Whatsapp'da Paylaş



4. Sınıf Sosyal Bilgiler Zaman İçinde Teknoloji 4. Ünite Çözümlü Test

4. Sınıf Sosyal Bilgiler 4. ünite başlığı zaman içinde teknoloji konusu ile ilgili toplam 40 adet (2 test) çözümlü test soruları ile konu tekrarı ve yazılı sınav hazırlığı yapabilirsiniz. Testlerimiz aşağıdaki konu başlıkları ile ilgili sorular içermektedir.

  • Çevremizdeki teknolojik ürünler ve kullanım alanlarına göre sınıflandırma,
  • Teknolojik ürünlerin geçmişteki ve bugünkü kullanımlarını karşılaştırma,
  • Kullandığımız teknolojik ürünlerin mucitlerini ve bu ürünlerin zaman içerisindeki gelişimi,
  • Çevremizdeki ihtiyaçlardan yola çıkarak kendimize özgü ürünler tasarlamaya yönelik fikirler geliştirme,
  • Teknolojik ürünleri kendimize, başkalarına ve doğaya zarar vermeden kullanma.

Soru 1 Aşağıdakilerden hangisi geçmişten günümüze zamanı ölçmek için kullanılan araçlardan biri değildir?

A) Kum saati
B) Pusula
C) Hicri takvim
D) Güneş saati

A B C D
📝 Çözümü Göster

Zamanı ölçmek için kullanılan araçlar genellikle güneşin, suyun, kumun veya mekanik düzeneklerin hareketine dayanır. Kum saati, hicri takvim ve güneş saati bu amaçla kullanılan araçlardır.
Pusula ise yön bulmada kullanılan bir alettir ve zamanı ölçmekle ilgisi yoktur.

Doğru Cevap B

Soru 2 Geçmişte sıklıkla kullanılan daktilo, yerini aşağıdaki teknolojik ürünlerden hangisine bırakmıştır?

A) Projeksiyon
B) Klima
C) Bilgisayar
D) Televizyon

A B C D
📝 Çözümü Göster

Daktilo, yazı yazma amacıyla kullanılan mekanik bir alettir. Teknolojinin ilerlemesiyle, yazı yazma işlemi bilgisayarlar aracılığıyla yapılmaya başlanmıştır.
Bilgisayarlar, dijital ortamda yazı yazma, düzenleme ve saklama gibi işlemleri çok daha pratik hale getirmiştir.

Doğru Cevap C

Soru 3 Aşağıdaki ulaşım araçlarından hangisinin kullanım amacı diğerlerinden farklıdır? tır, kamyon, otobüs ve yük gemisi

A B C D
📝 Çözümü Göster

Tır, kamyon ve yük gemisi, yük taşımacılığı için kullanılan araçlardır.
Otobüs ise insan taşımacılığı için kullanılır. Bu yüzden otobüsün kullanım amacı diğerlerinden farklıdır.

Doğru Cevap C

Soru 4 Ülkemizde bilimsel çalışmaları yürüten kurumun kısaltması aşağıdakilerden hangisidir?

A) TÜBİTAK
B) TDK
C) TRT
D) TÜSİAD

A B C D
📝 Çözümü Göster

Türkiye’de bilimsel araştırmalar ve teknolojik gelişmeleri destekleyen kurum TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) dır.
TDK dil ile, TRT medya ile, TÜSİAD ise sanayi ve iş dünyasıyla ilgilidir.

Doğru Cevap A

Soru 5 Aşağıdakilerden hangisi teknolojinin hayatımızı kolaylaştırdığına örnek olarak gösterilemez?

A) Ev işlerinin kısa sürede bitirilmesi
B) Bilgisayarlardaki çocuk oyunlarının artması
C) Haberleşmenin hızlanması
D) İnsanların kısa zamanda çok üretmesi

A B C D
📝 Çözümü Göster

Teknoloji, insan hayatını kolaylaştıran bir unsurdur. Ev işlerinin hızlanması, haberleşmenin gelişmesi ve üretimin artması teknolojinin olumlu katkılarındandır.
Ancak bilgisayarlardaki çocuk oyunlarının artması bir kolaylık sağlamaktan çok, bağımlılık ve zaman kaybına yol açabilir.

Doğru Cevap B

Soru 6 Aşağıdaki teknolojik ürünlerden hangisinin kullanım alanı diğerlerinden farklıdır?

A) MR cihazı
B) Gözlük
C) Steteskop
D) Tepegöz

A B C D
📝 Çözümü Göster

MR cihazı, steteskop ve gözlük sağlık alanında kullanılan araçlardır.
Tepegöz ise eğitim alanında kullanılan bir cihazdır, bu yüzden diğerlerinden farklıdır.

