevap A

Soru 5 Aşağıdakilerden hangisi Hz. Nuh kıssasından çıkarılabilecek derslerden değildir?

A) Allah’a hiçbir şey ortak (şirk) koşulmamalıdır.
B) Yalnızca Allah’a inananlar kurtulur.
C) Doğal afetlere karşı tedbirli olunmalıdır.
D) İnsan yaptığı işte azimli ve kararlı olmalıdır.

A B C D
📝 Çözümü Göster

Hz. Nuh kıssasında tevhid inancı (Allah’a ortak koşmamak), inananların kurtuluşa ermesi ve Hz. Nuh’un gemi yapımındaki azmi vurgulanır. Ancak bu kıssanın temel amacı modern anlamda “doğal afetlere karşı teknik tedbir almak” değil, ilahi uyarıya uymak ve imanda sebat etmektir.
C) seçeneği çıkarılabilecek temel derslerden biri değildir.

Doğru Cevap C

Soru 6 “Sana bu Kur’an’ı vahyetmekle kıssaların en güzelini anlatıyoruz. Halbuki daha önce sen bunlardan habersiz idin.” (Yusuf suresi, 3. ayet)
Buna göre bu ayet, Kur’an-ı Kerim’in aşağıdaki ana konularından hangisiyle ilgilidir?

A) Ahlak
B) İbadet
C) Kıssalar
D) İnanç

A B C D
📝 Çözümü Göster

Ayet metninde geçen “kıssaların en güzelini anlatıyoruz” ifadesi, bu ayetin Kur’an’ın ana konularından biri olan Kıssalar (geçmiş peygamberlerin ve toplulukların ibretlik hikayeleri) ile ilgili olduğunu açıkça göstermektedir.

Doğru Cevap C

Soru 7 Hz. Muhammed’in (sav) yaşadığı toplumun dili Arapça olduğu için Kur’an-ı Kerim’in dili de Arapçadır.
Buna göre Kur’an’ın dilinin Arapça olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Mesajın doğru anlaşılmasını ve kavranmasını kolaylaştırmak
B) Herkesin kolayca ezberlemesine imkan tanımak
C) Arapça’nın unutulmasını önlemek
D) İbadet ederken okumak

A B C D
📝 Çözümü Göster

Kur’an’ın Arapça indirilmesinin temel sebebi, ilk muhatabı olan toplumun bu dili konuşmasıdır. Bu sayede ilahi mesajın doğru bir şekilde anlaşılması, kavranması ve üzerinde düşünülmesi mümkün olmuştur.
A) seçeneği temel nedendir.

Doğru Cevap A

Soru 8 Kevser suresiyle ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Kur'an-ı Kerim'in 108. suresidir.
B) Her namazda okunması zorunlu olan tek suredir.
C) Toplamda üç ayetten oluşmaktadır.
D) Adını ilk ayette geçen kevser kelimesinden alır.

A B C D
📝 Çözümü Göster

Kevser suresi Kur’an’ın 108. suresidir, üç ayettir ve adını ilk ayetten alır. Ancak her namazda okunması zorunlu olan tek sure Fatiha suresidir. Kevser suresini okumak namazda bir zorunluluk değil, tercihtir.
B) seçeneğindeki bilgi yanlıştır.

Doğru Cevap B

Soru 9 Ömer, okul kütüphanesinden ödünç aldığı bir kitabı karıştırırken içeriğinde “Ahiret Hayatı” ve “Komşu Hakları” gibi temel bölümlerin yer aldığını fark eder.
Buna göre Ömer'in okuduğu bu eser, Kur’an-ı Kerim’in aşağıdaki ana konularından hangisiyle doğrudan ilişkilidir?

A) Allah’ın varlığı ve birliği
B) Helal ve haramlar
C) İnanç ve ahlak
D) İbadetler

A B C D
📝 Çözümü Göster

“Ahiret Hayatı” konusu İslam’ın İnanç (iman) esasları arasında yer alırken, “Komşu Hakları” konusu ise bireysel ve toplumsal Ahlak ile doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle Ömer’in okuduğu kitap inanç ve ahlak konularını kapsamaktadır.

Doğru Cevap C

Soru 10 Hz. İsa ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Kendisine Allah tarafından İncil verilmiştir.
B) İsrailoğullarını Kızıldeniz’den geçirerek Firavun’dan kurtarmıştır.
C) İsrailoğullarına gönderilmiştir.
D) Annesi Kur’an’da adı geçen Hz. Meryem’dir.

