7. Sınıf Osmanlı Devleti ve Kültür Çözümlü Test 2

Geçmişten günümüze uzanan kültürel mirasımızı keşfetmeye hazır mısın?
7. Sınıf Sosyal Bilgiler dersinin en önemli ünitelerinden biri olan "Osmanlı Devleti ve Kültür" konusunu çözümlü test sorularıyla derinlemesine öğren! Kültürün anlamı, kültürel unsurlar, kültürel mirasın korunması gibi temel kavramları öğrenirken aynı zamanda sınavlara en iyi şekilde hazırlan. Bu interaktif testler, hem öğrenmeni kolaylaştıracak hem de sosyal bilgilerdeki başarını artıracak!

Soru 1
Tımarlı sipahiler, devlet bütçesine yük olmadan yetiştirilirdi ve Tımarlı sipahiler, Osmanlı Devleti'nde ordunun önemli bir askerî gücüydü.
Aşağıdakilerden hangisi, tımarlı sipahilerin görevlerinden biri değildir?

A) Bulundukları bölgedeki güvenliği sağlamak
B) Savaş zamanında savaşa katılmak
C) Savaş olmadığı zamanlarda tımar topraklarında çalışmak
D) Ülke yönetiminde söz sahibi olmak Tımarlı sipahiler, Osmanlı Devleti'nde toprak karşılığı askerlik hizmeti veren bir sınıftı. Görevleri arasında bulundukları bölgenin güvenliğini sağlamak, savaş zamanında savaşa katılmak ve savaş olmadığı zamanlarda tımar topraklarında çalışarak vergi toplamak yer alırdı. Ancak ülke yönetiminde doğrudan söz sahibi değillerdi. Yönetim, padişah ve onun atadığı devlet görevlileri tarafından yürütülürdü.
Doğru Cevap D
ABCD

Soru 2
Osmanlı Devleti’nde yönetenler ve yönetilenler olmak üzere toplum ikiye ayrılmaktaydı. Yönetenler; askerî, idari, siyasi ve dinî yetkilere sahip devlet görevlileriydi.
Aşağıdakilerden hangisi yönetenler arasında yer almaz?

A) Tımarlı sipahi
B) Esnaf
C) Sancak beyi
D) Kadı Osmanlı toplumunda yönetenler sınıfı, devlet görevlilerinden oluşurdu. Sancak beyi (bir bölgenin yöneticisi) ve kadı (yargı görevlisi) bu sınıfa dahildir. Tımarlı sipahiler de toprak karşılığı askerlik hizmeti vererek devlete hizmet ettikleri için yönetenler sınıfında yer alırlardı. Esnaf ise üretim ve ticaretle uğraşan halk sınıfına dahildi ve yönetilenler arasında yer alırdı.
Doğru Cevap B
ABCD

Soru 3
Coğrafi Keşiflerden sonra Avrupa’da birçok banka açılmıştı. Kâşifler, sömürge işleriyle uğraşan tacirler bu sayede ihtiyaç duydukları sermayeyi buluyorlardı. Girişim düşüncesi böylece yayıldı, güçlendi. Deniz seferleri tehlikeli olduğu için tacirler, mallarını deniz sigortası ile güvence altına alabildiler.
Buna göre Coğrafi Keşiflerden sonra Avrupa’da aşağıdaki alanların hangisinde büyük bir ilerleme yaşandığı söylenebilir?

A) Ticaret     B) Demokrasi     C) Eğitim     D) Sanat Coğrafi Keşifler sonucunda Avrupa'da yeni ticaret yolları açıldı ve sömürgeler elde edildi. Bu durum, Avrupa'da ticaretin büyük bir hızla gelişmesine yol açtı. Bankacılık sistemi gelişti, sigortacılık ortaya çıktı ve girişimcilik teşvik edildi.
Doğru Cevap A
ABCD

Soru 4
Avrupalı seyyahlar Osmanlı ülkesine gelerek buradakileri kaleme almışlar ve yazdıklarıyla Osmanlı Devleti'ni tanıtmışlardır.
Aşağıdakilerden hangisi Avrupalı seyyahların bahsedebilecekleri Osmanlı kültürüne ait bir özellik değildir?

A) Halı, kilim gibi el sanatları ile uğraşmaları
B) Opera ve bale sanatlarını ortaya çıkarmaları
C) Türklerin kahve içme alışkanlıkları
D) Konuksever olmaları Opera ve bale, Avrupa kültürüne ait sanat dallarıdır. Osmanlı kültüründe ise halı, kilim gibi el sanatları, kahve içme alışkanlığı ve konukseverlik gibi özellikler ön plana çıkmaktadır.
Doğru Cevap B
ABCD

Soru 5
İstanbul’un fethi sayesinde İpek ve Baharat Yolları’nın denetimi Osmanlı Devleti’nin eline geçti. Avrupalılar Osmanlı’ya vergi ödememek, ticaret mallarına daha kolay ve ucuz yoldan ulaşabilmek için yeni yollar aradılar. Bu arayışların neticesinde Avrupalılar Çin ve Hindistan’a giden yeni yollar buldular.
Bu durumun aşağıdakilerden hangisine doğrudan ortam hazırladığı söylenebilir?

