HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME Konu Anlatımı

Hayvanlarda Üreme, Büyüme ve Gelişme konu anlatımında; Balıklarda üreme, Kurbağalarda üreme, Memelilerde üreme ve Kuşlarda üreme konu başlıklarına detaylı olarak yer verilmiştir.

Hayvanlarda üreme büyüme gelişme Doğada yaşayan canlıların doğması, büyümesi, gelişmesi, üremesi ve ölmesini içine alan süreye hayat döngüsü denir. Hayat döngüsü üreme olayı ile başlar. Hayvanlar insanlara benzer şekilde eşeyli üreme yöntemiyle nesillerinin devamını sağlarlar. Dişi bireyin ürettiği yumurta ve erkek bireyin ürettiği spermler üremede kullanılır. Omurgalı hayvanlar grubundaki balık, kurbağa, sürüngen, kuş ve memeli canlıların üremeleri aşağıda anlatılmıştır.

A. BALIKLARDA ÜREME
Balıklar ürettikleri sperm ve yumurtalarını suda belirli bir yere bırakırlar. Balık yumurtaları vücut dışında suda döllenir. Bunun için çok sayıda yumurta ve sperm üretilir. Balıklar döllenme ve üreme şansını artırabilmek için, aynı zamanda ve suyun durgun olduğu bir yere çok sayıda üreme hücresi bırakırlar. Böylece döllenmiş olan yumurta sayısı artırılmış olur.

Yumurta içinde balığın gelişmesine yetecek kadar besin bulunur. Balık yavrusu yumurta içinde gelişmesini tamamlayarak dışarı çıkar. Yumurtadan çıkan balıklar ana canlıya benzerler. Balıklarda yavru bakımı özelliği yoktur. Hamsi, sazan, levrek, uskumru, köpek balığı, alabalık, ton balığı ve mezgit bu şekilde çoğalır.

B. KURBAĞALARDA ÜREME
kurbağalarda üreme Kurbağalarda hem erkek hem de dişi bireyler üreme hücrelerini sudaki belli yerlere bırakırlar. Yumurta ile sperm suda birleşirler. Döllenme suda gerçekleşir. Bunun için çok sayıda sperm ve yumurta üretimi yapılır.
Yumurta içinde yavru bir miktar gelişerek dışarı çıkar. Yumurtadan çıkan yarı gelişmiş haldeki yavruya iribaş denir. İribaş balık görünümünde olan bir larva canlıdır.

Larva çevresinden besin maddelerini alarak gelişmesini sürdürür ve erginleşir. Larvanın değişerek erinleşmesi sürecine başkalaşım denir. Kurbağalarda döllenmiş yumurtanın gelişmesi sonucu larvalar oluşur. Balık biçiminde olan larvaların zamanla ön ve arka ayakları gelişir. Kuyruğunun kaybolmasıyla beraber genç kurbağa meydana gelir. Genç kurbağa karaya çıkarak gelişmesine devam eder.

Başkalaşım Olayı:
Kurbağalar ve böceklerde meydana gelir. Yumurtada yeterli besin olmadığı için yavru canlı gelişmesini tamamlayamadan dışarı çıkar. Yumurtadan çıkan yavrunun bazı yapısal değişiklikler geçirerek ana canlıya benzer hale gelmesine başkalaşım denir. Kurbağa, kelebek, arı, karınca, hamam böceği, sivrisinek, karasinek, gibi canlılar başkalaşım geçirir.

İpek böceğinin başkalaşımı:
» İpek böceği salgıladığı yapışkan bir maddeyle, yumurtalarını birbirine bağlayarak etrafa dağılmalarını önler.
» Tırtıl, yumurtaların gelişebilmesi için salgıladıkları iplikle kendilerine koza örmeye başlarlar.
» Yumurta olgunlaşınca tırtıl oluşur.
» Tırtılın ergin hale gelinceye kadar geçirdiği uyku dönemine pupa denir.
» Pupa dönemi sonunda kozadan kelebek oluşur.

C. KUŞLARDA ÜREME
Yumurta ve spermin birleşmesi dişi canlının vücudunda meydana gelir. Dişi kuşun vücudunda döllenme sonucunda yumurta oluşur. Oluşan yumurta yumurtlama olayıyla dışarı çıkar. Üreme dönemlerinde ürettikleri yumurtaların üzerine kuluçkaya yatarlar. Kuluçkaya yatma yumurta içindeki embriyonun gelişmesi için uygun sıcaklığın oluşmasını sağlar.

Kuşlarda yavru bakımı vardır. Yumurtadan çıkan yavrularını kendilerine yeterli oluncaya kadar besler ve korurlar. Kuşlar dışarıdan buldukları besinlerle yavruların beslenmesini sağlarlar. Kuş yavruları bir kısım yaşam ve beslenme özelliklerini ebeveynlerinden öğrenirler. Deve kuşu, penguen, tavuk, leylek, serçe, kanarya, şahin, papağan, karga, kartal, ardış kuşu ve martı bu şekilde çoğalırlar.

D. MEMELİLERDE ÜREME
Memelilerde, yumurta ve spermin birleşmesi dişi canlının vücudunda gerçekleşir. Döllenme sonucu zigot oluşur ve zigottan embriyo meydana gelir. Embriyo dişi canlının döl yatağında gelişmesini sürdürür. Gelişme sonucu oluşan yavru canlı doğum olayıyla dişinin vücudundan dışarıya çıkar. Yavru canlı anne veya babasına benzer. Yavru bireyler kendilerine bakamadıkları için, ebeveynleri tarafından kendilerine yeterli oluncaya kadar beslenir ve korunurlar.

Yavrunun beslenmesinde anne sütü ile sağlanır. Dişi canlıların sütü özel besin değerlerine sahiptir. Sütün yapısında yavrunun mikroplardan korunmasını sağlayan maddeler vardır. Kedi, köpek, inek, kanguru, at, koyun, aslan, tavşan, yunus, zürafa, fil, yarasa, balina, deve ve fok gibi canlılar bu şekilde çoğalırlar.

Fen Bilimleri Konu Anlatımları » Hayvanlarda Üreme Büyüme ve Gelişme Konu Anlatımı için yapılan yorumlar



Henüz yorum yapılmamış.