Dünya’nın Hareketleri Konu Anlatımı 5. Sınıf

Dünya’nın kendi ekseni etrafında ve güneş ekseni etrafında olmak üzere iki türlü hareketi vardır.

1. Dünya’nın Kendi ekseni etrafındaki hareketi:
Dünya’nın Kendi ekseni etrafındaki hareketi sonucu gece ve gündüz meydana gelir. Dünya bu hareketini 24 saatte tamamlar. Dolayısıyla 1 gün 24 saattir ve bu süre yıl içinde hiç değişmez.

Dünya’mız kendi etrafında batıdan doğuya doğru döner. Bu yüzden Güneş doğudan doğup batıdan batar gibi görünür. Aslında hareket eden Güneş değil, Dünya’dır.

Dünya’nın Güneş’e bakan yüzü aydınlık olduğu için gündüzü yaşarken, güneş ışığı almayan yüzü karanlık olduğundan gece yaşanır.

Gece ve gündüz süreleri yıl boyunca değişir. Gündüzler yaz mevsiminde 12 saatten daha uzun, kış mevsiminde ise daha kısadır.

2. Dünya’nın Güneş Etrafındaki Hareketi:
Dünya’mız bir yandan kendi etrafında dönerken bir yandan da Güneş’in etrafında dolanır. Bu dönüşünü bir yılda tamamlar ve mevsimler meydana gelir.

Dünya’nın Güneş etrafında dolanırken yaptığı hareket, kendi etrafındaki hareketi gibi dairesel harekettir. Ancak Güneş’in etrafında dolanırken izlediği yol tam daire şeklinde olmayıp aşağıdaki şekildeki gibidir.dünyanın hareketleri

Dünya’nın Güneş etrafındaki bir tam dolanımı 1 yıl kabul edilir. Bu hareket tamamlandığında Dünya kendi etrafında 365 defa döner. Bu nedenle bir yılda 365 gün yaşanır.

Fen Bilimleri Konu Anlatımları Dünya’nın Hareketleri konusu için yapılan yorumlar



Henüz yorum yapılmamış.