7. Sınıf Sosyal Bilgiler Üretim ve Sosyal Hayat 5. Ünite Test 1
Bu ünitede
- Üretimde ve yönetimde toprağın önemini geçmişten ve günümüzden örneklerle açıklamayı,
- Üretim teknolojisindeki gelişmelerin sosyal ve ekonomik hayata etkilerini değerlendirmeyi,
- Kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına ve sosyal yaşamdaki rollerine örnekler vermeyi,
- Tarih boyunca Türklerde meslek edindirme ve meslek etiği kazandırmada rol oynayan kurumları,
- Dünyadaki gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan yeni meslekleri dikkate alarak mesleki tercihlere yönelik planlama yapmayı,
- Dijital teknolojilerin üretim, dağıtım ve tüketim ağında meydana getirdiği değişimleri
öğreneceğiz.
Soru 1
Aşağıdakilerden hangisi tarımı destekleyen kuruluşlar arasında yer almaz?
A) DSİ
B) TMO
C) TÜİK
D) TİGEM Devlet Su İşleri (DSİ), Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarımı destekleyen kuruluşlardandır.
Ancak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarımı desteklemekten çok, istatistiksel verileri toplayan ve analiz eden bir kuruluştur. Bu nedenle tarımı doğrudan destekleyen kuruluşlar arasında yer almaz.
Doğru Cevap C ABCD
Soru 2
Üreticilerin tarım ürünleri piyasasındaki çalkantılardan etkilenmemesi için devlet tarafından destekleme alımları yapılır. Böylelikle devlet, ürün piyasasındaki fiyatları düzenleyerek üreticilerin zarar görmesini engellemiş olur.
Buna göre ülkemizde destekleme alımları hangi kurum aracılığıyla yapılır?
A) Ziraat Bankası
B) Toprak Mahsulleri Ofisi
C) Devlet Su İşleri
D) GAP Destekleme alımları, devletin tarımsal üretimi desteklemek ve fiyat istikrarını sağlamak amacıyla belirli ürünleri belli fiyatlardan almasıdır. Türkiye’de bu görev, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından yürütülmektedir. TMO, üreticileri fiyat dalgalanmalarına karşı koruyarak tarımsal üretimin devamlılığını sağlamaktadır.
Doğru Cevap B ABCD
Soru 3
Orta Çağ Avrupa’sında serfler, ürettiği ürünün ve elde ettiği kazancın büyük bir kısmını bağlı olduğu derebeyine vermekle yükümlüydü.
Yukarıda ifade edilen sistem hangisidir?
A) Dirlik sistemi
B) Feodalite
C) Özel mülkiyet
D) Tımar sistemi Orta Çağ Avrupa’sında feodalite (derebeylik) sistemi vardı. Bu sistemde serfler, derebeylerine bağlı olarak çalışır ve ürettiklerinin büyük kısmını onlara vermek zorundaydı. Feodalite, toprak sahipliği ve hiyerarşik bir düzenin esas olduğu bir sistemdir.
Doğru Cevap D ABCD
Soru 4
Osmanlı Devleti'nde tımar sahipleri kanunlara uyduğu ve devlete karşı yükümlülüklerini getirdiği sürece tımarı elinde tutmaya devam ederdi. Ordunun düzenlediği sefere katılmayan tımar sahiplerinin tımarları ellerinden alınırdı. Toprağın mazeretsiz arka arkaya üç yıl boş bırakılması, tımar sahibinin köylüye kötü davranması tımarın geri alınma sebeplerindendi. Tımar sahipleri çiftçinin güvenliğini ve tımarın asayişini sağlamak zorundaydı.
Buna göre tımar sahipleri ile ilgili;
I. Askerî açıdan sorumlulukları vardır,
II. Devletten bağımsız hareket ederler,
III. Üretimde sürekliliğin sağlanmasına katkıda bulunurlar.
yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
A) Yalnız I
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III Tımar sahipleri, Osmanlı Devleti’ne askeri hizmet sağlamakla yükümlüydü, yani askeri açıdan sorumlulukları vardı (I).
Ayrıca, toprağın üç yıl üst üste boş bırakılması gibi durumlarda tımarın geri alınması üretimde sürekliliği sağlamak içindi (III).
Ancak, tımar sahipleri devletten bağımsız hareket edemezdi, çünkü devlete karşı yükümlülükleri vardı (II. yargı yanlıştır).
Bu nedenle I ve III yargılarına ulaşılabilir.
Doğru Cevap B ABCD
Soru 5
Tarımsal faaliyetlerin başlamasıyla
I. köy kültürünün oluşmaya başlaması,
II. güçlü imparatorlukların kurulması,
III. insanların yerleşik hayata geçmeye başlaması
olaylarından hangileri gerçekleşmiştir?