A B C D
📝 Çözümü Göster

İsrailoğullarını Kızıldeniz’den geçirerek Firavun’un zulmünden kurtaran peygamber Hz. İsa değil, Hz. Musa’dır. Hz. İsa ile ilgili verilen diğer bilgiler (İncil verilmesi, İsrailoğullarına gönderilmesi, annesinin Hz. Meryem olması) doğrudur.

Doğru Cevap B

Soru 11 “Sabır ve namaz ile Allah’tan yardım isteyin. Şüphesiz o (sabır ve namaz), Allah’a saygıdan kalbi ürperenler dışında herkese zor ve ağır gelen bir görevdir.” (Bakara suresi, 45. ayet)
Buna göre bu ayet Kur’an-ı Kerim’in ana konularından hangisiyle ilgilidir?

A) Kıssalar
B) İbadet
C) Ahlak
D) İnanç

A B C D
📝 Çözümü Göster

Ayet içerisinde geçen “namaz” ifadesi doğrudan bir kulluk görevi ve uygulama olan İbadet konusuna girmektedir. Sabır ahlaki bir erdem olsa da, ayetin merkezinde Allah’tan yardım isteme yöntemi olarak ibadetin vurgulanması esastır.

Doğru Cevap B

Soru 12 Kur’an’ın öğütlerine uyan bir insanın aşağıdakilerden hangisini yapması beklenmez?

A) Görevlerini tam ve zamanında yerine getirmeye özen gösterir.
B) Tüm varlıklara karşı ölçülü davranır, hakkaniyeti gözetir.
C) Toplumsal ilişkilerinde ve sözlerinde her zaman dürüstlüğü esas alır.
D) Kendisiyle aynı inancı paylaşmayan insanlarla asla iletişim kurmaz.

A B C D
📝 Çözümü Göster

Kur’an, insanlara dürüstlüğü, adaleti, sorumluluk bilincini ve tüm insanlarla iyi ilişkiler kurmayı öğütler. Kur’an’ın öğütlerine uyan birinin farklı inançtaki insanlarla iletişimi tamamen kesmesi beklenemez; aksine onlara karşı da adaletli ve nazik davranması gerekir.

Doğru Cevap D

Soru 13 Kur’an-ı Kerim’in iç düzenine ait en önemli kavram olan “ayet” ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Ayetlerin uzunlukları birbirinden farklıdır.
B) Ayetler durak denilen işaretlerle birbirinden ayrılır.
C) Kur’an-ı Kerim’i oluşturan her bir cümleye veya ifadeye ayet denir.
D) İlk inen ayetler Fatiha suresinin ilk beş ayetidir.

A B C D
📝 Çözümü Göster

Kur’an-ı Kerim’in ilk inen ayetleri Alak suresinin ilk beş ayetidir (“Oku!” emri ile başlayan bölüm). Fatiha suresi ise Kur’an’ın ilk suresi olsa da zaman bakımından ilk inen ayetler değildir.

Doğru Cevap D

Soru 14 Kevser suresinde aşağıdakilerden hangisinden söz edilmez?

A) Hz. Muhammed’e (sav) pek çok nimet verildiğinden
B) Nimetlere şükretmek gerektiğinden
C) Peygambere düşmanlık edilmemesi gerektiğinden
D) Peygamberlerin tamamının aynı soydan geldiğinden

A B C D
📝 Çözümü Göster

Kevser suresinde Hz. Peygamber’e verilen nimetlerden (Kevser), şükürden (namaz ve kurban) ve düşmanların sonunun kesik olacağından bahsedilir. Ancak tüm peygamberlerin aynı soydan geldiğine dair bir ifade bu surede yer almaz.

Doğru Cevap D

Soru 15 “...Öyleyse içinizden kim bu aya (Ramazan'a) ulaşırsa onu oruçla geçirsin...” (Bakara suresi, 185. ayet)

Buna göre bu ayet Kur’an-ı Kerim’in ana konularından hangisiyle ilgilidir?

A) İbadet
B) Ahlak
C) Temel inanç esasları
D) Sosyal hayat

A B C D
📝 Çözümü Göster

Ayet metninde geçen “oruçla geçirsin” emri, İslam’ın temel şartlarından biri olan oruç tutma eylemiyle ilgilidir. Bu da Kur’an-ı Kerim’in ana konularından olan İbadet başlığına girmektedir.

Doğru Cevap A
Doğru
0
Yanlış
0
Boş
15
Benzer İçerikler

5. Sınıf Din Kültürü 3. Ünite: Kur’an-ı Kerim Çözümlü Test

Kullanıcı Yorumları
  • Test 2026-05-03 Test güzel soruları da güzel pek zorlayıcı değildi.
  • Allah’ In Yarattığı Biri 2026-04-04 Gayet iyiydi bence yani. (●'◡'●)