Whatsapp'da Paylaş



4. Sınıf Sosyal Bilgiler Sosyal ve Doğal Çevremiz Test 2

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Sosyal ve Doğal Çevremiz ünitesi testi aşağıdaki başlıklar ile ilgili çözümü test soruları içermektedir.

  • Ana ve ara yönler,
  • Kroki ve özellikleri,
  • Doğal ve beşerî unsurlar,
  • Hava olayları ve sembolleri,
  • Yaşadığımız yer ve çevresindeki yer şekilleri ve nüfus özellikleri,
  • Afet öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gerekenler.

Soru 1 ara yön sorusu Görseldeki şekilde A ile belirtilen yön hangisidir?

A) Kuzeybatı
B) Güneydoğu
C) Güneybatı
D) Kuzeydoğu

A B C D
📝 Çözümü Göster

A harfi ile belirtilen yön, sağ alt köşede yer almaktadır.
Verilen görselde A harfi güneydoğu yönünü göstermektedir.

Doğru Cevap B

Soru 2 Sabah, Güneş’in doğduğu yöne sağ kolumuzu uzatırsak arkamız hangi yönü gösterir?

A) Doğu
B) Batı
C) Güney
D) Kuzey

A B C D
📝 Çözümü Göster

Güneş her zaman doğudan doğar ve batıdan batar. Eğer sabah vakti sağ kolumuzu doğuya doğru uzatırsak, önümüz kuzeyi, arkamız ise güneyi gösterir.

Doğru Cevap C

Soru 3 kroki Ali'nin evi Yukarıdaki krokiye göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Cami, Ali’nin evinin güneybatısındadır.
B) Marketin doğusunda hastane vardır.
C) Caminin kuzeyinde okul, doğusunda market vardır.
D) Hastanenin güneyinde park vardır.

A B C D
📝 Çözümü Göster

Krokiye göre seçenekleri inceleyelim:
A) Cami, Ali’nin evinin güneybatısında bulunuyor. → Doğru
B) Marketin doğusunda hastane yer alıyor. → Doğru
C) Caminin kuzeyinde okul, doğusunda market var. → Doğru
D) Hastanenin güneyinde park var. → Yanlış, çünkü hastanenin güneyinde herhangi bir yapı veya alan yok. Park hastanenin kuzeyinde yer alır.

Doğru Cevap D

Soru 4 I. Dört tane ana, sekiz tane de ara yön vardır.
II. Güneş doğudan doğar, batıdan batar.
III. Karıncaların yuvalarının girişine yığdıkları toprak yuvanın kuzeyindedir.
IV. İstanbul ülkemizin kuzeybatısında yer alır.
Yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

A) II ve III
B) I, II ve III
C) II, III ve IV
D) I, II, III ve IV

A B C D
📝 Çözümü Göster

İfadeleri tek tek inceleyelim:
- I. Dört ana yön, sekiz ara yön vardır. → Yanlış.
Doğrusu: Pusulada 4 ana yön (Kuzey, Güney, Doğu, Batı) ve 4 ara yön (Kuzeydoğu, Kuzeybatı, Güneydoğu, Güneybatı) bulunur.
- II. Güneş doğudan doğar, batıdan batar. → Doğru
- III. Karıncaların yuvalarının girişine yığdıkları toprak yuvanın kuzeyindedir. → Doğru (Çünkü rüzgarın ve güneşin etkisiyle toprağı güney tarafına yığarlar.)
- IV. İstanbul, Türkiye’nin kuzeybatısında yer alır. → Doğru
II, III ve IV. ifadeler doğrudur.

Doğru Cevap C

Soru 5 Aşağıdakilerden hangisi kroki için söylenemez?

A) Belli bir küçültme oranı ile çizilir.
B) Adres bulmada kullanılır.
C) Kabataslak çizilir.
D) Çeşitli semboller kullanılır.

A B C D
📝 Çözümü Göster

Kroki, kabataslak çizilen bir harita türüdür ve belli bir ölçeğe sahip değildir.

Doğru Cevap A

Soru 6 Aşağıdakilerden hangisi doğal unsur olarak değerlendirilir?

A) Tarihî eserler
B) Ormanlar
C) Alışveriş merkezleri
D) Sanayi tesisleri

A B C D
📝 Çözümü Göster

Doğal unsurlar, insan eliyle oluşturulmayan, doğada kendiliğinden var olan varlıklardır.
Tarihî eserler, alışveriş merkezleri, sanayi tesisleri insan yapımıdır (beşerî unsurdur).
- Ormanlar (B) → Doğal bir unsurdur.

Doğru Cevap B

Soru 7 “Beşerî” kelimesi, “insanla ilgili” demektir. Beşerî unsurlar da insanlar tarafından meydana getirilen unsurlardır.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi beşerî unsur değildir?

