6. Sınıf Bir Arada Yaşamak Test 2 Çözümleriyle Birlikte!
6. Sınıf Sosyal Bilgiler "Bir Arada Yaşamak" ünitesindeki tüm önemli kavramları öğrenmek ve sınavlarda başarılı olmak için çözümlü testlerimizle çalışmaya başla! Bireyin toplumdaki yeri, sosyal etkileşim, kültürel değerler ve daha birçok konuyu kapsayan testlerimiz, öğrenme sürecinde sana rehberlik edecek. Detaylı çözümler sayesinde anlamadığın noktaları kolayca kavrayabilir ve sosyal bilgilerdeki özgüvenini artırabilirsin. Hemen test çözmeye başla ve başarıya giden yolda ilk adımı at!
Soru 1
Kültür, bir toplumu diğer toplumlardan farklı kılan, geçmişten beri değişerek devam eden maddi ve manevi değerlerin bütünüdür. Buna göre aşağıdakilerden hangisi kültürü meydana getiren ögelerden değildir?
A) Dil
B) Örf ve adetler
C) Mimari
D) Adalet Kültür, bir toplumun dil, inançlar, örf ve adetler, sanat, mimari, müzik, edebiyat gibi maddi ve manevi değerlerinin toplamıdır. Adalet ise evrensel bir değerdir ve her toplumda olması gereken bir kavramdır, kültürü oluşturan bir öge değildir.
Doğru Cevap DABCD
Soru 2
Aşağıdakilerden hangisi bizi biz yapan değerlerden biri değildir?
A) Boğa güreşi festivalleri
B) Millî ve dinî bayramlar
C) Gelin alma törenleri
D) Asker uğurlamaları Boğa güreşi festivalleri, belirli bir kültüre ait bir etkinliktir ve bizi biz yapan genel değerlerden biri olarak kabul edilemez. Diğer seçenekler ise Türk kültüründe önemli yer tutan ve milli kimliğimizi oluşturan unsurlardır.
Doğru Cevap AABCD
Soru 3
Bir toplumda, sosyal yardımlaşma ve dayanışma duygularının kuvvetli olması öncelikle aşağıdakilerden hangisinin göstergesidir?
A) Birlik ve beraberlik duygularının güçlü olduğunun
B) Ekonomik gelir seviyesinin yüksek olduğunun
C) Yaşanan doğal afetlerin fazla olduğunun
D) Kişisel menfaatlerin ön plana çıktığının Sosyal yardımlaşma ve dayanışma, toplumda birlik ve beraberlik duygularının güçlü olduğunun bir göstergesidir. İnsanların birbirlerine destek olması, toplumsal bütünleşmeyi ve dayanışmayı artırır.
Doğru Cevap AABCD
Soru 4
Deniz elektronik mağazasından aldığı tabletin bozuk olduğunu fark etti. Alışveriş yaptığı mağazaya giderek ürünün faturası ile birlikte yazılı bir belgeyle sorununun çözülmesi için başvuruda bulundu. Yukarıda anlatılan duruma göre, Deniz hangi vatandaşlık hakkını kullanmıştır?
A) Eğitim hakkı
B) Dilekçe hakkı
C) Sağlık hakkı
D) Bilgi edinme hakkı Deniz, tabletin bozuk olduğunu fark edince mağazaya giderek yazılı bir belgeyle başvuruda bulunmuştur. Bu, dilekçe hakkını kullanma örneğidir. Dilekçe hakkı, vatandaşların sorunlarını yetkililere yazılı olarak iletme hakkıdır.
Doğru Cevap BABCD
Soru 5
6. Sınıf öğrencisi Osman, toplumsal olaylara duyarlı ve yardımsever bir vatandaştır. Buna göre Osman’ın aşağıda verilenlerden hangisini yapması beklenmez?
A) Okuldaki yardım kampanyalarına katılmak
B) Sınıfındaki ihtiyaç sahiplerine karşı duyarsız kalmak
C) Sivil toplum kuruluşları hakkında bilgi sahibi olmak
D) Arkadaşlarını yardım kampanyalarına davet etmek Osman, toplumsal olaylara duyarlı ve yardımsever bir vatandaş olarak tanımlandığına göre, sınıfındaki ihtiyaç sahiplerine karşı duyarsız kalması beklenmez. Diğer seçenekler ise onun yardımsever ve duyarlı karakteriyle uyumludur.
