6. Sınıf Söz Sanatları Test (Benzetme - Kişileştirme - Konuşturma - Abartma) Testi
6. Sınıf Türkçe dersi söz sanatları benzetme, kişileştirme, konuşturma ve abartma konularını kapsayan çözümlü test soruları, öğrencilerin yeni müfredata uygun şekilde hazırlanmış sorularla pratik yapmalarını sağlar. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde anlamlı öğrenme hedeflenmiştir.
Soru 1
“Dağ gibi biriken çamaşırları katladım.” cümlesinde hangi söz sanatı ağır basmaktadır?
A) Benzetme
B) Konuşturma
C) Abartma
D) Kişileştirme Cümlede geçen “Dağ gibi biriken” ifadesi ile çamaşırların çok fazla olduğu abartılı bir şekilde anlatılmıştır. Bu nedenle cümlede ağır basan söz sanatı abartmadır.
Doğru Cevap CABCD
Soru 2
Aşağıdaki cümlelerden hangisinde benzetme yapılmıştır?
A) Gözleri, zümrüt gibi parlıyordu.
B) Sabah erkenden uyanıp bahçede koştu.
C) Rüzgar, ağaç dallarına şarkılar söylüyordu.
D) Kitaplar, bilgi hazineleridir. Benzetme sanatında, bir varlık ya da durum başka bir varlık ya da duruma benzetilir. “Gözleri, zümrüt gibi parlıyordu.” cümlesinde gözler ile zümrüt benzetilmiştir. Gibi kelimesi, benzetmenin yapıldığını gösterir.
Doğru Cevap AABCD
Soru 3
“Dağlara yaslanıp yatan güneşi
Yaralı, hastadır, yorgundur sandım.”
Yukarıdaki dizelerde kişileştirilen varlık hangi şıktadır?
A) dağ
B) güneş
C) yorgun
D) hasta Dizelerde “yaralı, hasta, yorgun” özellikleri güneşe yüklenmiş ve kişileştirilmiştir. Bu nedenle kişileştirilen varlık güneştir.
Doğru Cevap BABCD
Soru 4
“Kükremiş sel gibiyim bendimi çiğner aşarım.”
mısrasında hangi söz sanatı kullanılmıştır?
A) abartma
B) kişileştirme
C) konuşturma
D) benzetme Mısrada “kükremiş sel gibiyim” ifadesinde benzetme sanatı kullanılmıştır. Bir selin kükremesi insana benzetilerek bir durum tasviri yapılmıştır.
Doğru Cevap DABCD
Soru 5
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kişileştirme ve konuşturma sanatları bir arada kullanılmıştır?
A) Ay, gece boyunca gökyüzünü süsledi.
B) Çiçekler, sabah güneşiyle dans ediyordu.
C) Martı, “Deniz hep böyle mavi kalacak mı?” diye sordu.
D) O kadar yorulmuştu ki bir daha hiç yürüyemeyecek gibiydi. Kişileştirme (teşhis), insan dışındaki varlıklara insan özellikleri yüklemektir. Konuşturma (intak) ise bu varlıkların konuşturulmasıdır. 'Martı, “Deniz hep böyle mavi kalacak mı?” diye sordu.' cümlesinde martıya hem insan gibi bir özellik (konuşma) verilmiş hem de konuşturulmuştur.
Doğru Cevap CABCD
Soru 6
Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır
Bugün posta günü canım sıkılır
Ellerin mektubu gelmiş okunur
Benim yüreğime hançer sokulur
Yukarıdaki dörtlükte altı çizili mısrada hangi söz sanatı kullanılmıştır?
A) benzetme
B) abartma
C) konuşturma
D) kişileştirme Altı çizili mısrada “Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır” ifadesiyle kişinin duyguları aşırı bir şekilde abartılmıştır. Kullanılan söz sanatı abartmadır.
Doğru Cevap BABCD
Soru 7
Aşağıdakilerin hangisinde kişileştirme yoktur?