A) İshak Paşa Sarayı
B) Mevlâna Türbesi
C) Uzun Köprü
D) Pamukkale Travertenleri

A B C D
📝 Çözümü Göster

Beşerî unsurlar, insan eliyle oluşturulmuş yapılardır.
- İshak Paşa Sarayı, Mevlâna Türbesi, Uzun Köprü → insan yapımıdır (beşerî unsurdur).
- Pamukkale Travertenleri → Doğal bir oluşumdur.

Doğru Cevap D

Soru 8 Aşağıdakilerden hangisi hakkında bilgi almak için Türkiye fiziki haritasından yararlanamayız?

A) Şehirlerimizin sınırları
B) Ovalarımızın yerleri
C) Dağlarımızın yerleri
D) Akarsularımızın yerleri

A B C D
📝 Çözümü Göster

Fiziki haritalar, dağlar, ovalar, akarsular gibi doğal özellikleri gösterir. Ancak şehir sınırlarını içermez.

Doğru Cevap A

Soru 9 I. Krokilerde gerçek uzunlukların küçültme oranı verilir.
II. Krokiler kuşbakışı çizimlerdir.
III. Krokiler basit anlaşılır çizimlerdir.
IV. Krokilerde var olan nesne aynen çizilir.
Yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

A) I ve II
B) II ve III
C) II ve IV
D) I ve IV

A B C D
📝 Çözümü Göster

Krokilerin özellikleri:
I. Gerçek uzunlukların küçültme oranı verilmez. (Yanlış bilgi, çünkü bu haritalara özgüdür.)
II. Krokiler kuşbakışı çizilir. (Doğru)
III. Basit anlaşılır çizimlerdir. (Doğru)
IV. Var olan nesne aynen çizilmez. (Yanlış, çünkü kabataslak çizimdir.)

Doğru Cevap B

Soru 10 Mustafa bir fiziki haritayı incelerken haritada yükseltisi en fazla olan yerleri hangi renkte gözlemler?

A) Kahverengi
B) Yeşil
C) Sarı
D) Mavi

A B C D
📝 Çözümü Göster

Fiziki haritalarda yükselti renkleri şöyledir:
- Mavi: Deniz ve göller
- Yeşil: Alçak bölgeler
- Sarı: Orta yükseklikler
- Kahverengi: Yüksek dağlık alanlar

Doğru Cevap A

Soru 11 I. Yurdumuzun üç tarafı denizlerle kaplıdır.
II. Van Gölü yurdumuzun güneyindedir.
III. Yurdumuzun doğusu daha dağlıktır.
IV. Yurdumuzun en kalabalık şehri İstanbul’dur.
Yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?

A) I, III
B) I, II, IV
C) I, III, IV
D) I, II, III, IV

A B C D
📝 Çözümü Göster

I. Türkiye üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkedir. → Doğru
II. Van Gölü Türkiye’nin güneyinde değildir, doğusundadır. → Yanlış
III. Doğu Anadolu Bölgesi daha dağlıktır. → Doğru
IV. Türkiye’nin en kalabalık şehri İstanbul’dur. → Doğru

Doğru seçenekler I, III, IV tür.

Doğru Cevap C

Soru 12 Türkiye fiziki haritasında yaşadığı yerin koyu yeşil renk boyanmış olduğunu söyleyen Aslı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A) Aslı’nın yaşadığı şehrin yükseltisi azdır.
B) Aslı’nın şehrinin yükseltisi fazladır.
C) Aslı dağlık bir bölgede yaşamaktadır.
D) Aslı ormanlık bir şehirde yaşamaktadır.

A B C D
📝 Çözümü Göster

Fiziki haritalarda renkler yükselti basamaklarını gösterir:
Yeşil: 0-500 metre arası yükseltileri gösterir.
Sarı: 500-1000 metre arası yükseltileri gösterir.
Turuncu: 1000-1500 metre arası yükseltileri gösterir.
Kahverengi: 1500 metreden yüksek yerleri gösterir.
Bu durumda, Aslı’nın yaşadığı yerin koyu yeşil renkte olması, şehrin yükseltisinin az olduğunu gösterir.

Doğru Cevap A

Soru 13 Ülkemizde hava tahmin işlerinin yapıldığı kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?

A) Devlet Denetleme Kurulu
B) Hava Durumu Tahmin Müdürlüğü
C) Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü
D) Hava Tahmin Kurulu

A B C D
📝 Çözümü Göster

Türkiye’de hava tahminleri Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılır.

Doğru Cevap C

Soru 14 hava durumu sembolü Televizyondan hava durumunu seyreden Ayşe, yaşadığı şehrin hava tahmin sembolü olarak yandaki şeklin verildiğini görmüştür.
Buna göre Ayşe’nin yaşadığı şehirde havanın nasıl olması beklenir?