Doğru Cevap BABCD
Soru 6
Aşağıdaki davranışlardan hangisi özgürlük olarak değerlendirilemez?
A) Bir kişinin stadyuma giderek futbol maçı izlemesi
B) Bir kişinin işinden dolayı şehirler arası seyahat etmesi
C) Bir kişinin apartmanda çok yüksek sesli müzik dinlemesi
D) Bir kişinin beğendiği bir şehirden ev alarak oraya yerleşmesi Özgürlük, başkalarının haklarına zarar vermeden bireylerin kendi istek ve tercihlerini gerçekleştirme hakkıdır. Apartmanda çok yüksek sesli müzik dinlemek, diğer insanların huzur ve sessizlik hakkını ihlal ettiği için özgürlük olarak değerlendirilemez.
Doğru Cevap CABCD
Soru 7
Aşağıdaki atasözlerinden hangisi yardımlaşma ve dayanışma ruhuna aykırıdır?
A) El elin eşeğini türkü çağırarak arar.
B) Bir elin nesi var, iki elin sesi var.
C) Yalnız taş, duvar olmaz.
D) Birlikten kuvvet doğar. Bu atasözü, insanların başkalarının sorunlarına kayıtsız kalabileceğini ve kendi çıkarlarını düşündüğünü ima eder. Bu durum, yardımlaşma ve dayanışma ruhuna aykırıdır. Diğer atasözleri ise birlikte çalışmanın, yardımlaşmanın ve birlik olmanın önemini vurgular.
Doğru Cevap AABCD
Soru 8
Osmanlı Devleti'nde uzun yıllar boyunca insanlar dilleri, dinleri, ırkları ve kültürleri farklı olsa da birlikte huzur ve refah içerisinde yaşayabilmişlerdir. Verilen bilgilere göre, aşağıdakilerden hangisinin toplumsal birlikteliği artırdığı söylenemez?
A) Dini hoşgörü
B) Adil yönetim
C) Toplumsal saygı
D) Irk ve millet ayrım Osmanlı Devleti'nde farklılıkların bir arada huzur içinde yaşanabilmesi, dini hoşgörü, adil yönetim ve toplumsal saygı sayesinde mümkün olmuştur. Irk ve millet ayrımı ise toplumsal birlikteliği zedeler ve çatışmalara yol açabilir.
Doğru Cevap DABCD
Soru 9
Einstein “İnsanlardaki ön yargıyı parçalamak benim atomu parçalamamdan daha zordur.” diyerek ön yargıların hangi özelliğine vurgu yapmıştır?
A) İnsanlık için yararlı olduğu
B) Bireyleri birbirine daha çok yakınlaştırdığı
C) Değiştirmenin ve kırmanın kolay olmadığı
D) Toplumsal beraberlik için ön yargının olması gerektiği Einstein'ın sözü, ön yargıların insanların zihinlerine yerleşmiş derin köklü inançlar olduğunu ve bunları değiştirmenin atomu parçalamaktan bile daha zor olabileceğini vurgular.
Doğru Cevap CABCD
Soru 10
Aşağıdakilerden hangisi 6. sınıf öğrencisi Filiz’in okuldaki sorumluluklarından biri değildir?
A) Okulu temiz tutmak
B) Okul eşyalarına zarar vermemek
C) Okuldaki görevlilere saygılı olmak
D) Arkadaşlarının eşyalarını izinsiz kullanmak Okuldaki sorumluluklar arasında okul eşyalarına zarar vermemek, okulu temiz tutmak ve görevlilere saygılı olmak yer alır. Ancak arkadaşlarının eşyalarını izinsiz kullanmak, başkalarının haklarına saygı göstermeme anlamına gelir ve bir sorumluluk olarak kabul edilemez.