Doğru Cevap D

Soru 7 Aşağıda teknolojik ürünlerle kullanım alanları eşleştirilmiştir. Hangi eşleştirme yanlıştır?

A) Biçerdöver - ulaşım
B) Mikser - ev aleti
C) Tepegöz - eğitim
D) Ultrason - sağlık

A B C D
📝 Çözümü Göster

Biçerdöver tarımda kullanılan bir makinedir, ulaşım aracı değildir.
Mikser (ev aleti),
tepegöz (eğitim),
ultrason (sağlık) ile doğru eşleştirilmiştir.

Doğru Cevap A

Soru 8 Aşağıdaki teknolojik ürünlerin icadı kronolojik olarak sıralanırsa hangisi sonra yer alır?

A) Televizyon
B) Tren
C) Bilgisayar
D) Bisiklet

A B C D
📝 Çözümü Göster

Bisiklet en eski icatlardan biridir. Tren ve televizyon daha sonra icat edilmiştir. Bilgisayar, en yeni icattır ve diğerlerine göre daha sonradır.

Doğru Cevap C

Soru 9 Aşağıdaki cümlelerde sözü edilen teknolojik ürünlerden hangisinin kullanım alanı diğerlerinden farklıdır?

A) Babam uçakla yolculuk yapmış.
B) Osman cep telefonu almış.
C) Ankara treni 1 saat gecikecekmiş.
D) Özlem’in babası arabasını satmış.

A B C D
📝 Çözümü Göster

Uçak, tren ve araba ulaşım araçlarıdır. Cep telefonu ise iletişim için kullanılan bir teknolojik üründür. Dolayısıyla, cep telefonu diğerlerinden farklı bir kullanım alanına sahiptir.

Doğru Cevap B

Soru 10 I. Ampul
II. Mum
III. Meşale
IV. Gaz lambası
Yukarıdaki teknolojik ürünler, icat edilme zamanlarına göre sıralandığında doğru seçenek aşağıdakilerden hangisi olur?

A) I - IV - III - II
B) II - III - IV - I
C) III - II - IV - I
D) III - II - I - IV

A B C D
📝 Çözümü Göster

Meşale, insanların aydınlatma için kullandığı en eski yöntemdir. Mum, meşaleden sonra geliştirilmiştir.
Gaz lambası, mumdan sonra icat edilmiştir.
Ampul ise en son icat edilmiştir.
Bu yüzden sıralama:
III - II - IV - I şeklindedir.

Doğru Cevap C

Soru 11 “Yeni bir şeyi ilk kez bulmaya ............ denir.” cümlesinde noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) İcat
B) Teknoloji
C) Mucit
D) Sanat

A B C D
📝 Çözümü Göster

Yeni bir şeyi ilk kez bulmaya icat denir.
Teknoloji, var olan bilgilerin geliştirilmesiyle ilgilidir.
Mucit, icat yapan kişidir.
Sanat ise estetik ve yaratıcılıkla ilgilidir.

Doğru Cevap A

Soru 12 Bilim insanları ve mucitlerin yeni ürün tasarlamasında hangisi etkili olmaz?

A) Kurdukları hayaller
B) Sorunları çözme isteği
C) Yaşamı kolaylaştırma isteği
D) Yalnız olmaları

A B C D
📝 Çözümü Göster

Bilim insanları ve mucitler, hayal kurarak, sorunları çözmek ve hayatı kolaylaştırmak amacıyla yeni ürünler tasarlar.
Ancak yalnız olmaları, icat yapma sürecinde etkili bir faktör değildir.

Doğru Cevap D

Soru 13 Aşağıdaki mucit-icat eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

A) Röntgen - Alva John Fisher
B) Televizyon - John Logie Baird
C) Ampul - Thomas Edison
D) Telefon - Graham Bell

A B C D
📝 Çözümü Göster

Röntgen, Wilhelm Röntgen tarafından bulunmuştur. Alva John Fisher, elektrikli çamaşır makinesinin mucididir.
Televizyon (John Logie Baird),
ampul (Thomas Edison) ve
telefon (Graham Bell) eşleştirmeleri doğrudur.

Doğru Cevap A

Soru 14 Aşağıdakilerden hangisi bilgisayarın zararlarından biri değildir?

A) Kan basıncında yükselme
B) Bilgiye kolay ulaşma
C) Duruş bozukluğu
D) Göz ve uyku bozukluğu

A B C D
📝 Çözümü Göster

Bilgisayarın zararları arasında göz bozuklukları, duruş bozuklukları ve kan basıncında yükselme sayılabilir.
Ancak bilgiye kolay ulaşmak, bilgisayarın sağladığı bir avantajdır, zarar değildir.