A) Kuvvetki sağanak yağışlı
B) Gök gürültülü sağanak yağışlı
C) Kar yağışlı
D) Sisli

A B C D
📝 Çözümü Göster

Soruda verilen hava tahmin sembolü, şimşek ve sağanak yağmur sembollerini içermektedir. Bu semboller, gök gürültülü sağanak yağış anlamına gelir.

Doğru Cevap B

Soru 15 Aşağıdakilerden hangisi deprem sırasında yapılması gerekenlerden biri değildir?

A) Merdivenlere doğru koşmak
B) Pencereden uzak durmak
C) Paniğe kapılmamak
D) Buzdolabı yanı gibi güvenli yerde kollarımızı başımıza koyarak çömelmek

A B C D
📝 Çözümü Göster

Deprem anında merdivenlere koşmak tehlikelidir, çünkü bina yıkılabilir.

Doğru Cevap A

Soru 16 hava durumu sembolü Hava durumunda yaşadığı bölge için yandaki simgeyi gören Filiz’in işine giderken aşağıdakilerden hangisini yapması beklenir?

A) Kısa kollu giymesi
B) Dışarı çıkmamak için iş yerinden izin alması
C) Yanına şemsiye alması
D) Hava durumunun

A B C D
📝 Çözümü Göster

Soruda verilen hava durumu simgesi, sağanak yağmur anlamına gelir. Bu durumda Filiz’in işe giderken yanına şemsiye alması beklenir.

Doğru Cevap C

Soru 17 I. Hava durumuyla ilgili çalışmaları Meteoroloji Genel Müdürlüğü yapar.
II. Gün içerisinde her saatte aynı hava olayları meydana gelir.
III. Hava olaylarının günlük yaşantımıza olumlu ve olumsuz etkileri vardır.
IV. Yazın, Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde açık havaya çıkmamalıyız.
Yukarıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) I     B) II     C) III     D) IV

A B C D
📝 Çözümü Göster

I. Meteoroloji hava durumunu tahmin eder. → Doğru
II. Gün içinde hava hep aynı kalmaz. → Yanlış
III. Hava olaylarının olumlu ve olumsuz etkileri vardır. → Doğru
IV. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarı çıkmamak sağlıklı bir öneridir. → Doğru

Doğru Cevap B

Soru 18 Aşağıdakilerden hangisi deprem anında evde yapılması gereken bir davranıştır?

A) Pencerenin kenarında durmak
B) Merdivenlerden inmeye çalışmak
C) Balkona çıkıp yardım istemek
D) Devrilebilecek eşyalardan uzak durmak

A B C D
📝 Çözümü Göster

Deprem anında evde yapılması gereken en önemli davranış, devrilebilecek eşyalardan uzak durmaktır.
Diğer seçenekler tehlikelidir.
A) Pencerenin kenarında durmak: Kırılan camlar ve düşen eşyalar nedeniyle tehlikelidir.
B) Merdivenlerden inmeye çalışmak: Sarsıntı sırasında merdivenler hasar görebilir ve düşme riski artar.
C) Balkona çıkıp yardım istemek: Balkonlar da sarsıntı sırasında çökebilir veya düşen eşyalar tehlike yaratabilir.

Doğru Cevap D

Soru 19 I. Heyelan oluşması
II. Toprak kayması
III. Sellerin oluşması
IV. Depremin olması
Verilenlerden hangisinin oluşumunda insanların etkisinin olduğu düşünülemez?

A) I     B) II     C) III     D) IV

A B C D
📝 Çözümü Göster

Deprem doğal bir olaydır, insan etkisi yoktur. Ancak diğer olaylarda insan etkisi olabilir.

Doğru Cevap D

Soru 20 I. Ekonomik zararlara yol açması
II. Can ve mal kaybı yaşanması
III. Doğadaki canlılara yaşam ortamı sağlaması
Yukarıdakilerden hangileri doğal afetlerin sonuçları arasındadır?

A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

A B C D
📝 Çözümü Göster

Doğal afetler, doğanın dengesizliğinden kaynaklanan ve insanlar üzerinde büyük etkileri olan olaylardır. Bu olayların sonuçları genellikle yıkıcıdır ve hem ekonomik hem de sosyal boyutları vardır.
I ve II. seçenekler doğrudur.

Doğru Cevap A
Doğru
0
Yanlış
0
Boş
20
Benzer İçerikler

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Sosyal ve Doğal Çevremiz 3. Ünite Çözümlü Test 1

Kullanıcı Yorumları
  • Efo 2026-05-03 Test mükemmel okul sınavına girecem buradan çalışıyorum elinize sağlık.
  • 4b 2025-12-02 Çoook güzel bir test elinize sağlık.