Doğru Cevap DABCD
Soru 11
İnsanların piknik yapıp açık havada eğlenme hakları vardır. Ancak piknik yaparken çevreyi kirletmeye hakları yoktur. Çünkü tüm insanların temiz bir çevrede yaşama hakları vardır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) İnsanlar birbirlerinin haklarına saygı göstermelidir.
B) Kişiler, özgürlük adına başkasının hakkını çiğnememelidir.
C) İnsanlar sınırsız özgürlüğe sahip olmalıdır.
D) İnsanlar, haklarını başkalarına zarar vermeden kullanmalıdır. Metinde insanların piknik yapma ve eğlenme hakları olduğu belirtilmekle birlikte, bu hakların başkalarının haklarına zarar vermeden kullanılması gerektiği vurgulanmaktadır. Bu nedenle, insanların sınırsız özgürlüğe sahip olması beklenemez.
Doğru Cevap CABCD
Soru 12
Aşağıdakilerden hangisi sosyal yardımlaşmanın toplumsal faydalarından biri değildir?
A) Bireysel farklılıklara neden olur.
B) Sosyal bağlarımız güçlenir.
C) Bir arada yaşamamızı sağlar.
D) İnsanlarla iletişimi geliştirir. Sosyal yardımlaşma, insanların birbirlerine destek olması ve ortak sorunlara çözüm bulması anlamına gelir. Bu durum, bir arada yaşamayı sağlar, sosyal bağları güçlendirir ve insanlarla iletişimi geliştirir. Bireysel farklılıklara neden olmaz, aksine toplumsal bütünleşmeyi sağlar.
Doğru Cevap AABCD
Soru 13
“Çocuklar, örf ve âdetlerimizde, konuşma biçimimizde, giyimimizde, aile içi ilişkilerimizden tutun da toplumsal ilişkilerimize varıncaya kadar her türlü gelenek ve yaşama biçimimizde İslamiyet’in etkisi vardır.” diyen bir öğretmen kültürümüzü oluşturan ögelerden hangisini ön plana çıkarmıştır?
A) Mimari
B) Din
C) Dil
D) Tarih Öğretmenin sözlerinde, İslamiyet'in örf ve adetlerimizden konuşma biçimlerimize, giyimimizden toplumsal ilişkilerimize kadar kültürümüzün birçok yönünü etkilediği vurgulanmaktadır. Bu nedenle, öğretmen kültürümüzü oluşturan ögelerden dini ön plana çıkarmıştır.
Doğru Cevap BABCD
Soru 14
Aşağıdakilerden hangisi sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın sonuçlarından biri değildir?
A) İnsanlar arasında dostluk duyguları kuvvetlenir.
B) Birlik ve beraberlik duyguları artar.
C) Zengin ile yoksul arasındaki farklılık artar.
D) Toplumsal huzur ve mutluluk artar. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma, toplumda ihtiyaç sahiplerine destek olmayı amaçlar ve bu durum zengin ile yoksul arasındaki farklılığı azaltır. Diğer seçenekler ise sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın olumlu sonuçlarıdır.
Doğru Cevap CABCD
Soru 15
Aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Her toplumun kendine özgü kültürü vardır.
B) İnsanlar hem kültürü oluştururlar hem de kültürden etkilenirler.
C) Kültürün maddi öğeleri, manevi değerlerine göre daha yavaş değişim gösterir.
D) Her toplumun kültürel değerleri vardır. Kültürün maddi öğeleri (teknoloji, mimari, giyim-kuşam vb.) genellikle manevi değerlerine (inançlar, gelenekler, değerler vb.) göre daha hızlı değişim gösterir. Manevi değerler, toplumun kimliğini ve kültürel sürekliliğini sağladığı için daha yavaş değişme eğilimindedir. Bu bilgi yanlıştır.
Doğru Cevap CABCD
0Yanlış
0Boş
15
Benzer İçerikler
Bir Arada Yaşamak: Çözümlü Test Soruları – 6. Sınıf
Bir Arada Yaşamak: Çözümlü Test 3 – 6. Sınıf
Bir Arada Yaşamak (1. Ünite) Çözümlü Sorular – Yorumlar