Whatsapp'da Paylaş



1. Sınıf Sıra Bildiren Sayılar Çözümlü Test Soruları

1. Sınıf Matematik sıra bildiren sayılar çözümlü test soruları öğrencilerin konuyu pekiştirmelerine yardımcı olmayı amaçlar. Bu testler sayesinde öğrenciler, ‘birinci’, ‘ikinci’, ‘üçüncü’ gibi kavramları günlük hayattaki nesneler ve durumlar üzerinden kolayca kavrayabilecek ve problem çözme yeteneklerini geliştirebilecektir.

Soru 1 Sıfırdan farklı bir sayının yanına nokta koyduğumuzda o sayı neyi belirtir?

A) Sırasını
B) Toplamını
C) Miktarını

A B C
📝 Çözümü Göster

Sayıların yanına konulan nokta işareti, o sayının sıra bildirdiğini gösterir.
Örneğin, 1. (birinci), 2. (ikinci).

Doğru Cevap A

Soru 2 yan yana beş öğrenci 5 kişilik bir sırada baştan ikinci olan Zehra, sondan kaçıncıdır?

A) İkinci
B) Üçüncü
C) Dördüncü

A B C
📝 Çözümü Göster

Aşağıda baştan ikinci olan Zehra’nın, sondan kaçıncı olduğu gösterilmiştir. beş öğrenci arasında sıra bulma

Doğru Cevap C

Soru 3 “On altıncı” şeklinde okunan sıra sayısının rakamlarla yazılışı hangisidir?

A) 16     B) 16.     C) 16:

A B C
📝 Çözümü Göster

Sıra sayılarını rakamla yazarken sayının sonuna nokta işareti konulur. Bu nedenle “On altıncı” sıra sayısı, “16.” şeklinde yazılır.

Doğru Cevap B

Soru 4 Bir market reyonunda sırasıyla 6 farklı meyve var:
Elma, Armut, Portakal, Muz, Çilek, Kiraz.
Muz baştan kaçıncı sıradadır?

A) 3.     B) 4.     C) 5.

A B C
📝 Çözümü Göster

Verilen meyvelerin sırasını sayalım:
1. Elma
2. Armut
3. Portakal
4. Muz
5. Çilek
6. Kiraz
Buna göre, Muz baştan 4. sıradadır.

Doğru Cevap B

Soru 5 Bir sınıfta tahtaya çıkan ilk öğrenci nasıl söylenir?

A) İkinci
B) Üçüncü
C) Birinci

A B C
📝 Çözümü Göster

Sıra bildiren sayılar kullanılırken, ilk sırada olan öğrenciye “Birinci” denir. Bu nedenle tahtaya ilk çıkan öğrenci birinci olur.

Doğru Cevap C

Soru 6 Bir kuyrukta dördüncü sırada bulunan bir kişinin, kendisinden önce kaç kişi vardır?

A) 3 kişi
B) 4 kişi
C) 5 kişi

A B C
📝 Çözümü Göster

Bir kuyrukta dördüncü sırada bulunan kişinin, kendisinden önce 1., 2. ve 3. sırada olmak üzere toplam 3 kişi vardır.

Doğru Cevap A

Soru 7 Aşağıdakilerden hangisi sıra bildiren sayıdır?

A) On
B) Onuncu
C) On beş

A B C
📝 Çözümü Göster

Sıra bildiren sayılar, bir şeyin sırasını belirtir. Seçeneklerden “Onuncu” kelimesi, bir şeyin onuncu sırada olduğunu belirtir.
“On” ve “On beş” kelimeleri ise miktar belirtir.

Doğru Cevap B

Soru 8 Bir yarışta sondan 1. olan çocuk hangi sıra ile adlandırılır?

A) Sonuncu
B) İkinci
C) Onuncu

A B C
📝 Çözümü Göster

Bir yarışı bitirenler sıralanırken, son sırayı alan kişiye “Sonuncu” denir.

Doğru Cevap A

Soru 9 Bir sınıftaki öğrenciler 1’den 20’ye kadar numaralandırılmıştır. Numarası 15 olan bir öğrenci kaçıncı sıradadır?

A) On beş
B) On beşinci
C) Beş

A B C
📝 Çözümü Göster

Öğrencilerin numaraları aynı zamanda sıralarını da belirtir. Numarası 15 olan bir öğrenci, on beşinci sıradadır.

Doğru Cevap B

Soru 10 Aşağıdakilerden hangisi sıra bildirmez?

A) İkinci
B) Yedinci
C) Üçü

A B C
📝 Çözümü Göster

Sıra bildiren sayılar, sonuna “-inci, -ıncı, -üncü, -uncu” eklerini alırlar.
“İkinci”, “yedinci” kelimeleri bu eklere sahiptir ve sıra bildirirler.
“Üçü” kelimesi ise bir bölme işlemini veya bütünden bir kısmı belirtir ve sıra bildirmez.

Doğru Cevap C
Doğru
0
Yanlış
0
Boş
10
Benzer İçerikler

1. Sınıf Matematik Sayı ve Şekil Örüntüleri Çözümlü Test
1. Sınıf Matematik Sayıları Öğrenelim Çözümlü Test Soruları

Kullanıcı Yorumları
  • Bilinmeyen 2025-10-01 Merhaba ilk yorum siftahını ben açıyorum hoşça kalın.