A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III Tarımsal faaliyetlerin başlamasıyla insanlar yerleşik hayata geçmiş (III) ve köy kültürü oluşmaya başlamıştır (I).
Ancak, güçlü imparatorlukların kurulması doğrudan tarımla değil, daha çok siyasi ve askeri gelişmelerle ilgilidir.
Bu nedenle I ve III gerçekleşmiştir.
Doğru Cevap B ABCD
Soru 6
Büyük Selçuklularda asker ve devlet memurlarına yaptıkları hizmetler karşılığında, belirli bir süreliğine ikta adı verilen topraklar verilirdi. Toprağı işleyenler kazançlarından belli bir miktarı vergi olarak ikta sahiplerine verirlerdi. Bu vergi ikta sahiplerinin gelirini oluştururdu. İkta sahipleri ise verilen topraklar karşılığında asker yetiştirmek zorundaydılar.
Büyük Selçuklu Devleti ikta uygulamasıyla hangisini amaçlamış olamaz?
A) Hazine gelirlerini düşürmeyi
B) Askeri masrafları azaltmayı
C) Toprakların boş kalmasını engellemeyi
D) Tarımsal üretimi artırmayı Büyük Selçuklu Devleti ikta sistemi ile hazine gelirlerini artırmayı, askeri masrafları azaltmayı, toprakların boş kalmasını önlemeyi ve tarımsal üretimi artırmayı amaçlamıştır. Ancak, hazine gelirlerini düşürmeyi amaçlamamıştır. İkta sistemi aksine, devletin gelirlerini koruyarak verimli bir ekonomi oluşturmayı hedeflemiştir.
Doğru Cevap A ABCD
Soru 7
Sanayi İnkılabı aşağıdaki ülkelerden hangisinde ortaya çıkmıştır?
A) İngiltere
B) Fransa
C) İtalya
D) Almanya Sanayi İnkılabı, 18. yüzyılın ikinci yarısında İngiltere’de başlamıştır. Buhar gücünün sanayide kullanılmasıyla üretim artmış ve sanayileşme hızlanmıştır. Bu süreç, dünya ekonomisinde köklü değişikliklere yol açmıştır.
Doğru Cevap A ABCD
Soru 8
Sanayi İnkılabı ile demir yolu, buharlı lokomotif, buharlı gemi, otomobil, telgraf aracılığıyla insanlar uzak mesafeleri yakınlaştırmıştır.
Bu bilgiye göre Sanayi inkılabı ile ilgili,
I. Nüfusun şehir dışında toplanmasına yol açmıştır.
II. Ulaşım alanında yeni gelişmelere neden olmuştur.
III. İletişimi kolaylaşmıştır.
çıkarımlarından hangileri yapılamaz?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) II ve III
D) I ve II Sanayi İnkılabı ile ulaşım ve iletişim alanlarında önemli gelişmeler yaşanmış (II ve III doğru çıkarımlar), ancak şehir dışında nüfusun toplanmasına yol açmamıştır. Tam tersine, sanayileşme nedeniyle insanlar köylerden şehirlere göç etmiş ve kentleşme hızlanmıştır. Bu yüzden I. çıkarımı yapılamaz.
Doğru Cevap C ABCD
Soru 9
Toplum içerisinde siyasi iradenin bir parçası olmayan ve sivil toplum alanında etkinlik gösteren kurumlara sivil toplum kuruluşları denir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi bir sivil toplum kuruluşu değildir?
A) TEMA
B) LÖSEV
C) YEŞİLAY
D) TİGEM Sivil toplum kuruluşları (STK), devletin doğrudan kontrolü dışında faaliyet gösteren gönüllü kuruluşlardır. TEMA, LÖSEV ve Yeşilay birer STK iken, TİGEM (Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü) bir kamu kurumudur ve tarımsal faaliyetlerle ilgilenir. Bu yüzden sivil toplum kuruluşu değildir.
Doğru Cevap D ABCD
Soru 10
Aşağıdakilerden hangisi sivil toplum kuruluşlarının amaçlarından biri değildir?
A) Bireylerin herhangi bir siyasi partiye üye olmalarını kolaylaştırmak
B) Küresel ısınma gibi tüm dünyayı etkileyen konularda sorunlara çözüm aramak
C) Demokratik bir yönetim anlayışının oluşmasında etkili olmak
D) Doğal afetlerde halka en kısa zamanda ulaşarak gerekli yardımı sağlamak Sivil toplum kuruluşlarının amaçları arasında çevre sorunlarına çözüm bulmak, demokratik yönetimi desteklemek ve afetlerde halka yardım etmek gibi konular bulunur. Ancak, bireyleri siyasi partilere yönlendirmek veya üye olmalarını sağlamak STK’ların amacı değildir.