A) Akdeniz kıyısındaki limanların önem kazanması
B) Osmanlı Devleti’nin gelirlerinin artması
C) Avrupalılar’ın Osmanlıya olan ticari bağımlılıklarının azalması
D) Avrupa’da din ve mezhep ayrımının çıkması İstanbul'un fethiyle İpek ve Baharat Yolları'nın denetimi Osmanlı'nın eline geçtiği için Avrupalılar, Osmanlı'ya bağımlı hale gelmişti. Ancak yeni ticaret yollarının bulunması, Avrupalıların bu bağımlılıktan kurtulmasını ve Osmanlı'ya olan ticari bağımlılıklarının azalmasını sağladı.
Doğru Cevap C
ABCD

Soru 6
Osmanlı Devleti’nde halkın büyük bölümünü şehirliler ve köylüler meydana getirmekteydi. Köylüler tarım ve hayvancılıkla, konargöçer yaşayan halk ise yaylak ve kışlaklarda hayvancılıkla uğraşıyordu. Şehirlerde yaşayanlar ise imalat işleri ve ticaretle geçimlerini sağlıyorlardı.
Metne verilebilecek en uygun başlık aşağıdakilerden hangisidir?

A) Osmanlı’da tarım ve hayvancılık
B) Osmanlı’da ticaret
C) Osmanlı’da fetih hareketleri
D) Osmanlı’da ekonomik ve sosyal hayat Metinde Osmanlı toplumunun ekonomik ve sosyal hayatına dair bilgiler verilmektedir. Köylülerin tarım, konargöçerlerin hayvancılık ve şehirlilerin imalat ve ticaretle uğraştığından bahsedilmektedir.
Doğru Cevap D
ABCD

Soru 7
"Ben Kayı Boyu Ertuğrul Gazi, alplerimle Anadolu'ya giriş yaptıktan sonra Alaeddin Keykubat'ın talimatıyla uç beyi olarak görevlendirildim ve .................... yöresini Kayı Boyu yurdu kıldım."
Ertuğrul Bey'in anlattıklarında boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangileri gelmelidir?

A) Antakya ve Halep
B) Konya ve Karaman
C) Söğüt ve Domaniç
D) Kastamonu ve Sinop Ertuğrul Gazi, Kayı Boyu ile birlikte Söğüt ve Domaniç yöresine yerleşmiştir. Bu bölge, Osmanlı Devleti'nin kuruluş ve gelişme sürecinde önemli bir rol oynamıştır.
Doğru Cevap C
ABCD

Soru 8
Matbaayı Osmanlı Devleti'ne getiren matbaacı kimdir?

A) 28. Çelebi Mehmet
B) Patrona Halil
C) İbrahim Müteferrika
D) Evliya Çelebi Osmanlı Devleti'ne matbaayı getiren ve ilk Türkçe kitapları basan kişi İbrahim Müteferrika'dır.
Doğru Cevap C
ABCD

Soru 9
● 13. yüzyılda Avrupa’da barutun patlamasından yararlanılarak mermi atılmaya başlandı.
● Topun keşfi, mutlak krallıkların feodal rejimin yerine geçmesini kolaylaştıran en önemli araçlardan biri oldu.
● Derebeylerin barındığı sağlam şatoların topla yıkılması kolaylaştı.
Verilen bilgilere göre, barutun ateşli silahlarda kullanılması Avrupa’da aşağıdaki alanlardan hangisinde belirgin bir değişikliğe neden olmuştur?

A) Sosyal sınıflar
B) Siyasal sistem
C) Mimari
D) Dini yapı Barutun ateşli silahlarda kullanılması, Avrupa'da siyasal sistemi etkileyen önemli bir gelişme olmuştur. Topun keşfi, derebeylerin gücünü azaltarak merkezi krallıkların güçlenmesine ve feodal sistemin yıkılmasına katkıda bulunmuştur.
Doğru Cevap B
ABCD

Soru 10
Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Beyliği'nin kısa sürede büyümesinin sebepleri arasında yer almaz?