Doğru Cevap B

Soru 15 I. Bilgisayarı eğitim amaçlı kullanmak.
II. Her gün saatlerce televizyon izlemek.
III. Bilinmeyen yolların tarifini internet sayesinde bulmak.
IV. İnternet üzerinden eğitim almak.
Verilenlerden hangisi teknolojinin yanlış kullanılmasına örnektir?

A) I     B) II     C) III     D) IV

A B C D
📝 Çözümü Göster

Bilgisayarı eğitim amaçlı kullanmak ve internetten yol tarifi almak teknolojinin doğru kullanımıdır.
Ancak her gün saatlerce televizyon izlemek, teknolojinin yanlış kullanımına bir örnektir.

Doğru Cevap B

Soru 16 Teknolojik bir ürün tasarlamak istiyorsunuz. Bunun için aşağıdakilerden hangisine öncelik vermelisiniz?

A) Ürünün maliyetinin fazla olmasına
B) Ürünün doğal gazla çalışmasına
C) Ürünün dikkat çekici olmasına
D) Ürünün bir ihtiyacı gidermesine

A B C D
📝 Çözümü Göster

Bir teknolojik ürünün tasarlanmasındaki en önemli faktör, bir ihtiyacı gidermesidir.
Maliyet, enerji kaynağı ve görsellik ikinci planda yer alır.

Doğru Cevap D

Soru 17 “Bu icat sayesinde insanlar gök cisimlerini daha doğru tanımışlar ve bilimsel araştırmalar yapabilmişlerdir.”
Yukarıda sözü edilen icat aşağıdakilerden hangisidir? dürbün, projeksiyon, mikroskop, teleskop

A B C D
📝 Çözümü Göster

Gök cisimlerini daha iyi tanımamıza yardımcı olan icat teleskoptur.
Dürbün yakını görmeyi sağlar, mikroskop çok küçük nesneleri incelemek için kullanılır, projeksiyon ise görüntü yansıtma işlevi görür.

Doğru Cevap D

Soru 18 Aşağıdakilerden hangisi bir doktorun hastasını muayene ederken kullandığı teknolojik ürünlerden biri değildir?

A) Tansiyon aleti
B) Ultrason cihazı
C) Projeksiyon aleti
D) Stetoskop

A B C D
📝 Çözümü Göster

Projeksiyon aleti, eğitim ve sunumlarda kullanılan bir cihazdır.
Doktorlar ise muayene sırasında tansiyon aleti, ultrason cihazı ve stetoskop gibi tıbbi cihazlar kullanır.

Doğru Cevap C

Soru 19 I. Teknolojik ürünlerin hepsi elektrikle çalışan ürünlerdir.
II. Teknolojik ürünler insanların ihtiyaçlarından ortaya çıkmıştır.
III. Teknolojinin yararları olduğu gibi zararları da vardır.
IV. Teknolojik ürünler sanayi alanında kullanılmaz.
Yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

A) I - II
B) II - III
C) I - IV
D) II - IV

A B C D
📝 Çözümü Göster

Teknolojik ürünler yalnızca elektrikle çalışan cihazlardan oluşmaz.
Ancak insanların ihtiyaçlarını karşılamak için icat edilmiş ve sanayi alanında da kullanılmıştır.
Bu yüzden doğru ifadeler:
II - III şeklindedir.

Doğru Cevap B

Soru 20 I. Bazı programlar çocukların ruh sağlığını bozar.
II. Teknoloji bağımlılığı, bireylerin içe kapanık olmasına sebep olur.
III. TV'nin eğitici, öğretici ve eğlenceli tarafı da vardır.
IV. Teknolojik ürünler radyasyon yayar.
Yukarıda verilenlerden hangileri teknolojik ürünlerin zararlarındandır?

A) I ve III
B) I ve II
C) I, II ve III
D) I, II ve IV

A B C D
📝 Çözümü Göster

Bazı programlar çocukların ruh sağlığını bozabilir, teknoloji bağımlılığı bireyleri içe kapanık hale getirebilir ve teknolojik ürünler radyasyon yayabilir.
Ancak TV'nin eğitici ve eğlenceli yönleri de vardır.
Bu yüzden zararlar:
I, II ve IV şeklindedir.

Doğru Cevap D
Doğru
0
Yanlış
0
Boş
20
Benzer İçerikler

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Zaman İçinde Teknoloji 4. Ünite Çözümlü Test 2

Kullanıcı Yorumları
  • Nazlı 2026-02-28 Mükemmeldi 19 doğrum 1 yanlışım vardı ama gerçekten mükkoo.
  • ✨ Merve ✨ 2026-02-05 Test çok güzel ve kolaydı 14 doğru 1 yanlışım var ben hepiniz bunu yapabilirsiniz. Çalışmaya devam.
  • Mük 2025-10-11 Tek kelimeyle ✨HARİKA ✨⭐️.