Doğru Cevap A ABCD
Soru 11
Ahi teşkilatında, meslek sahibi olmak isteyenler önce ............ olarak işe başlarlar ve işin inceliklerini öğreniler, zamanla ............ olurlar. Son olarak ........... olan kişi için bir tören düzenlenir. Ahilik Teşkilatı geleneklerine göre o kişiye peştemal kuşatılır.
Yukarıda verilen paragrafta boş bırakılan yerlere sırasıyla hangi kelimeler getirilmelidir?
A) kalfa – usta – çırak
B) usta – kalfa – çırak
C) usta – çırak – kalfa
D) çırak – kalfa – usta Ahilik teşkilatında meslek sahibi olmak isteyenler önce 'çırak' olarak işe başlar, mesleğin inceliklerini öğrendikten sonra 'kalfa' olur, en sonunda ise 'usta' olarak kabul edilirler ve törenle ustalıkları onaylanır.
Bu sıralama dikkate alındığında doğru kelimeler çırak – kalfa – usta şeklindedir.
Doğru Cevap D ABCD
Soru 12
Ahilik Teşkilatı’nın müşteri haklarını korumak gibi bazı önemli görevleri vardı. Günümüzde Ahilik Teşkilatı’nın yukarıda belirtilen görevini hangi kurum yapmaktadır?
A) Barolar Birliği
B) Ticaret Odası
C) Tüketici Hakları Derneği
D) İdari Mahkemeler Ahilik Teşkilatı, müşteri haklarını ve ticaret ahlakını korumayı amaçlayan bir yapıydı. Günümüzde bu işlevi Tüketici Hakları Derneği üstlenmektedir. Tüketicilerin haklarını savunan ve adil ticaretin sağlanması için çalışan bir kuruluştur.
Doğru Cevap C ABCD
Soru 13
I. Meslekler hakkında bilgi edinmek
II. Yeteneklerimizin neler olduğunu tespit etmek
III. Ailemizin bizden beklentileri
IV. Kendi kişiliğimizi tanımak
Meslek seçerken yukarıdaki unsurlardan hangileri dikkate alınmalıdır?
A) I, II ve III
B) I, II ve IV
C) I, III ve IV
D) II, III ve IV Meslek seçerken, meslekler hakkında bilgi edinmek (I), yeteneklerimizi tanımak (II) ve kendi kişiliğimizi değerlendirmek (IV) önemlidir.
Ancak ailemizin bizden beklentileri (III), meslek seçiminde belirleyici olmamalıdır.
Bu yüzden I, II ve IV dikkate alınmalıdır.
Doğru Cevap B ABCD
Soru 14
"Çocuklar e-ticaretin üretici ve tüketicilere sağladığı birçok fayda vardır. Sizlerden e-ticaretin tüketicilere sağladığı faydalardan birini söylemenizi istiyorum."
Öğretmenin sorduğu soruya aşağıdaki öğrencilerden hangisi yanlış bilgi vermiştir?
A) Evden çıkmadan alışveriş imkânı sağlar.
B) En uygun ürünü bulma ihtimalini artırır.
C) Yüz yüze alışveriş olanağı sağlar.
D) Fiyat karşılaştırılmasına imkân sağlar. E-ticaretin tüketicilere sağladığı faydalar arasında evden çıkmadan alışveriş yapabilmek, fiyat karşılaştırması yapmak ve en uygun ürünü bulma imkânı sağlamak yer alır.
Ancak, yüz yüze alışveriş olanağı sağlamaz.
Doğru Cevap C ABCD
Soru 15
E-Ticaret: Genel Ağ üzerinden yapılan alışverişe e-ticaret denir.
Aşağıdakilerden hangisi e-ticaretin yararları arasında gösterilemez?
A) Dünyanın herhangi bir yerinde ve herhangi bir saatinde müşterilere alışveriş imkânı sunar.
B) Kısıtlayıcı zaman ve mekân problemlerini ortadan kalkar.
C) Ulaşım sorunu ve giderlerini azaltması.
D) Güvenlik riskinin az olması. E-ticaretin avantajları arasında zamandan ve mekândan bağımsız alışveriş, ulaşım giderlerini azaltma gibi unsurlar bulunur. Ancak, güvenlik riskleri az değil, aksine fazladır. Kimlik hırsızlığı, dolandırıcılık gibi riskler e-ticarette önemli bir sorundur. Bu yüzden güvenlik riskinin az olması e-ticaretin bir avantajı olarak gösterilemez.
Doğru Cevap D ABCD
0Yanlış
0Boş
15
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Üretim ve Sosyal Hayat 5. Ünite Çözümlü Test 2
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!