A) Avrupalı devletlerin ve Haçlı ordularının Osmanlı Beyliği'nden yardım istemeleri
B) Fethettiği bölgedeki halkın geleneklerine, inançlarına, yaşayış tarzına müdahale etmemesi
C) Kurulduğu bölgede Bizans İmparatorluğu’nun güçsüz bir durumda bulunması
D) Diğer Türk Beylikleri ile iyi ilişkiler kurulması Osmanlı Beyliği'nin kısa sürede büyümesinin sebepleri arasında; fethettiği bölgedeki halka hoşgörülü davranması, Bizans İmparatorluğu'nun zayıf olması, diğer Türk beylikleriyle iyi ilişkiler kurması ve gaza ve cihat anlayışı yer alır. Ancak Avrupalı devletlerin ve Haçlı ordularının Osmanlı Beyliği'nden yardım istemesi doğru değildir ve Osmanlı'nın büyümesinde etkili olmamıştır.
Doğru Cevap A
ABCD

Soru 11
13. yüzyılda Anadolu’nun siyasi durumunu ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Türk Devletleri, Moğollara karşı iş birliği içerisindedir.
B) Türk boyları, güvenli yerlerde beylikler kurmuşlardır.
C) Bizans İmparatoru, toprakları üzerindeki otoritesini kaybetmiştir.
D) Anadolu’nun ortasında ve doğrusunda Moğol baskısı vardır. 13. yüzyılda Anadolu'da Türk devletleri Moğol baskısı altındaydı ve Moğollara karşı iş birliği içinde değillerdi. Diğer seçenekler ise 13. yüzyıl Anadolu'sunda yaşanan gelişmeleri doğru bir şekilde yansıtmaktadır.
Doğru Cevap A
ABCD

Soru 12
Osmanlı Devleti'nin kısa sürede büyümesinde etkili olan fetih siyasetiyle ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

A) İstimalet politikası etkili şekilde uygulanırdı
B) Gaza ve cihat politikası uygulanırdı.
C) Fetih için uygun zaman ve şartlar beklenirdi.
D) Fetihlerde öncelik savaşlara verilirdi. Osmanlı Devleti'nin fetih siyasetinde öncelik savaşlara değil, barışçıl yöntemlere verilirdi. İstimalet politikası (hoşgörü ve iyi muamele) uygulanarak fethedilen bölgelerdeki halkın gönlü kazanılmaya çalışılırdı. Gaza ve cihat anlayışı da fetihlerde önemli bir motivasyon kaynağıydı. Ayrıca fetih için uygun zaman ve şartlar beklenir, aceleci davranılmazdı.
Doğru Cevap D
ABCD

Soru 13
Osmanlı nüfusunun büyük bölümü köylerde yaşamaktaydı. Köylüler daha çok tahıl, sebze, meyve yetiştirip pazarlarda satarlardı. Konargöçerler ise şehirlerin et, yağ, yoğurt ihtiyaçlarını karşılarlardı. Konargöçerler ayrıca kasaplık, marangozluk ve kale tamirciliği yaparlardı. Vergi ödemeyenler yolların, geçitlerin ve kalelerin korunmasına yardımcı olurlardı.
Verilen metne göre, Osmanlı toplumunun aşağıdaki alanlardan hangisine katkısından söz edilmemiştir?

A) Tarım
B) Ticaret
C) Yönetim
D) Hayvancılık Metinde Osmanlı toplumunun tarım, hayvancılık ve ticaret alanlarına katkıları açıkça belirtilmiştir. Ancak yönetim alanına herhangi bir katkıdan bahsedilmemektedir.
Doğru Cevap C
ABCD

Soru 14
Orhan Bey döneminde İznik şehri camiler, mescitler, medreseler, hanlar, hamamlar ile donatıldı. Orhan Bey ayrıca burada yaşayan yoksullar ve yolcular için bir imaret yaptırarak ücretsiz yemek verilmesini emretti.
Buna göre İznik’te aşağıdaki alanlardan hangisi ile ilgili çalışma yapıldığı söylenemez?

A) Eğitim
B) Sosyal
C) Dini
D) Siyasi Orhan Bey'in İznik'te yaptırdığı camiler, mescitler ve medreseler dini alana, imaret ise sosyal alana yönelik çalışmalardır. Eğitim alanı da medreselerle ilgilidir. Ancak metinde siyasi alana yönelik herhangi bir çalışmaktan bahsedilmemektedir.
Doğru Cevap D
ABCD

Soru 15
Fetret Devri’nde Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki ilerleyişi duraksamış, Anadolu Türk Birliği bozulmuş ve beylikler yeniden kurulmuştur.
Yukarıda Fetret Devri’nin hangi alandaki etkilerinden bahsedilmiştir?

A) Ekonomik     B) Siyasi     C) Dinî     D) Kültürel Fetret Devri'nde Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki ilerleyişinin durması ve Anadolu Türk Birliği'nin bozulması siyasi alandaki etkileri göstermektedir. Bu dönemde yaşananlar, Osmanlı'nın siyasi gücünü ve toprak bütünlüğünü olumsuz etkilemiştir.
Doğru Cevap B
ABCD

Doğru
0
Yanlış
0
Boş
15

Benzer İçerikler


Osmanlı Devleti ve Kültür: Çözümlü Test Soruları – 7. Sınıf

7. Sınıf 2. Ünite Osmanlı Devleti ve Kültür Çözümlü Sorular – Yorumlar

  • Çok iyi eline sağlık. :)
  • Teşekkürler.
  • Ben bu testlerden çözüyorum 95 aldım ins herkes yüksek alır.