A) Sonbahar, son şarkısını söylüyor.
B) Mermeriyle konuşan açık kalmış bir musluk.
C) Şimdi dağlarında mor sümbül vardır.
D) Uzaktan uzağa ağlıyor çoban çeşmesi. A) Sonbahar, son şarkısını söylüyor: Burada sonbahar, tıpkı bir insan gibi şarkı söyleyerek kişileştirilmiştir.
B) Mermeriyle konuşan açık kalmış bir musluk: Musluk, mermeri ile konuşarak insanlara özgü bir eylem olan konuşma eylemini gerçekleştirmekte ve böylece kişileştirilmektedir.
D) Uzaktan uzağa ağlıyor çoban çeşmesi: Çeşme, insan gibi ağlayarak duygusal bir durum yaşamaktadır ve bu da kişileştirmeye örnektir.
C seçeneğinde ise "dağlarında mor sümbül vardır" ifadesi basit bir durumun betimlemesidir. Dağlara veya sümbüllere herhangi bir insan özelliği atfedilmemiştir. Bu nedenle kişileştirme söz konusu değildir.
Doğru Cevap CABCD
Soru 8
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde benzetme sanatı yoktur?
A) Menekşeler boynunu büktü üzüntüden.
B) Elma gibi kırmızı yanakları vardı.
C) Öğretmenimizin inci dişleri çok güzeldir.
D) Satıcı, pamuk eller cebe dedi. A) Menekşeler boynunu büktü üzüntüden: Burada menekşelerin insan gibi üzüntüden boynunu büktüğü söylenerek bir kişileştirme yapılmıştır.
B) Elma gibi kırmızı yanakları vardı: Bu cümlede kişinin yanaklarının kırmızılığı, elmanın rengine benzetilerek açıklanmıştır. Bu da benzetme sanatına bir örnektir.
C) Öğretmenimizin inci dişleri çok güzeldir: Burada öğretmenimizin dişlerinin parlaklığı ve güzelliği, incin parlaklığına benzetilmiştir. Bu da bir benzetme örneğidir.
D) Satıcı, pamuk eller cebe dedi: Bu cümlede satıcının ellerinin yumuşaklığı, pamuğun yumuşaklığına benzetilerek açıklanmıştır. Bu da bir benzetme örneğidir.
Sonuç olarak, seçenekler içinde benzetme sanatı olmayan tek cümle A şıkkıdır. Diğer tüm seçeneklerde farklı nesneler arasında bir benzerlik kurularak benzetme yapılmıştır.
Doğru Cevap AABCD
Soru 9
“Bir sarmaşık uyanıyordu uykusunda
Geriniyordu bir eski duvarın sıvasında”
Yukarıdaki şiirde hangi söz sanatı kullanılmıştır?
A) kişileştirme
B) konuşturma
C) benzetme
D) abartma Şiirde “Bir sarmaşık uyanıyordu uykusunda / Geriniyordu bir eski duvarın sıvasında” ifadelerinde insana özgü özellikler sarmaşığa yüklenmiştir. Bu nedenle kullanılan söz sanatı kişileştirmedir.
Doğru Cevap AABCD
Soru 10
Durgunca bir deniz sahilleri öper
Söner ufuklarda sevdalı bir kamer
Yıldız gibi uçar ateşböcekleri
Gecenin gözyaşı öper çiçekleri
Yukarıdaki şiirde kaçıncı mısrada benzetme sanatı kullanılmıştır?
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 Şiirde 3. mısrada “Yıldız gibi uçar ateşböcekleri” ifadesinde yıldız ile ateşböcekleri arasında bir benzetme yapılmıştır. Bu nedenle benzetme sanatı 3. mısrada kullanılmıştır.
Doğru Cevap CABCD
0Yanlış
0Boş
10
Söz Sanatları Cevaplı Test Soruları – Yorumlar