SİMETRİ NEDİR? KONU ANLATIMI

Simetri konu anlatımı içeriğinde; simetri örnekleri ve simetri şekilleri ile ilgili resimler, harflerin ve rakamların simetri doğrusu, üçgen kare ve dikdörtgende simetri doğruları ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz.

Simetri Nedir?
simetriSimetri, bir cismin bir doğruya göre eşit uzaklıktaki görüntüsüdür. Yandaki A şekli d doğrusu etrafında katlanırsa B şekli ile üst üste gelir (çakışır). A ve B şekilleri d doğrusuna göre simetrik şekillerdir. Şekildeki d doğrusu ise simetri doğrusudur.

HARFLERİN SİMETRİ DOĞRUSU
Aşağıda bazı harflerin simetri doğruları kırmızı çizgi ile gösterilmiştir. Görüldüğü gibi bazı harflerin 1 tane, bazı harflerin ise 2 tane simetri doğrusu bulunmaktadır. Harflerin veya rakamların birden fazla simetri doğrusu olabilir.
harflerin simetri doğrusu

RAKAMLARIN SİMETRİ DOĞRUSU
rakamların simetrisi Şekilde 3 ve 8 rakamlarının simetri doğrusu gösterilmiştir. 3 rakamının 1 tane, 8 rakamının ise 2 tane simetri doğrusu olduğu görülmektedir.

DÜZLEMSEL ŞEKİLLERDE SİMETRİ
Düzlemsel şekillerde;
» Yatay,
» Dikey veya
» Köşegen simetri doğruları bulunabilir.

Şimdi kare, dikdörtgen, ikizkenar ve eşkenar üçgenlerin simetri doğrularını şekiller üzerinde çizerek inceleyelim.

KARENİN SİMETRİ DOĞRULARI
Aşağıdaki şekilleri inceleyecek olursanız, karenin 4 farklı simetri doğrusu olduğunu görebilirsiniz.
karenin simetri doğrusu

İKİZKENAR ÜÇGENİN SİMETRİ DOĞRUSU
ikizkenar üçgenin simetri doğrusu İkizkenar üçgende eş kenarların birleştiği köşe ile diğer kenarın orta noktasından geçen dik doğru simetri doğrusudur. İkizkenar üçgenin 1 tane simetri doğrusu vardır.

EŞKENAR ÜÇGENİN SİMETRİ DOĞRULARI
eşkenar üçgen simetri dogrusu Eşkenar üçgende eş kenarların birleştiği köşe ile karşılarındaki kenarların ortasından geçen dik doğrular (3 tane) simetri doğrularıdır.

DİKDÖRTGENİN SİMETRİ DOĞRULARI
dikdörtgenin simetri doğrulari Dikdörtgende karşılıklı kenarların orta noktalarından geçen 2 tane simetri doğrusu çizilebilir. Bazı öğrencilerimizin köşegenleri de simetri doğrusu olarak çizdiğini gözlemledim. Dikdörtgende köşegenden simetri doğrusu çizilemez.

NOT:
» Simetri doğrusu üzerindeki her noktanın simetriği kendisidir.
» Simetrik nokta çiftlerinin simetri doğrusuna olan uzaklıkları birbirine eşittir.
» Doğruya göre simetri ile aynaya göre simetri aynıdır.

4.Sınıf Matematik » Simetri Konu Anlatımı için yapılan yorumlar



Henüz yorum yapılmamış.